Putování časem

historie
Dnes tu máme nabídku jak pro malé čtenáře, tak i pro dospělé. Společným tématem je historie, a to nejen ta naše. Nezáleží na tom, kolik let vám je, stačí mít rád výlety do dávných časů – určitě si z představených knih vyberete.

Kniha pro všechny malé zvídavé čtenáře z edice Putování časem vás zavede do Čech za dob Karla IV. S průvodkyní Bárou prozkoumáte, jak to u nás tehdy vypadalo.

Karel IV. – slavný český král

Život Karla IV., Únos v Paříži, Osudový turnaj
Autorka: Veronika Válková

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-247-1936-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Karel IV. – slavný český král vydalo nakladatelství Grada.

Šestisté čtyřicáté výročí úmrtí Karla IV. připomínáme speciálním vydáním, v němž najdete oba příběhy, které Bára s Karlem zažila.
V prvním je Karel čtrnáctiletým výrostkem ochotným z lásky ke své vyvolené podstupovat nejkrkolomnější dobrodružství. Ve druhém už je dvojnásobným králem, jehož život v jednu chvíli závisí na tom, co si Bára pamatuje z dějepisu…
Jako bonus kniha obsahuje také Karlův rodokmen a doslov s důležitými i zajímavými informacemi z jeho života. Historička Veronika Válková ve svých knihách přenáší čtenáře do skutečné, reálné historie, kde spolu s Bárou zažívají napínavé chvilky, zároveň se toho ale také hodně dozvědí.

Se sukní v hrsti pokračovala Bára ve výzvědách.
Za ohybem spatřila zpěváka zalitého stříbrným měsíčním svitem. Sama zůstala skryta ve stínu zdi, nebo spíš hradby. Hochovi mohlo být čtrnáct nebo patnáct let, byl vysoký, na první pohled sportovec, tmavovlasý. Ale rozhodně nebyl oblečený jako Achilleus. Měl na sobě takový nějaký přiléhavý kabát s úzkými rukávy, který mu sahal pod zadek, přes něj pásek a na nohou přiléhavé nohavice. Z ramen mu splýval plášť. Že by Trójané chodili takhle oblečení? podivila se Bára. Podle obrázků v Petiškovi jí přišlo, že Trójané i Řekové nosili stejné oděvy, které ze všeho nejvíc připomínaly nařasenou košili bez rukávů sahající tak do půli stehen a v pase převázanou nějakou tkanicí. Ale ani Řekyně na obrázcích neměly na sobě to, v čem teď vězela Bára.

Neváhejte si přečíst celou ukázku.

O autorce

PhDr. Veronika Válková vystudovala latinu a historii na FFUK a oba tyto předměty vyučuje na šestiletém Gymnáziu Na Pražačce v Praze 3. Sama je absolventkou výtvarné větve tohoto gymnázia. Pod pseudonymem Adam Andres publikuje fantasy – dnes již kultovní sérii Wetemaa (více na www.wetemaa.cz). Pro SPN napsala řadu učebnic dějepisu pro ZŠ a gymnázia a metodických příruček k těmto učebnicím. Má pravidelný sloupek v časopise Rodina a škola. Kromě psaní ráda cestuje po Evropě i mimo ni (nejraději na Island), hraje na klavír, fotografuje (zvlášť broučky), vyšívá, studuje cizí jazyky, učí se kreslit ve Photoshopu, zabývá se etymologií, antroponomastikou, vulkanologií a vůbec vším, co se kde šustne.

Zdroj: nakladatelství Grada

————————————————

Seznamte se s českým králem Vladislavem II. v knize Jaroslavy Černé. I když měl být původně jen loutkou české šlechty, vše se nečekaně vyvinulo jinak.

Vladislav II.

Nečekaný vzestup zavrženého dědice
Autorka: Jaroslava Černá

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-50-8
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Vladislav II. vydalo nakladatelství Alpress.

Vladislav má pověst nezodpovědného mladíka – holduje ženám, vínu i jiným světským radovánkám. A právě takového panovníka potřebuje na trůn česká šlechta, aby mohla posílit svůj vliv a moc. Ale Vladislav se svého úkolu zhostí k neblahému překvapení všech velmi svědomitě a stejně svědomitá se zdá být i jeho volba české královny – krásné, bohaté a chytré Judity.

