Stará dobrá Anglie

Tipy_Stara dobra Anglie
Jestli máte rádi Anglii a s oblibou si ji vychutnáváte i na stránkách knih, přečtěte si některou z níže vybraných knih. Nechybí detektivka, thriller, román pro mládež a vlastně ani příjemná audiokniha.

Zaposlouchejte se do napínavého příběhu z viktoriánské Anglie, jenž ožívá díky hlasům Pavla Pavlovského, Moniky Švábové, Věry Vlčkové, Václava Neužila a Vandy Švarcové. Můžete si ho pořídit ve formě dvou CD nebo si jej stáhnout jako MP3.

Žena v bílém (audiokniha)

Autor: Wilkie Collins
Přeložil: Tomáš Korbař

Délka: 1 hod. 42 min. 04 sek.
Vazba: 2 CD, MP3 ke stažení
ISBN: 8590236099326
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Žena v bílém vydalo nakladatelství Radioservis.

Anglický romanopisec Wilkie Collins bývá literárními kritiky označován spolu s E. A. Poem a Emilem Gaboriauem za zakladatele žánru detektivního románu. Jeho nejznámější román Měsíční kámen prohlásil básník T. S. Eliot za nejlepší detektivku všech dob. A v tom názoru ho podpořili i jiní. Jisté je, že Collins sám ani netušil, že nějaké detektivky píše. Ve své době patřil k vyhledávaným a velmi populárním autorům tzv. senzačního románu vyrůstajícího z tradic realismu a okořeněného výběrem kriminálních událostí ze současnosti a nevázanou společenskou kritikou. Román Žena v bílém předcházel Měsíčnímu kameni a žánrově patří spíše k příběhům s tajemstvím, než by byl plnokrevnou detektivkou. Přesto detektivní zápletku nepostrádá. Mimo ní tu najdeme prvky romantické a hororové.

Složitý děj nás zavádí do viktoriánské Anglie. Jednak ho tvoří milostný příběh bohaté dívky Laury a mladého učitele kreslení Waltera, základní osou je však zápletka, v níž hraje hlavní roli neuvěřitelná podoba Laury s chudou dívkou Annou. Na záhadu jejich nepochopitelné podoby se nabaluje série dalších nejasností. Zatímco vycházejí najevo staré zločiny, během příběhu dochází k řadě nových a postupně se objevují a rozkrývají stále nové a nové záhady.

Collins byl literárním novátorem a román vystavěl metodou výpovědí několika lidí, jejichž svědectví napínavě osvětlují příběh odlišnými pohledy na realitu danými charakterem vypravěče. V roce 1978 zkušená rozhlasová scenáristka Helena Šoltészová román zdramatizovala pro rozhlas. Nahrávka hostující režisérky Lídy Engelové, která v té době působila v dlouholetém angažmá v Plzni, nejen dobře zprostředkovala tajemnou atmosféru příběhu, ale navíc navždy zachytila hlasy tehdejších hvězd plzeňského divadla.

Poslechněte si některé z ukázek na stránkách Radiotéky.

 

Wilkie Collins

Wilkie Collins (1824–1889) byl anglický romanopisec a autor povídek. Napsal také divadelní hry, eseje, jeden cestopis, biografii aj. Jeho díla se dočkala televizních i filmových adaptací. Řadí se mezi autory tzv. senzačních románů, v Anglii velmi populárních v šedesátých a sedmdesátých letech 19. století. Nejznámější jsou pak jeho romány Žena v bílém, Měsíční kámen, Armadale a Bezejmenný. Přátelil se s řadou význačných osobností, např. s Charlesem Dickensem.

————————————————

Rozsahem je román Ve svitu plynových lamp poněkud delší, a co je zvlášť zajímavé – chybí v něm uvozovky u přímé řeči, na které jsme zvyklí. Přesto nepochybně zaujme každého milovníka záhad a tajuplné londýnské atmosféry.

Ve svitu plynových lamp

Autor: Steven Price
Přeložila: Lucie Mikolajková

Počet stran: 672
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7577-113-1
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Ve svitu plynových lamp vydalo nakladatelství Host.

