Společenské romány se silným příběhem

Slunce
Začátek podzimu, doprovázený sychravým počasím, je ideálním časem pro odpočinek u „hloubavé“ četby v teple domova. Udělejte si pohodlí a začtěte se do čtyř románů popisujících příběhy ryze lidského charakteru.

V Medvědíně nebude nikdy klid. Když se vyřeší domácí problémy, nastoupí ty přespolní. Město Hed a Medvědín totiž pojí dvě věci – zájem o peníze a hokej. Potíž je v tom, že ty samé dvě věci je také rozdělují, což může snadno vyústit v pořádné trable nedozírných rozměrů.

My proti vám

Do Medvědína přišlo násilí a jeho obyvatelé musejí ukázat, zač vlastně stojí.

Pokračování románu Medvědín líčí měsíce následující po událostech, které otřásly městečkem v lesích na sklonku zimy. Nejlepší kamarádky Maya a Ana tráví léto na odlehlém ostrově a snaží se nechat celý svět za sebou, jenže nic nedopadne tak, jak doufaly. Řevnivost mezi Medvědínem a sousedním Hedem tiše přerůstá v boj o peníze, moc a příležitosti. Konflikt vypukne naplno ve chvíli, kdy se střetnou oba hokejové kluby. Na povrch navíc vypluje jedno překvapivé tajemství a celé město musí ukázat, zač vlastně stojí. Bude se říkat, že násilí přišlo do Medvědína až v létě, ale není to pravda. Už tam totiž dávno bylo.
Román My proti vám empaticky popisuje ničivé lidské vztahy na malém městě. Je to vyprávění o oddanosti, přátelství a lásce, která se nebojí čelit ničemu. A taky o hokeji, jak jinak.

Autor: Fredrik Backman
Přeložila: Helena Matocha

Počet stran: 424
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7577-562-7
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu My proti vám vydalo nakladatelství Host. Neváhejte a zkuste si o ni zahrát do 26. září v naší soutěži!

Ukázka z knihy

Nejvyšším bodem Medvědína je kopec jižně od posledního domu. Z něj je vidět celá silnice vinoucí se od velkých vil na Vrchu kolem továrny a menších řadovek v centru až po nájemní činžáky v Dolině. Na tomhle kopci teď stojí dvě dívky a prohlížejí si své město. Maya a Ana. Brzy jim bude šestnáct a těžko říct, jestli se spřátelily navzdory, nebo díky tomu, jak moc se od sebe liší. Jedna miluje hudební nástroje, druhá střelné zbraně. Vzájemně opovrhují svým hudebním vkusem, což je opakovanou příčinou jejich hádek, skoro tak častou jako deset let trvající spor na téma domácích zvířat. Zrovna loni v zimě je učitelka vykázala z hodiny dějepisu, když Maya zašeptala: „Víš, kdo měl rád psy, Ano? Hitler!“ Načež Ana zahulákala: „A víš, kdo kočky? Josef Mengele!“
Ustavičně se pošťuchují, ale nepřestávají se mít rády, už od dětství mívají dny, kdy se jim zdá, že stojí spolu proti celému světu. Po tom, co se Maye stalo na jaře, si tak připadají pořád. (str. 11)

O autorovi

Fredrik BackmanFredrik Backman (nar. 1981) pochází ze Stockholmu, pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Proslavil se hned prvním románem Muž jménem Ove z roku 2012 (česky Host 2014), který vyšel zároveň s knihou Co by můj syn měl vědět o světě (2012, česky Host 2017). Backmanovy knihy vycházejí ve třiačtyřiceti zemích a prodalo se jich přes sedm a půl milionu výtisků. Anglický překlad románu Muž jménem Ove se držel na předních příčkách žebříčku bestsellerů deníku The New York Times už přes rok, stejně jako německé vydání v žebříčku bestsellerů týdeníku Der Spiegel. Stejnojmenný film měl českou premiéru v listopadu 2016 a získal nominaci na Oscara v kategorii cizojazyčný film. Nakladatelství Host vydalo i Backmanovy romány Babička pozdravuje a omlouvá se (2015) a Tady byla Britt-Marie (2016). Velký úspěch slavil s románem Medvědín (2016, česky Host 2017), který se stal knihou roku například na serveru Goodreads a v dubnu 2017 ho Amazon zvolil knihou měsíce.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host

————————————————

Lidské vztahy mohou být pekelně komplikované. A hlavní hrdina našeho dalšího příběhu z dob socialistického Československa to může potvrdit. Jeho přítel spáchá sebevraždu, manželka jej opustí, otec mu zemře, a navíc je hluboce zamilovaný do ženy, která mu nepatří…

