Nenechte si ujít v týdnu od 24. do 30. září 2018

nenechte_si_ujit
I poslední zářijový týden můžete strávit ve společnosti literatury, stačí zajít na některou z akcí, které vám představíme v našem článku. V Praze například pokřtí audioknihu o československém prezidentovi Gustávu Husákovi.

Ve Vyškově se pak můžete sejít se spisovatelkou Annou Bolavou a v Brně se uskuteční zajímavá přednáška o Jiřím Mahenovi.

A právě touto přednáškou týden zahájíme. V úterý 25. září se v brněnské Knihovně Jiřího Mahena můžete dozvědět něco zajímavého o jejím zakladateli, spisovateli Jiřím Mahenovi. Známá je především jeho prozaická, dramatická a knihovnická činnost, málokdo ho ale také zná jako výborného básníka. Pokud byste tedy chtěli poznat i básnickou stránku této významné osobnosti, určitě se stavte do knihovny, přednáška, kterou povede docent Jiří Poláček, začíná v 17.30.

Praze se v úterý 25. září již po třicáté deváté koná koncert Na vlnách tónů a slov. Spisovatel a hudebník Josef Pepson Snětivý si tentokrát na tuto literárně-hudební besedu pozval všestranného spisovatele a předního cimrmanologa Miloně Čepelku. Akce začíná ve 20.00 v kavárně Carpe Diem Flora.

Zajímáte se o nedávnou českou historii? Pak vás možná bude zajímat křest audioknihy Gustáv Husák od Michala Macháčka. Gustáv Husák byl osmým prezidentem Československa, nechvalně známý především kvůli normalizaci, ke které došlo během jeho volebního období. Michal Macháček použil do své knihy doposud neznámé prameny českých, slovenských a ruských archivů, ale také materiály ze soukromého archivu Husákovy rodiny. Nyní si tuto knihu můžete koupit i jako audioknihu, její křest proběhne od 16.30 v úterý 25. zářípražském Paláci knih Luxor.

I ve Vyškově se v úterý 25. září koná zajímavá akce. Od 16.30 se v Knihovně Karla Dvořáčka můžete setkat s českou spisovatelkou a básnířkou Annou Bolavou, která za svůj román Do tmy, o kterém si můžete přečíst více na našich stránkách, získala ocenění Magnesia Litera 2016. O této knize i další své tvorbě si můžete s autorkou pobesedovat, neváhejte, určitě se dozvíte plno zajímavostí a možná získáte i tip na další četbu.

Ve středu 26. září se vrátíme do Knihovny Jiřího Mahena. Připravili si tu veřejné čtení pro nejmenší. Děti si v doprovodu rodičů poslechnou čtení z knížky Šedík a Bubi od Ester a Milana Starých. Čtení začne v 16.00 na pobočce v Černých Polích. A o čem tato knížka je? Děti poznají malé koťátko Šedíka, kterého ostatní pořád odstrkují. Proto si jednoho dne najde nového kamaráda – ztracenou čepici Bubi, kterou nikdo nehledá. Jaká spolu asi zažijí dobrodružství?

Píšete rádi? Máte v šuplíku už nějakou tvorbu a rádi byste vydali knihu? Máte básnické střevo a chcete se procvičit v tvůrčím psaní? Pak je pro vás jako stvořená akce, která se koná ve čtvrtek 27. záříMěstské knihovně v Praze. Na pobočce na Smíchově se od 16.00 konají literární dílny s Terezou Matouškovou. Dílny čtyři roky fungovaly v Brně a po velkém úspěchu se přesouvají i do hlavního města. Akce je vhodná pro mladé lidi ve věku 15–20 let.

Týden zakončíme v Krajské knihovně v Pardubicích. Ve čtvrtek 27. září se zde v rámci projektu Spisovatelé do knihoven uskuteční setkání s prozaičkou a novinářkou Adélou Knapovou. Tuto autorku můžete znát z časopisu Reflex, kde působí od roku 2009, ale také jako autorku knih jako NezvaníNemožnost nulySlabikář. Akce začíná v 17.00.

Další literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář