Kdo má pro strach uděláno…

detektivka2
Peter Hoeg, Kati Hiekkapeltová či Dominik Dán – tato jména zajisté poznají fanoušci detektivek. Mistři krimi žánru opět napsali nové knihy, ve kterých jejich hrdinové budou opět čelit zlu…

Hlavní hrdinka Susa Svendsenová má jednu zvláštní superschopnost. A díky ní se dostane do pořádné průšvihu. Aby se zachránila před indickým vězením, bude se muset zapojit do supertajného podvodu. Peter Hoeg tentokrát okořenil svou kriminálku o prvky fantasy a černého humoru.

Skandinávská kriminálka, jak má být, od jednoho z jejích knížat, autora Citu slečny Smily pro sníh. Zde se však do tradičně temného žánru, nepostrádajícího scény nepopsatelného násilí a ještě lepšího sexu, míchá i politická fantasy a černý humor. Susan Svendsenová má totiž jednu nevšední schopnost: umí kohokoliv přimět k tomu, aby jí vyzradil své nejsvětější tajemství a nejryzejší přání. Na cestě po Indii se jí to však nevyplatí a teď jí hrozí vězení (indické…). Dostane však nabídku od jistého vysoce postaveného člověka, který jí může umožnit okamžitý návrat do Dánska, pokud mu ovšem vyjde vstříc v jednom supertajném mezinárodním komplotu.

Ukázka z knihy

Když jsem očima poprvé spočinula na Labanově obličeji, zčásti se skrýval za dvanácti kily čerstvě vykopaných brambor, které mu Andrea Finková dala oškrabat.
Bylo mi devatenáct, Andreu Finkovou jsem znala půldruhého roku a tou dobou ještě býval její domov otevřený a společenský.
Ale večeře, na které do svého bytu za zásluhy zvala, nepatřily k takovým, kde člověk odevzdá kožich sluhovi, posadí se k bohatě prostřenému stolu, položí si na klín naškrobený damaškový ubrousek a začne se ládovat.
Andrea Finková zvala lidi na půl pátou odpoledne, v hale jim vrazila zástěru a odvedla je dolů do přípravny, kde na podlaze stálo kolečko plné neočištěného pórku a na stole ležela čtvrtka telete a plavala ve vlastní krvi. Vedle těch dvanácti kil čerstvě vykopaných brambor, co zrovna škrábal Laban Svendsen.

Susanin efekt

Autor: Peter Hoeg
Přeložil: Robert Novotný

Počet stran: 332
Vazba: vázaná
Formát: 155.2×207 mm
ISBN: 978-80-257-2412-5
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Susanin efekt vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Peter Høeg (1957) je v současnosti nejpřekládanější a nejčtenější dánský spisovatel. Výrazně na sebe upozornil už svou prvotinou Představy o dvacátém století (1988, česky 2003), kde románový děj prostupuje reálnými dánskými dějinami, aby se tak zřetelně a v ostře ironickém světle ukázaly představy, sny a iluze, na kterých dánská společnost stojí. Jeho druhou knihou byla sbírka povídek Příběhy jedné noci (1990, česky 1999). Po ní již následovalo Høegovo světově nejproslulejší dílo Cit slečny Smilly pro sníh (1992, česky 1997), důmyslně mísící detektivní žánr s kritickým pohledem na dnešní technikou a racionalistickým přehlížením přesycenou civilizaci. Podle tohoto románu byl v roce 1997 natočen film, v češtině nazvaný Stopy ve sněhu. Jeho režisérem byl Bille August, hlavní roli si zahrála Julie Ormondová. Po dalších dvou románech Až nadejde čas a Žena a opičák (Kvinden og aben) se autor odmlčel a desetiletou přestávku ukončil až minulý rok vydáním knihy Tichá dívka (Den stille pige, 2006).

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Na severu Evropy ještě chvilku zůstaneme. Vyšetřovatelka Anna Fekete se vrací zpět, aby vyšetřila na první pohled spolu nesouvisící úmrtí. A ke klidnému spánku jí nepomůže ani osobní spojení s oběma případy. Podaří se jí nakonec rozmotat záhadné klubko?

Nejlepší finská krimi roku 2014.
Druhý díl série s vyšetřovatelkou Annou Fekete.
Na konci mrazivé zimy se Anna potýká s několika složitými případy. Policii se nedaří zjistit totožnost starého muže, kterého na odlehlé silnici přejelo auto. Místo činu budí podezření. Proč ve sněhu nejsou žádné stopy? Byl muž vůbec naživu, když do něj vůz narazil? Anně nedá spát ani podivné úmrtí narkomana, kterého policie objevila při razii v drogovém doupěti. Existuje spojení mezi těmito případy a mladým přistěhovalcem, který má být vyhoštěn ze země? Práci Anně nijak neulehčuje fakt, že případ přejetého starce i osud přistěhovalce Sammyho se jí osobně dotýkají.