Tichý nářek žen se Gertrudě vrýval až do srdce, a když viděla, jak ubožačky sice padají na kolena, ale krále už nemají sílu prosit, došlo jí, že je všechno marné. Snad jen, že by si na záda naložily své muže, kdyby je unesly… Gertrudě se nad tou myšlenkou až rozechvěly ruce, rozbušilo srdce. Nic takového přece bratr nezakázal! Ještě chvíli počkala, než se král zvedl ze svého provizorního trůnu a odebral se do hodovní síně. Kolik toho ještě dobyvatelé snědí a vypijí, než, jak slíbil, hrad vypálí a srovná se zemí? A kolik zbude na ubohé ženy a děti? Gertruda se zahleděla na Vladislava, ale místo toho, aby se k němu přidala, sklonila se k nejbližší ženě a důrazně ji zašeptala: „Naložte si na záda své muže a do svítání opusťte hrad!“ Pak se narovnala a pomalu mířila k Vladislavovi, aby společně usedli k hodovnímu stolu a oslavili poslední veliké vítězství.

Pokud vás ukázka zaujala, přečtěte si její celou verzi.

O autorce

Jaroslava Černá osciluje mezi literární dráhou, na níž je velmi úspěšná, a širokou oblastí duchovna. Zajímá ji psychologie i sociologie, věnuje se esoterice, s manželem provozují relaxační a astrologické studio. I když původně začínala jako sociálně-právní pracovnice a kromě toho působila ve školství, dnes dosáhla mistrovství jako autorka historických příběhů s romantickými prvky.

Chcete ochutnávku autorčina stylu? Přečtěte si její povídku na našem webu!

Zdroj: nakladatelství Alpress

————————————————

S knihou Alias Grace se přenesete nejen v čase, ale také v prostoru – do Kanady na začátku 19. století. Příběh je psaný podle skutečných událostí, a dokonce byl podle něj natočen i televizní seriál.

Alias Grace

Autorka: Margaret Atwoodová
Přeložil: Petr Pálenský

Počet stran: 560
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-257-2594-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Alias Grace vydalo nakladatelství Argo.

Historický román Alias Grace je založen na skutečných událostech, vraždách Thomase Kinneara a Nancy Montgomeryové, z nichž byla obviněna mladičká služebná Grace Marksová a sluha James McDermott. Za mladou Grace, trpící ztrátou paměti, přijíždí do věznice po deseti letech mladý psychiatr Simon Jordan, aby se v ní pokusil vzkřísit pohřbené vzpomínky a zjistil, jestli zločin skutečně spáchala. Během dlouhých rozhovorů hledá cestu do její paměti skrz sny a dotazy na dětství strávené v Irsku, odkud se celá rodina přesunula do Kanady za lepším životem. Přes původně čistě profesionální zájem o Gracin případ se postupně zaplétá do jejího příběhu. Gracino vyprávění i Jordanovy životní peripetie se odehrávají v kulisách Kanady první poloviny 19. století.
Propracovaný historický román patří mezi nejdůležitější a nejčtenější díla Margaret Atwoodové – v roce 2017 podle něj natočila společnost Netflix oceňovaný televizní seriál.

O autorce

Margaret Atwoodová je kanadská spisovatelka, autorka knížek jako je například Příběh služebnice nebo Modrovousovo vejce. Za svůj život napsala mnoho děl, jedno se dokonce týkalo Franze Kafky. Minulý rok převzala v Praze právě Cenu Franze Kafky, jehož velice obdivuje a zároveň zde pořádala autogramiádu, na niž přišly stovky jejích fanoušků. Atwoodová je také feministickou a sociální aktivistkou.

Zdroj: iRozhlas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAlias Grace

Atwoodová, Margaret

Argo, 2018

zobrazit info o knizeVladislav II.
Nečekaný vzestup zavrženého dědice

Černá, Jaroslava

Alpress, 2018

zobrazit info o knizeKarel IV. – slavný český král
Život Karla IV., Únos v Paříži, Osudový turnaj

Válková, Veronika

Grada, 2018

Napsat komentář