Víkend s Miriam

Poslední román Marty Davouze se tentokrát odehrává v Československu v mistrně vylíčené atmosféře nadějných šedesátých let, totalitního režimu i polistopadového procitnutí. Autorka zachycuje příběh vysokoškolského pedagoga, který se platonicky, ale hluboce zamiluje do herečky Miriam, manželky svého přítele. Je spíš samotář a pozorovatel než bojovník, přesto se i bez vlastního přičinění ocitá v tíživých situacích. Jeho přítel se v Paříži zastřelí, jeho matka věčně naříká, jeho otec náhle zemře, jeho manželka ho opustí a jemu nezbývá než udiveně všemu přihlížet a ztrácet víru ve smysl své práce i celého svého života.
Duchovní pouto, které ho váže k Miriam, je to jediné, co ho vnitřně posiluje, a snad proto se obává překročit hranici přátelství…

Autorka: Marta Davouze

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 136×205 mm
ISBN: 978-80-204-4946-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Víkend s Miriam vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ukázka z knihy

„Myslíš tu Miriam, co zabila dva manžely?“ zeptal se mě Vilém a vložil si dýmku zpátky do úst. Tón jeho hlasu ani výraz jeho očí neprozrazovaly, jak to myslí. Pronesl to s takovou lehkostí a samozřejmostí, jako by konstatoval, že se venku opět rozpršelo, a zanechal nás na pochybách, zda jde o vážné a něčím doložitelné obvinění, o pouhé podezření, nebo o žert.
Vilém byl znám svými dvojsmyslnými bonmoty a jedovatými poznámkami, které mu v oblacích dýmu splývaly ze rtů docela poklidně a jen tak mimochodem, čímž dával najevo, že o nic nejde, beztak to všichni vědí. Jeho výroky vždycky vypadaly jako bezvýznamné poznámky na okraj, avšak o to byly působivější, takže se z nich často stávala ustálená rčení. To, co právě vyřkl a co možná ani nemělo být chápáno doslovně, nasadí teď mnohým brouka do hlavy, protože Miriam skutečně dvakrát ovdověla a byla jediným svědkem obou úmrtí.
Všichni poněkud zrozpačitěli, nevědouce, jak s touto informací naložit.

O autorce

Marta Davouze (1945–2018) byla česká nakladatelka, publicistka a spisovatelka. Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, působila jako knihovnice a nakladatelská redaktorka. Byla dlouholetou ředitelkou Centra Franze Kafky, které vydalo úplné Spisy Karla Poláčka a Dílo Franze Kafky. Byla považována za inspirátorku Ceny Franze Kafky a Kafkova pražského pomníku od Jaroslava Róny. Ve své tvorbě se inspirovala svými cestami po Francii. Mezi její další známá díla patří Dům v BretaniLoď v Bretani, Zrcadlení, Vypadni z mýho života! a Celej Franz.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Mladá Portugalka chce osvobodit svoji sestru od násilnického manžela. Jak se ale brzy ukáže, její švagr není jen obyčejný tyran, ale i šéf české mafie. Trnitá cesta za sestřinou spásou protne hned několik velkých zemí. Dočká se svého šťastného konce?

Andělé usínají v New Yorku

Na dobrodružnou cestu napříč Evropou se vydává uprostřed léta hrdinka výbušného románu „Andělé usínají v New Yorku“. Cíl má jasný, vysvobodit svoji sestru z područí násilnického manžela. Pro mladou Portugalku se plánovaná mise stane takřka nemožnou, když se dozví, že trýznitel je obávaným bossem českého podsvětí. Navíc sestru i s neteří drží na neznámém místě v Praze…
Kniha potěší nejen příznivce napínavého čtení, ale i milovníky cestování. Příběh plný neočekávaných zvratů totiž provádí čtenáře žhavým Španělskem, Portugalskem, dále pak českou kotlinou, svéráznými Krušnými horami, aby vrcholil daleko za oceánem ve městě, které nikdy nespí.

Autor: Milan Hloušek

Počet stran: 196
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-88104-40-7
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Andělé usínají v New Yorku vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.

