Život slov

Skryto ve slovech
Slova používáme každý den v běžném životě, ale málokdy o nich přemýšlíme v širších souvislostech. Pozastavili jste se někdy nad jejich úlohou v našich životech? Ponořte se do esejů, které odkrývají mnoho překvapivého z říše slov.

Ústředním tématem této sbírky esejů a zamyšlení jsou „slova“. Jak slova používáme? Jak pestrý svět prostřednictvím nich vidíme? Čím nám slova pomáhají a jak jimi lze ublížit? Co vypovídají o nás samotných?
Autor odkrývá „život slov“, jejich symbiózu s člověkem, jejich proměnu. Zjistíme, že skryty ve slovech se nacházejí nečekané souvislosti. A ty nám umožňují vidět obvyklé věci z neobvyklého úhlu pohledu.
Knížka čtenáře vytrhne z uspěchaného dne, pobaví a snad i obohatí náš pohled na běh života v jeho nejrůznějších podobách.
Vždyť hrát si s jazykem je nejlepší způsob, jak jazyku (i nám samotným) porozumět.
Tématem autorských ilustrací je jazyk jako mřížka přikládaná na svět, abychom si jej rozčlenili a orientovali se v něm.

Ukázka z knihy

Kouzlem náhody, kouzlem nechtěného vzniklo sousloví makarónské, které pobavilo, rozesmálo, popřípadě někoho zesměšnilo, ale českému jazyku moc neublížilo.  Na rozdíl od výrazů používaných komentátory jako já vám díky, mějte dobrý den, je to o tom že a vyslat signál. Emotivní sorry jako je uvolněnější, vrstevnatější a více od srdce. A (nechtěně) vtipnější než dlouhodobě užívaný mírně arogantní a vulgární soráč. (str. 52)

Skryto ve slovech aneb Co nám slova vlastně říkají

Autor: Vladislav Dudák

Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
Formát: 130×160 mm
ISBN: 978-80-907187-2-2
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Skryto ve slovech aneb Co nám slova vlastně říkají vydalo nakladatelství Cattacan.


Nakladatelství Cattacan vzniklo v roce 2016 a navázalo na nakladatelství Ecce liber (název Ecce liber se stal jeho mottem; nakladatelství patřilo mezi činnosti firmy FKP Consulting, která vznikla v roce 2004 a věnovala se především kulturním aktivitám a jejich propagaci). Jedná se o malé nakladatelství vzniklé z chuti vydávat sice málo, ale zato jen hezké knížky. Je otevřeno všem žánrům a oblastem literatury, ať už jde o beletrii nebo literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSkryto ve slovech aneb Co nám slova vlastně říkají

Dudák, Vladislav

Cattacan, 2018

Napsat komentář