Ukázka z knihy

Horký vítr dul průsmykem a tlačil před sebou neurčitou hrozbu afghánského pohraničního pásma. Vzduch se tetelil ve sluneční záři, všude vládlo ticho. Na obzoru vyskočila skvrna, která se rychle zvětšovala. Byl to automobil. Terénní vůz plný mužů. Jejich siluety na korbě prodlužovaly hlavně pušek, smrtící mosin-naganty a kalašnikovy s bodláky trčícími k nebi, které zastiňoval hustý prach a písek zvířený autem. (str. 9)

Ohlasy na knihu

Napínavý a provokativní thriller se silným sociálním poselstvím potvrzuje, že Kati Hiekkapeltová je jedním z nejvýraznějších a nejdůležitějších hlasů žánru scandi-noir.

- Eva Dolanová, spisovatelka

Elegantní styl psaní úžasně kontrastuje s tématem románu. Kati Hiekkapeltová je opravdová spisovatelka.

- Anya Lipska, spisovatelka

Napínavý a mrazivý kriminální román se surovým, pronikavým příběhem. Kati Hiekkapeltová umí skvěle vystavět zápletku a nádherně psát.

- Craig Robertson, spisovatel

Hiekkapeltová jistou rukou propojuje sociální komentář, popis tíživé situace uprchlíků, vhled do myslí a motivů narkomanů i soukolí policejního vyšetřování. Tento sevřený a napínavý příběh je mnohem víc než jen detektivka.

- ForeWord Magazine

Bezbranní

Autorka: Kati Hiekkapeltová
Přeložila: Linda Dejdarová

Počet stran: 335
Vazba: vázaná
Formát: 138×206 mm
ISBN: 978-80-7577-549-8
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Bezbranní vydalo nakladatelství Host. Nechte se navnadit ukázkou.

O autorce

hiekkapeltova-katiKati Hiekkapeltová (*1970) je speciální pedagožka. Se svými dětmi a početným zvěřincem žije na staré farmě na ostrově v severním Finsku. Učila cizince a pobývala v oblasti Srbska se silnou maďarskou menšinou. Její debut Kolibřík (2013) se dostal do užší nominace na Petrona Award udělovanou překladům severské detektivní literatury ve Velké Británii. Druhý díl Suojattomat (Zranitelní, 2014) získal cenu za nejlepší finský detektivní román roku a ve Finsku se stal jednou z nejprodávanějších knih roku 2014.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host

————————————————

Propuštění nevinného vězně spustilo nový případ. Detektivové Richard Krauz a Jozef Fischer objasnili celý případ, který ale vyřešením teprve začínal. Kam se poděla kolegyně vězeňské služby, kde bývalý vězeň pobýval? A kdo tahá za nitky?

Matematický génius profesor Puskailer se po dlouhých letech věznění konečně dočkal spravedlnosti a byl propuštěn na svobodu. Nikdo mu nevěřil, že není vrah, a popravdě řečeno, ani on sám na tom občas netrval. Měl štěstí, detektivové z oddělení vražd Richard Krauz a Jozef Fischer, zvaný Chosé, mu uvěřili a celý případ vyřešili. Psal se rok 1999.
Vlastně teprve začínal a osud tomu chtěl, že po tvrdé dřině nečekal detektivy zasloužený odpočinek, ale už v den, kdy profesora propustili z vězení, začal nový případ a nový příběh, který se nečekanou brutalitou a nechutností vryl do paměti každému policajtovi, který byl nablízku. Celé to začalo, když se bachařům z věznice, kde si Puskailer odpykával svůj trest, ztratila kolegyně…

Ukázka z knihy

Krauz zaparkoval tak, aby viděl na vchod. Vězně propouštěli v osm, než odevzdali věci a převlékli se… v devět vycházeli ven. Věděl to ze zkušenosti, ale pro jistotu zavolal Velickému, aby zbůhdarma nemarnil čas. Potvrdil mu to. A poděkoval. Proč, vždyť to nebyl jeho bratr.
Koukl na hodinky. Osm padesát šest. Zapálil si cigaretu a pootevřel okénko. Vypnul rádio. Nechtěl být vyrušován. (str. 9)

Žiješ jenom dvakrát

Autor: Dominik Dán
Přeložil: Jan Hanzlík

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-752-9643-6
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Žiješ jenom dvakrát vydalo nakladatelství Slovart. A nezapomeňte na ukázku.