Hluboce působivý, strhující román o nekonečném pátrání, které utváří lidský život. William Pinkerton, syn nejproslulejšího amerického detektiva všech dob, má za sebou řadu úspěchů. Nyní se vydává do podsvětí viktoriánského Londýna v honbě za legendárním podvodníkem Edwardem Shadem, kterého se nepodařilo odhalit ani Williamovu otci. Je rozhodnutý tohoto zločince vypátrat stůj co stůj. Adam Foole, gentleman bez minulosti, jednoho dne dostane dopis od své ztracené lásky Charlotte. Vypraví se ji hledat do Londýna, kde se dozvídá o jejím zlém osudu a také o tom, že byla ve spojení s mužem známým jako Shade. Mezi oběma muži, slavným detektivem Pinkertonem a Foolem, který je zřejmě jediným klíčem k nalezení Edwarda Shadea, vznikne neobvyklé přátelství. Společně tedy vyrážejí na lov do londýnských stok, opiových doupat a spiritistických salonů a jsou odhodláni Shadea jednou provždy polapit.

 

Ukázka z knihy

Byl prvorozený syn.
Černé kníry nosil dlouhé, jako mívají psanci, a pravý palec zaháknutý na boku, kde by měl viset kolt. Ještě mu nebylo čtyřicet, ale už mu za vlhkého chladna tuhlo koleno, památka na výbuch dělostřeleckého granátu u Antietamu. To mu bylo šestnáct a šrapnel mu tenkrát trčel z kolena jako kloub nějaké dodatečné kosti, zatímco země kolem něj se vzdouvala a tříštila. Od toho dne už byl dvakrát považován za mrtvého a dvakrát se zjevil svým domnělým vrahům jako anděl pomsty. Zastřelil třiadvacet mužů a jednoho hocha, samé psance, ale jen smrtí toho chlapce se netrápil. Do bankovních ústavů vstupoval s hlavou skloněnou a obočím svraštělým, obrovské hrozivé ruce prázdné, jakoby připravené někoho uškrtit. Když se vyhoupl do přeplněného vagonu tramvaje, muži se instinktivně odtahovali a ženy jej sledovaly zpod přivřených řas a nízko stažených čepců. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Steven Price

Steven Price (nar. 1976) je uznávaný kanadský spisovatel a básník. Vyučuje literaturu na univerzitě ve Victorii a za své básnické sbírky získal několik ocenění. Jeho první román Into that Darkness (2011) byl v užší nominaci na BC Fiction Prize, druhý román Ve svitu plynových lamp (2016) se dostal do širší nominace na Scotiabank Giller Prize. Tento velkolepý příběh nezapomenutelného Williama Pinkertona a Adama Foolea uvrhne čtenáře do zakouřeného viktoriánského Londýna se vší jeho špínou i pozlátkem. Autor žije se svou rodinou v kanadské Victorii.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

————————————————

Mrtvý muž přichází je bezesporu kniha, jež vás chytne od první stránky a nepustí, dokud nedosáhnete té poslední. Můžete se těšit na mrazení v zádech, řadu nečekaných zvratů a znepokojivé mlhavé prostředí severní Anglie.

Mrtvý muž přichází

Autor: Paul Finch
Přeložila: Zuzana Pernicová

Počet stran: 392
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×212 mm
ISBN: 978-80-7498-292-7
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Mrtvý muž přichází vydalo nakladatelství Domino v edici Napětí.

Jezerní oblast na severu Anglie zahalila neprostupná mlha. Zároveň s ní udeřil i sériový vrah. A v detektivu Marku Heckenburgovi hlodá děsivé podezření, že se vrátil obávaný pachatel s přezdívkou Cizák. Naposledy byl spatřen před deseti lety v Dartmooru, kde své oběti připravoval o život nebývale krutým způsobem. A teď, když záhadně zmizely dvě mladé ženy, se Heck obává nejhoršího. Celá místní komunita je paralyzována strachem, zatímco Heck bezmocně sleduje, jak Cizák znovu rozehrává svou krutou mašinérii, vybírá si jednu oběť za druhou a nehodlá jen tak přestat. Heckovi nezbývá nic jiného, než přistoupit na jeho hru…

 

Ukázka z knihy

Haroldova žena měla k pozemským rozkoším dost rozkolísaný přístup. Sice se živila prodejem alkoholu, ale zároveň jí vadili opilci, odmítala obsluhovat lidi, kteří podle ní přebrali, a neváhala hosty z hospody vykázat, pokud se utrhli ze řetězu. Jako barmanky sice úmyslně zaměstnávala hezké holky, ale zároveň z duše nesnášela „rajdy a coury“, jak se vyjadřovala, a obzvlášť se jí příčily ženské, které podezírala, že se oddávají nočním radovánkám u jezera. Nenáviděla je tolik, že když se na scéně poprvé objevil „Cizák“ a začal zabíjet osamělé páry, které uprostřed noci někde parkovaly, skoro mu jeho počínání schvalovala. (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Paul Finch

