Verše o lásce, něze, stesku a o životě vůbec

Jsem den a Ty jsi noc
Český spisovatel František Talián se ve své tvorbě neomezuje a věnuje se různým literárním útvarům. Tentokrát se jedná o sbírku básní, kterou doprovází i slova Jiřího Žáčka. Verše přinášejí pohlazení po duši…

Výběr z mnohaleté tvorby autora Františka Taliána dostal název podle jedné z nejkrásnějších básní této sbírky. Verše o lásce, něze, studu, ale i stesku, osamělosti a o životě vůbec pronikají vnímavému čtenáři do nejhlubšího nitra duše a přinášejí mu krásné hřejivé uspokojení. Hřejivá jsou i slova Jiřího Žáčka, která knihu doprovází.

Ukázka z knihy

Opouštění

Už brzo opustím
tento vycházkový břeh
kde každá myšlenka
voněla tělem,
každé pozdravení
zdravilo,
každá vzpomínka
připomínala

Už brzo opustím
tento vycházkový
břeh
aby nepoznané
zůstalo
a aby nezůstal po ruce
kámen
na kameni

Jsem den a Ty jsi noc

Autor: František Talián

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7373-149-6
Doporučená cena: 145 Kč

 

 

Knihu Jsem den a Ty jsi noc vydalo nakladatelství Fortuna.

O autorovi

JUDr. František Talián se narodil se 7. 3. 1948 ve vesničce Boubská u Vimperka na Šumavě v rodině, která byla v padesátých letech minulého století z politických důvodů násilně vystěhována na odlehlou samotu, což mělo na jeho dětství a vnímání zásadní vliv. Ke studiu na gymnáziu nedostal doporučení, proto vystudoval strojní průmyslovku v Písku a po maturitě několik let pracoval manuálně jako montér. V roce 1968 byl přijat na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kterou dostudoval v roce 1974. Po právnických studiích začal pracovat v legislativním odboru Ministerstva zdravotnictví ČSSR, odkud musel z politických důvodů odejít. Živil se překládáním knih pro děti, jako topič, uklízeč, jako knihovník… Sametová revoluce znamenala velký obrat v jeho životě. Vrátil se k právnické praxi a zasedal v soudním senátu pro události 17. listopadu 1989. Stal se prezidentem České sekce IBBY – Společnosti přátel knihy pro mládež při UNESCO. Od listopadu 1989 soukromě podniká v oboru nakladatelství školních učebnic a na rodné Šumavě i v oboru hotelnictví. Mimo jiné vydává týdeníky Naše rodina a Učitelské noviny. Mezi jeho další knihy patří např. Opožděná inventura.

Zdroj informací: TZ nakladatele


Nakladatelství Fortuna vzniklo v roce 1990 jako soukromé nakladatelství se zaměřením na vydávání učebnic. Více než 25 let zkušeností v této oblasti dnes uplatňujeme při tvorbě učebnic pro základní a střední školy, publikací pro rekvalifikaci, sebevzdělávání, profesní růst a dalších publikací pro odbornou i laickou veřejnost.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJsem den a Ty jsi noc

Talián, František

Fortuna, 2018

Napsat komentář