Ukázka z knihy

Radana nikdy neviděla Karlův most, Pražský hrad ani nejela metrem. Zato důvěrně poznávala zápach bídy ulice.
Cizí město ji polykalo. Kam se hnula, tam vzbuzovala pozornost podobných živlů. Jako by mezi sebou hovořily tajnou mluvou. Jako by měly na čele vypálený varovný cejch. Nemusely se k sobě přiblížit a už na dálku jeden o druhém věděl vše podstatné.
Obloukem se vyhýbala lavičkám v parku obsazeným bezdomovci. Přecházela na protější chodník, když se ji chystal oslovit hlouček opilé pakáže. Nereagovala na hulákání smažek a přehlížela drzé posunky vyžilých prostitutek. Jednomu podsvětí ukázala záda a další ji hnedle vítá s otevřenou náručí. Dobře ale věděla, že objetí by to mohlo být smrtící. Nemusela by tu přežít jedinou noc, pokud by z neznalosti zdejších pravidel šlápla vedle a dala stínům ulice záminku k udělení lekce. (str. 11)

O autorovi

Milan Hloušek se narodil v roce 1978 v Kraslicích. Devět let pracoval jako žurnalista a stál u založení Českého novinářského klubu. V letech 2011 až 2013 získal mezinárodní ocenění v novinářských soutěžích Visegrad Local Press Awards a PL-CZ Local Press Awards. Je spoluautorem publikace „S komiksem o domácím násilí a stalkingu.“ V současné době působí v neziskovém sektoru. V Agentuře KRIGL mu vyšla také kniha Letní dny bez konce.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Richard Drakin, hlavní hrdina pokračování úspěšného bestselleru Dokonalý život, se osvobodil ze spárů společnosti a nastoupil na cestu sebezdokonalení. Během své pouti po různých koutech světa objevuje mnoho znepokojivých otázek v oblasti lidského bytí. Najde k nim také odpovědi?

Únik z průměrnosti

Únik z průměrnosti je pokračováním úspěšného bestselleru Dokonalý život. Richard Drakin už dávno není znuděný mladý muž, poslušný „produkt“ společnosti, jehož život je řízen zvenčí – politiky, manažery, vědci a jinými „kazateli“. Díky osudovému setkání s průvodcem a mentorem Johnem ví, že jen on sám je pánem svého života. Vydává se na další cestu poznání, na níž ho tentokrát provází Viktorie, která mu ukáže cestu k duchovní stránce jeho osobnosti.
Richardovi dochází, že všechno poznání směřuje k němu samotnému. Kdo je vlastně ON? Proč je TADY? Jaký to má všechno SMYSL? Nakonec objevuje své skutečné životní poslání, které je mnohem větší, než si dovedl představit…
Přečtěte si další strhující příběh, v němž se prolíná současnost s minulostí a jenž opět zavede hrdiny do různých koutů světa, nechá je nahlédnout do tajů života známých i méně známých historických osobností a umožní jim setkání s lidmi, jejichž osudy nakonec ovlivní i jejich životy.
Jsme nedokončeným uměleckým dílem a celý život máme na to, abychom jej dokončili.

Autor: Pavel Vosoba

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 144×205 mm
ISBN: 978-80-271-0134-4
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Únik z průměrnosti vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

„Stydíte se?“
„Hledám odpuštění a svoji budoucnost.“
„Jsem součástí vaší budoucnost?“ zeptá se Richard.
„Jste součástí obojího,“ Viktoriiny oči na chvíli ztratí svoji žhavost, aby vzápětí opět udeřily. „Splatit dluh vás teprve čeká.“
„Jenže já stále nevím, čím zaplatím.“
„Až se ‚to‘ stane, sám to poznáte.“
V Richardových očích se objeví záblesk podezření a nedůvěry. Až se „to“ stane. Ale co?
„Chcete jít dál?“
„Neptáte se zbytečně?“ poznamená Richard s lehkou ironií.
Viktorie přikývne, pohlédne směrem k Chrámové hoře a vstane. „Je tedy čas jít.“ (str. 14)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Pavel Vosoba je poradcem a spolumajitelem poradenské společnosti M.C.TRITON, s.r.o. V posledních letech se věnuje obchodu a rozvoji zákaznického přístupu u společností poskytujících služby. Je autorem publikací Dokonalé služby aneb co chtějí zákazníci (2003), Firemní inteligence (2001), Řízení firemních financí (1998), Změna finančního myšlení (1995), Selfmanagement a sebeuplatnění (1991), „A co lidi, šéfe“ (1990) a více než 50 odborných článků.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMy proti vám

Backman, Fredrik

Host, 2018

zobrazit info o knizeVíkend s Miriam
Milostný příběh s tóny smutku

Davouze, Marta

Mladá fronta, 2018

zobrazit info o knizeAndělé usínají v New Yorku

Hloušek, Milan

Agentura KRIGL, 2018

zobrazit info o knizeÚnik z průměrnosti

Vosoba, Pavel

Grada, 2018

Napsat komentář