Sirotek, kterému se vyplnil sen

snilek_neznamy.JPG
Už odmalička byl Lazlo posedlý příběhy. Nejvíce ho však okouzlila vyprávění o bájném městě Pláči, po kterém se před dvěma sty lety slehla zem. Jenže nyní zapomenuté město potřebuje pomoc a Lazlo je jediný, kdo ho dokáže spasit.

Román Snílek Neznámý, který u nás vydalo nakladatelství CooBoo, je prvním dílem nové fantasy série americké spisovatelky Laini Taylorové. Poprvé se tato autorka českým čtenářům představila se svou trilogii Kosti přání, v níž se rovněž objevuje motiv bohů a andělů. Na začátku října Taylorová publikovala druhý díl Snílka Neznámého pod názvem Muse of Nightmares (Múza nočních můr).

Své rané dětství strávil malý Lazlo mezi mnichy v klášteře, nicméně jakmile poprvé spatřil zosmovskou knihovnu, tisíce zaprášených svazků vědění z celého světa mu natolik učarovalo, že z knihovny už neodešel. Tedy až do okamžiku, kdy Zosmu navštívila delegace z Pláče, zapomenutého města, které před dvěma staletími bohové smazali z mapy světa. Pro Lazla to je jedinečná možnost konečně spatřit na vlastní oči město, o němž dlouhá léta snil, a tak se společně s legendárními válečníky Tizerkany a hrstkou největších učenců současnosti vydává na cestu, která změní celý jeho život.

Z introvertního chlapce, kterému většina pro jeho lásku k mýtům přezdívá Snílek, se během náročné půlroční cesty do Pláče stává odhodlaný a silný mladý muž, ale ani jeho bujná fantazie ho nedokáže připravit na výjev, jenž se mu na prahu vysněného města naskytne…

Když bych měla tento román zhodnotit jedním slovem, vystačila bych si pouze s: „Páni!“ Taylorová nám předkládá nejen napínavý příběh mladého chlapce, jehož sny neznají hranic, ale rovněž nachází dost prostoru na květnaté vyjadřování a hrátky s jazykem. Místy až poetické popisy vám vykouzlí nejedenkrát úsměv na tváři, a pokud vás tato kniha neodradí svou délkou, věřím, že si ji budete užívat do poslední strany.

Lazlo Neznámý je příkladným hrdinou, jenž sice neoplývá svou krásou (na což autorka hned několikrát přímo upozorňuje), avšak své okolí si získává svou dobrotou a statečností. Kouzelně rovněž působí i jeho nekonečná fantazie a romantická duše, kterou si jistě získá nejedno srdce milovnice příběhů a díky čemuž má také velký potenciál stát se ikonickou postavou současné YA literatury.

Příběh knihy je rozdělen do dvou linií – zatímco hlavní sleduje osud snílka Lazla, vedlejší nás seznamuje s životem v citadele, v níž žije polobohyně Sarai společně s dalšími čtyřmi mladistvými, jež přežili patnáct let starý masakr. Nebude asi žádným překvapením, že obě linie se přibližně v polovině propojí a odhalí se nám tak nejedno tajemství.

Jako jediné úskalí tohoto románu vidím trochu pomalý rozjezd, ale pokud ho překonáte, věřím, že toho nebudete litovat. Počítejte také s částečně otevřeným závěrem, jenž je ale pochopitelný s ohledem na to, že autorka román psala s vizí několikadílné série.

Na závěr bych ještě chtěla zmínit nádhernou, zlato-modrou obálku, jež se bude vyjímat v každé knihovničce a která dokonale koresponduje s obsahem knihy (což bohužel není samozřejmostí).

Bez ostychu a bázně si dovolím tvrdit, že román Snílek Neznámý je jednou z nejlepších YA fantasy, které letos na našem knižním trhu vyšly. A mně nezbývá dodat, že už netrpělivě vyhlížím české vydání jejího pokračování.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSnílek Neznámý

Taylorová, Laini

CooBoo, 2018

Napsat komentář