Paul FinchPaul Finch býval policistou a novinářem. Postupně obě profese pověsil na hřebík, ovšem jen proto, aby je přetavil v profesi novou: stal se spisovatelem a scenáristou. (Měl koneckonců na co navázat, poněvadž jeho otec Brian Finch byl jedním ze spoluscenáristů Coronation Street, britského televizního kultu ze šedesátých let.) Na svém autorském kontě má dnes Paul Finch několik epizod slavného seriálu Poldové, podílel se i na kultovním sci-fi fenoménu Doctor Who. Největší slávu si však vydobyl svými thrillery, zejména sérií s ústřední postavou Marka Heckenburga, ze které u nás vyšly již tři knihy – StalkeřiZnesvětitel a Klub Zabijáků. Nyní s tímto detektivem vychází samostatný titul s názvem Mrtvý muž přichází.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Domino.

————————————————

Náš poslední dnešní tip vypráví o dívce, která opouští domov v Londýně, aby se vyrovnala se smrtí nejlepší kamarádky. Odjíždí do Jezerní oblasti, kde objevuje nejen sama sebe, ale také nové přátele a snad i naději do budoucna.

Už zase létám

Autorka: Sita Brahmachariová
Přeložila: Barbara Hajná

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7529-584-2
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Už zase létám vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Kite se pár dní před šestnáctými narozeninami rozpadne celý svět. Její nejlepší kamarádka, nadaná a vzorná Dawn, spáchala sebevraždu, ačkoli Kite neměla ani tušení, že je s ní něco v nepořádku. Kite, dosud sebevědomá a plná života, se musí vyrovnat s pocity ztráty, žalu, vzteku i viny. Spolu se svým tátou opouští domov v Londýně a vydává se na výlet do Jezerní oblasti, kde objevuje rodinné kořeny i sebe sama. Opravdu dařit se to ale začne až ve chvíli, kdy se seznámí s místním klukem Garthem. Protože někdy je kupodivu lehčí svěřit se cizinci než vlastní rodině… Nová kniha autorky Artyčokových srdíček a Jasmínového nebe přináší příběh o přátelství, smutku a léčení zraněného srdce.

 

Ukázka z knihy

Jenom upřeně koukám na Dawnino místo. Všichni až na mě otáčejí stránky a dělají si poznámky. „Naprosto logicky se to vysvětlí“ – ještě mi znějí v hlavě uklidňující slova paní Choultyové. Možná se stalo něco nenadálého u nich v rodině. Jenže Dawn se s vzdálenějšími příbuznými skoro nestýká. Možná je nemocná nebo něco, i když je divné, že se včera večer na Facebooku o ničem takovém nezmínila. Ledaže… by ji tak rozhodily ty zkoušky. Paní Choultyová se na mě pořád dívá. Zatřepe perem ve vzduchu, aby mě tak popohnala a já začala psát. Vezmu do ruky propisku. Doprovázená povzbudivým úsměvem paní Choultyové napíšu své jméno: „Kite Solomonová“ – a kupodivu mi připadá, jako by patřilo někomu jinému. Dej se dohromady, říkám si, otáčím stránku a snažím se číst zadání. (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Sita Brahmachari

Sita Brahmachari (*1966) se narodila do rodiny indického lékaře z Kalkaty a anglické zdravotní sestry. Vystudovala anglickou literaturu a umění. Mnohá z jejích děl se hrají v divadlech, univerzitách a školách ve Velké Británii i USA. Žije a pracuje v severním Londýně. Má manžela a tři děti. Je autorkou knih Artyčoková srdíčka a Jasmínové nebe.

Informace byly čerpány ze stránek panmacmillan.com.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete pěkné knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše anglické tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽena v bílém (audiokniha)

Collins, Wilkie

Radioservis, 2018

zobrazit info o knizeVe svitu plynových lamp

Price, Steven

Host, 2018

zobrazit info o knizeMrtvý muž přichází

Finch, Paul

Domino, 2018

zobrazit info o knizeUž zase létám

Brahmachariová, Sita

#BOOKLAB, 2018

Napsat komentář