O autorovi

Dominik Dán je slovenský spisovatel detektivních románů. Píše pod pseudonymem a v roce 2010 se autorsky podílel při tvorbě seriálu Kriminálka Staré Město. O autorově identitě se na veřejnosti i mezi příznivci jeho díla vedou spory. Jediné, co o sobě prozradil je to, že patří mezi kriminalisty.

Patříte mezi příznivce Dominika Dána? Pak neváhejte a přečtěte si naše recenze některých kousků z jeho tvorby: Kořeny zlaMouchaCela číslo 17Rudý kapitán, Cigaretka na dva tahy nebo Nestydaté neviňátko.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Hrdinové psychothrilleru odehrávajícího se ve Švédsku zpočátku prožívají rodinnou idylku. Teprve až s příchodem nejlepší kamarádky se začínají objevovat trhliny a temná místa. Co se děje v pozadí ideálního manželství a přátelství? Kdo nemá čisté svědomí?

Napínavý psychothriller plný nečekaných zvratů, který provokativně odhaluje temnou stranu manželství, mateřství a přátelství.
Bezmezně milující manželka, oddaný manžel, opečovávané dítě.
Američané Merry, Sam a Conor jsou perfektní rodina, žijící na perfektním místě. Merry si domácký život nemůže vynachválit – pečení, práce na zahradě, péče o malého syna. Sam začíná po odchodu z univerzity s novou kariérou filmaře. Občas se přistihnou, že sami nevěří tomu, jak šťastní jsou. Tady na švédském venkově, kde začínají žít svůj nový perfektní život. Když je v jejich švédském ráji navštíví Merryina kamarádka Frank, stane se okamžitě součástí rodiny. Sblíží se s malým Conorem. A se Samem. Frank a Merry jsou skoro jako sestry, proto Frank okamžitě odhalí věci, které ostatním unikají. Faleš a zradu, kterým se dá při pohledu na tuhle pohádkovou rodinku těžko věřit. Ale jenom Frank ví, co se tady skutečně odehrává…
Kdo je manipulátor a kdo oběť?

Ukázka z knihy

Nechali jsme koně koňmi a volným krokem se vrátili domů. Bydlíme v tom stavení už skoro rok. Stojí zhruba tři čtvrtě hodiny cesty od Stockholmu v přírodní rezervaci u Sigtuny, nejstaršího města ve Švédsku. Rezervace zabírá poměrně velkou plochu, většinou jde o pole a lesy kolem jezera a tu a tam i o nějaký dům mezi sonsami. Řadu těch staveb vlastní už po generace stejný rod, který tutéž červenou roubenku v průběhu let podle potřeby rozšiřuje nebo opravuje; dřevěné stěny jsou němými svědky koloběhu, kdy nově narozené přicházejí na svět a umírající z něj zase odcházejí. (str. 11)

Pokud vás úryvek zaujal, můžete pokračovat ve čtení.

Ohlasy na knihu

Fascinující… Michelle Sacksová zkoumá manželství a mateřství a přináší výjimečný a nepřikrášlený pohled na rodinu, která ohrožuje sebe sama.

- Associated Press

Rok 2018 přinesl mnoho čtivých thrillerů o manželství, plných zápletek, ale zcela jistě by vám neměla uniknout palčivý román Michelle Sacksové. Postupně, s gradujícím napětím, odkrývá rodinnou idylku ve Švédsku.

- Entertainment Weekly

Mimořádně děsivý severský thriller. Nic pro přecitlivělé.

- Daily Mail

V dobrém i zlém

Autorka: Michelle Sacksová
Přeložil: Milan Lžička

Počet stran: 296
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-271-0763-6
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu V dobrém i zlém vydalo nakladatelství Cosmopolis.
Tři z vás mohou vyhrát knihu v naší soutěži!

O autorce

Michelle Sacksová se narodila v Jižní Africe. Vystudovala literaturu a filmovou vědu na Univerzitě v Kapském Městě. Dvakrát byla v užší nominaci na South African PEN Literary Award a v roce 2014 byla nominována na cenu Commonwealth Short Story Prize. Debutovou sbírku povídek Stone Baby vydala v roce 2017 v nakladatelství Northwestern University Press. Její první román V dobrém i zlém vyšel v létě 2018 v nakladatelství Little, Brown. V současné době žije ve Švýcarsku.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Z děje jaké knihy vás nejvíce mrazí? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV dobrém i zlém

Sacksová, Michelle

Cosmopolis, 2018

zobrazit info o knizeŽiješ jenom dvakrát

Dán, Dominik

Slovart, 2018

zobrazit info o knizeBezbranní

Hiekkapeltová, Kati

Host, 2018

zobrazit info o knizeSusanin efekt

Hoeg, Peter

Argo, 2018

Napsat komentář