Pohádka o strašidelné holčičce, která nechtěla být sama

Mortina
Tak nějak bychom mohli jednoduše shrnout děj netradičního, avšak milého příběhu o malé mrtvé holčičce, která touží po kamarádech.

I když jste mrtví, neznamená to, že si nemůžete užít ještě trochu legrace. Své o tom ví strašidýlko Mortina, která žije se svou přísnou tetou Neboženkou ve vile Rozvalince. Společnost jí dělá její věrný pejsek, chrtí albín Truchlík, který je stále po jejím boku a o němž se jistojistě neví, jestli je živý nebo mrtvý.

Na první pohled opuštěná, chátrající vila je pro Mortinu ideálním místem na hraní, protože nabízí nejen mnoho skrýší, ale i pokladů poděděných po předcích, nicméně holčičce zde stále něco chybí – přátelství jejích vrstevníků.

Není asi žádným překvapením, že se Neboženka se svou neteří snaží svou existenci před obyvateli nedaleké vesnice utajit, avšak při pohledu na děti hrající si před bránou jejich vily si Mortina nejednou posteskne, jak moc ráda by se k nim přidala.

S blížícím se Halloweenem však dívka dostane nápad, jak se s dětmi seznámit, aniž by je svou mrtvolně bledou vizáží vyděsila. Svátek duchů se tak pro ni stává vstupenkou mezi živé…

Útlá knížečka Mortina od italské ilustrátorky Barbary Cantiniové je autorčinou literární prvotinou a publikovalo ji u nás nakladatelství Egmont. S ohledem na profesi Cantiniové není asi žádným překvapením, že tento titul zaujme nejen něžným příběhem o osamělém strašidýlku, ale především krásnými barevnými ilustracemi. Za zmínku stojí také krátké, doplňkové popisky, které se objevují v ilustracích a příběh hezky zpestřují.

Přestože má kniha v podtitulu napsáno „Příběh, při kterém budete umírat smíchy“, musím vás zklamat, o žádné vyloženě humorné vyprávění se nejedná. Trochu úsměvná jsou pouze jména postav, která autorka svým hrdinům přiřkla, avšak na nich spíše oceňuji kreativní přístup k jazyku, než že bych se popadala za břicho.

Když od této drobné nedokonalosti odhlédnu, mohu s čistým svědomím říct, že Mortina je skvělou pohádkou na halloweenský večer, a to hlavně pro malé čtenáře. Věřím, že se zalíbí i strašpytlíkům, protože ačkoliv by ve vás námět mohl vzbudit dojem, že se jedná o strašidelné čtení, není tomu tak. Pokud vaše dítko nevyděsí Mortinina podobizna z titulní strany, pravděpodobně zvládne i zbytek knihy.

Závěrem bych jen dodala, že ačkoli se nejedná o humorné ani děsivé čtivo, Mortina výtečně navodí příjemnou halloweenskou atmosféru i mimo dušičkové období. A pokud vás tato postavička podobná Burtonovým hrdinům zaujme, jistě vás potěší, že autorka o ní napsala další dvě knihy, Mortina a protivný bratranec a Mortina a přátelský duch (dosud dostupné pouze v italštině) a že v současnosti pracuje na čtvrtém pokračování.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMortina
Příběhy, při kterých budeš umírat smíchy

Cantini, Barbara

Egmont ČR, 2018

Napsat komentář