Povídky, verše, úvahy, epigramy a soudničky v jednom

To jsem ja
Kromě podnikání v oboru nakladatelství a hotelnictví se František Talián věnuje i psaní knih. Často kombinuje různé stylistické formy, jako jsou verše, epigramy, povídky, úvahy a soudničky. A tím dokáže v čtenáři vzbudit i pestrou škálu pocitů…

Publikace má pět částí: Knihu veršů, Knihu epigramů a čtyřverší, Knihu povídek, Knihu úvah, Knihu soudniček.
„Obraz v básni Soumrak je překrásný.“ To jsou pochvalná slova na první báseň této publikace, kterými se vyjádřil v roce 1973 Jaroslav Seifert v dopise adresovaném Františku Taliánovi (je zařazen v úvodu této publikace). Mnoho dalších krásných básnických obrazů najdete v první části této publikace nazvané Kniha veršů. Druhá část Kniha epigramů a čtyřverší obsahuje vtipné a trefné epigramy. V Knize povídek čtenáře nadchne nádherná kombinace tvůrčí fantazie a prožitých událostí. Při čtení Knihy úvah vás někdy ze závěrů autora až zamrazí v zádech. Zato v Knize soudniček se občas musíte i pousmát.

Ukázka z knihy

Na gymnázium mne kvůli kádrovému profilu rodiny nepustili, tak jsem přetrpěl nemilovanou průmyslovku a po maturitě se sám, poprvé, vydal do matičky Prahy. Chodil jsem po nábřeží a četl plakáty. Hledáme montéry vzduchotechniky na stavbu nového letiště v Praze-Ruzyni – stálo tam na jednom z plakátů. A tak jsem se stal montérem. Montérem ve skvělé partě zkrachovaných existencí, kde vedle konzervatoristy pracoval doktor filosofie a kde řeckými a latinskými citáty nás oblažoval absolvent klasického gymnázia. Montérem v partě, z níž šla složit i malá kapela. Kapelníkem byl bývalý vojenský pilot. A tak jsme cvičili a pak hráli v okolních vesnicích: Přední Kopanina, Zadní Kopanina, Horoměřice, Jeneč, Středokluky, … Bylo to jedno z nejšťastnějších období mého života: Stál jsem na pódiu, na krku vzadu dva křížky a třpytivý stříbrný altsaxofon zn. Amati Kraslice, zavěšený vpředu na krku na závěsníku se stříbrnou sponou…

To jsem já

Autor: František Talián

Počet stran: 136
Vazba: pevná s přebalem
ISBN: 978-80-7373-146-5
Doporučená cena: 195 Kč

 

 

Knihu To jsem já vydalo nakladatelství Fortuna.

O autorovi

JUDr. František Talián se narodil se 7. 3. 1948 ve vesničce Boubská u Vimperka na Šumavě v rodině, která byla v padesátých letech minulého století z politických důvodů násilně vystěhována na odlehlou samotu, což mělo na jeho dětství a vnímání zásadní vliv. Ke studiu na gymnáziu nedostal doporučení, proto vystudoval strojní průmyslovku v Písku a po maturitě několik let pracoval manuálně jako montér. V roce 1968 byl přijat na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kterou dostudoval v roce 1974. Po právnických studiích začal pracovat v legislativním odboru Ministerstva zdravotnictví ČSSR, odkud musel z politických důvodů odejít. Živil se překládáním knih pro děti, jako topič, uklízeč, jako knihovník… Sametová revoluce znamenala velký obrat v jeho životě. Vrátil se k právnické praxi a zasedal v soudním senátu pro události 17. listopadu 1989. Stal se prezidentem České sekce IBBY – Společnosti přátel knihy pro mládež při UNESCO. Od listopadu 1989 soukromě podniká v oboru nakladatelství školních učebnic a na rodné Šumavě i v oboru hotelnictví. Mimo jiné vydává týdeníky Naše rodina a Učitelské noviny. K jeho dalším knihám patří např. Opožděná inventura (naše ukázka) či Jsem den a Ty jsi noc.

Zdroj informací: TZ nakladatele


Nakladatelství Fortuna vzniklo v roce 1990 jako soukromé nakladatelství se zaměřením na vydávání učebnic. Více než 25 let zkušeností v této oblasti dnes uplatňujeme při tvorbě učebnic pro základní a střední školy, publikací pro rekvalifikaci, sebevzdělávání, profesní růst a dalších publikací pro odbornou i laickou veřejnost.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTo jsem já

Talián, František

Fortuna, 2018

Napsat komentář