Vývoj lidského druhu

Naha-opice-perex
Odkud pocházíme a jaké okolnosti poznamenaly náš vývoj? Známý britský zoolog Desmond Morris vypráví o původu člověka a jeho vztahu k ostatním příslušníkům živočišné říše, přičemž vychází z Darwinovy evoluční teorie.

V tomto světovém bestselleru, vydaném poprvé v roce 1967, ale nadmíru aktuálním i dnes, vypráví Desmond Morris, známý britský zoolog, o člověku v souvislosti se zvířecí říší, ve které nachází zdroje a zárodky jeho běžných reakcí a zažitých mechanismů chování, neboť se soustřeďuje „na ony aspekty našeho života, jež mají zřejmou obdobu u jiných druhů zvířat“.
Všímá si původu lidské bytosti (kterou nazývá „nahá opice“) a sleduje ji v oblasti pohlaví, výchovy, zkoumání, agrese, výživy a potřeby starat se o svůj zevnějšek i celé své tělo; pozoruje také její vztah k ostatním živočichům.

Nahá opice se tak řadí po bok Darwinovy teorie vzniku druhů, nedívá se tedy na člověka jako na padlého anděla, nýbrž jako na vyšší vývojový stupeň opice, který je pozoruhodný svou odolností, energií a představivostí.
Neměli bychom tedy zapomínat na svůj živočišný původ, ale naopak bychom si měli hlouběji uvědomovat svou sounáležitost a spojení s přírodou.

Nahá opice

Autor: Desmond Morris
Přeložil: Ladislav Smutek

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-756-5310-9
Doporučená cena: 288 Kč

Knihu Nahá opice vydalo nakladatelství Jota.

 

Ukázka z knihy

Břímě rodičovské péče je pro nahou opici těžší než pro kterýkoliv jiný druh. Je možné, že některé druhy vykonávají rodičovské povinnosti stejně intenzivně, ale žádný druh je nevykonává tak extenzivně. Dříve než zvážíme význam tohoto vývojového směru, musíme shromáždit základní fakta.

Jakmile je žena oplodněna a v její děloze začne růst embryo, prochází řadou změn. Její měsíční menstruační cyklus ustává. Časně zrána jí bývá špatně. Má nižší tlak krve. Někdy se dostavuje také slabá chudokrevnost. Její chuť k jídlu roste. Povahově se uklidňuje. (str. 89)

Prolistujte si celou ukázku.

 

O autorovi

Desmond Morris se narodil v roce 1928, vystudoval univerzity v Birminghamu a Oxfordu a od roku 1958 pracoval v londýnské zoo, kde se osm let staral o expozici savců. V roce 1967 vydal kultovní knihu Nahá opice, které se po celém světě prodalo přes 10 milionů výtisků a která navždy změnila pohled lidí na svůj původ. Jeho knihy vyšly ve více než šestatřiceti zemích. Kromě psaní se věnoval i umění, filmu a televiznímu moderování.

Zdroj informací: Jota


Nakladatelství JOTA vydalo za téměř třicet let své existence na českém knižním trhu více než 2 500 titulů v celkem téměř 8 milionech výtiscích. Vše začalo v osmdesátých letech minulého století láskou ke knihám, jak jinak. Dnes vydává nakladatelství nejen českou, ale i překladovou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNahá opice

Morris, Desmond

Jota, 2018

Napsat komentář