Chování lidí ve městech

Lidska zoo_Morris
Jak naše přirozené vlastnosti formují naše chování v současné společnosti a v prostředí velkých měst? To je otázka, jíž se ve své knize zabývá Desmond Morris, autor světového bestselleru Nahá opice.

Lidská zoo proslulého britského zoologa a etologa Desmonda Morrise (poprvé vyšla v roce 1969) navazuje na jeho předchozí kontroverzní bestseller Nahá opice (1967). V obou knihách autor podrobně (a zábavně) zkoumá, jak přirozené biologické vlastnosti lidského druhu formují jeho společenské chování v současném světě. V Lidské zoo ho pak především zajímá povaha civilizované společnosti ve velkých městech, všímá si jednání jejich obyvatel, které přirovnává ke zvířatům drženým v zajetí zoologické zahrady. Člověk tak uzavřel sám sebe do obřího neklidného zvěřince, kde se nachází pod neustálým enormním tlakem. A Morris ve své knize zkoumá, jak tyto náročné podmínky působí na lidskou agresi a frustraci, jak ovlivňují sexuální chování, rodičovské postoje i společenskou hierarchii. Příběh moderního člověka je v Morrisově pojetí příběhem lidské snahy vyrovnat se s následky komplikovaného pokroku.

 

Lidská zoo

O městském živočišném druhu
Autor: Desmond Morris
Přeložil: Karel Makovský

Počet stran: 288
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-325-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Lidská zoo vydalo nakladatelství Jota.

 

Ukázka z knihy

Představte si kus země dvacet krát dvacet mil. Jde o divočinu, kterou obývají různé druhy zvířat, malá i velká. Nyní si do té představy dosaďte kompaktní skupinu šedesáti lidských bytostí tábořících uprostřed tohoto území. Pokuste si představit sami sebe, jak tam sedíte jako jeden z členů tohoto nevelkého kmene a kolem vás se rozprostírá krajina – vaše krajina – dál, než kam lze dohlédnout. Nikdo kromě vašeho kmene tento rozlehlý prostor nevyužívá. Je to vaše výhradní teritorium, kmenové loviště. Muži čas od času vyrazí pro nějakou kořist. Ženy sbírají bobule a plody. Kolem tábořiště si hlasitě hrají děti napodobující lovecké techniky svých otců. Pokud se kmeni daří a rozrůstá se, oddělí se od něj menší skupina a vydá se kolonizovat nové území. Váš druh se krok za krokem rozšiřuje. (str. 12)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Desmond Morris

Desmond Morris se narodil v roce 1928, vystudoval univerzity v Birminghamu a Oxfordu a od roku 1958 pracoval v londýnské zoo, kde se osm let staral o expozici savců. V roce 1967 vydal kultovní knihu Nahá opice, které se po celém světě prodalo přes 10 milionů výtisků a která navždy změnila pohled lidí na svůj původ. Jeho knihy vyšly ve více než šestatřiceti zemích. Kromě psaní se věnoval i umění, filmu a televiznímu moderování.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.


Nakladatelství JOTA vydalo za téměř třicet let své existence na českém knižním trhu více než 2 500 titulů v celkem téměř 8 milionech výtiscích. Vše začalo v osmdesátých letech minulého století láskou ke knihám, jak jinak. Dnes vydává nakladatelství nejen českou, ale i překladovou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLidská zoo
O městském živočišném druhu

Morris, Desmond

Jota, 2018

Napsat komentář