Krušnohorské eseje

Moldava
Karlu Fryčovi učarovala krajina krušnohorské Moldavy, kam zasadil eseje psané svým osobitým stylem. Knihu doprovází celostránkové barevné fotografie umocňující prožitek z četby a poznání. Odhalte nevšední věci ukrývající se za těmi všedními…

Kniha esejů o zapomenutém a zázračném kraji krušnohorské Moldavy a o lidech, kteří jej oživují, je stejně nevšední a tajemná, jako samotná moldavská krajina. Je plna paradoxů, milých i trudnějších překvapení, kontrastů, osudových setkání i rozchodů.
Bohatý jazyk oplývá jinotaji a překvapivými spojeními, který čtenář často musí rozplétat s podobným tvůrčím úsilím, jako když prochází prastarým hvozdem či opatrně našlapuje horskými slatinami.
Celostránkové barevné náladové autorské fotografie umocňují způsob vidění prezentovaný v textu. Vzniká tak synergicky působící celek, originální dílo vedoucí k zamyšlení, poznání i sebepoznání a k hlubšímu porozumění poetice nevšedního života a nevšedních věcí, které se za zdánlivou všedností ukrývají.

Ukázka z knihy

Později se rudí braši pokusili sice vagínu nahradit srpem a kladivem, což všem včetně kovaných kádrů z uličního výboru připadalo při nejlepší vůli jako idiotský nápad, ale v době, kdy bylo nebezpečné leccos méně zásadního, se k výzvě za návrat původního symbolu nikdo neodhodlal. Pár aktivních se dalo přesvědčit, že tímhle novým vercajkem to sice není úplně operativní, leč za to odpovědné, zatímco ti odpovědní tvrdili, že se na to můžou vysrat, a tak i učinili. (str. 89)

Moldava 2

Moldava – Všechno je na východ

Krušnohorské eseje
Autor: Karel Fryč

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 176×228 mm
ISBN: 978-80-907187-1-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Moldava – Všechno je na východ vydalo nakladatelství Cattacan.

O autorovi

Karel Fryč (* 1959) sám sebe charakterizuje jako „podivína, solitéra, básníka, střídmého příznivce bílého vína, grafika a fotonemehlo“. Je absolventem Filosofické fakulty Karlovy university v Praze (1984). Od střední školy vedl v Kladně skoro patnáct let tábornický a turistický oddíl inspirovaný Jaroslavem Foglarem. Působil v učňovském školství, později v různých médiích a jejich marketingu.
K přeměně za Moldavana se rozhodl před čtyřmi roky „samostatně, dobrovolně, střízliv, nezatížen minulostí ani prokletím a nenucen násilím.“ Stalo se tak krátce poté, co veřejně nahlas zpíval na oslavě svých pětapadesátin, že hledá dům holubí. Poněvadž byl v té době již několik let v péči neurologa s diagnostikovanou Parkinsonovou chorobou, mohlo jít, jak sám podotýká, o jakési bilanční rozhodnutí. Moldava jej oslovila, pohltila a on na oplátku již od začátku svého pobytu zde oslovuje její obyvatele. Stal se Moldavanem aktivním, odkrývá krásu nově objeveného kraje lidem místním i příchozím, organizuje zdejší kulturní život, přispívá k rozvoji turistického ruchu.
Předkládaná kniha je jeho literární prvotinou, předcházela jí však řada oblíbených autorských čtení.


Nakladatelství Cattacan vzniklo v roce 2016 a navázalo na nakladatelství Ecce liber (název Ecce liber se stal jeho mottem; nakladatelství patřilo mezi činnosti firmy FKP Consulting, která vznikla v roce 2004 a věnovala se především kulturním aktivitám a jejich propagaci). Jedná se o malé nakladatelství vzniklé z chuti vydávat sice málo, ale zato jen hezké knížky. Je otevřeno všem žánrům a oblastem literatury, ať už jde o beletrii nebo literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMoldava – Všechno je na východ
Krušnohorské eseje

Fryč, Karel

Cattacan, 2018

Napsat komentář