Cestování s knihou po (ne)skutečných místech

cestovani2
Knihy mají velkou výhodu. Za malý peníz dokážou vzít své čtenáře do všech koutů světa. Právě cestování spojuje dnešní knižní tituly. Zatímco mladí cestovatelé poznají starověké kultury, ti větší budou putovat po přístavech a městech. A k tomu navštíví i jedno místo z klasického sci-fi světa!

Do rukou se vám dostává unikátní atlas, díky kterému procestujete z pohodlí domova celý svět. Seznámíte se s dvanácti kulturami a jejich vnímáním světa, dozvíte se něco o jejich mýtech, potkáte jejich bohy, fantastická zvířata, zajímavé postavy, ale i nebezpečné padouchy! Dobrodružná cesta za poznáním startuje!

Vydejte se s námi na cestu za poznáním světa – a vezmeme to pěkně z gruntu! Atlas mýtů vám totiž přiblíží hned několik úžasných kultur naší planety a jejich představy o stvoření světa a všech existujících bytostí. Tyto představy jsou základem každé z dvanácti map v knize.
Je tedy nasnadě, že nejde o ledajaké mapy. Naše mapy jsou zvláštní: ukazují, jak vidělo svět dvanáct prastarých kultur – pro některou byl obrovským stromem, pro jinou horou obrácenou vzhůru nohama a příslušníci další kultury věřili, že země spočívá na zádech obrovské želvy. Všechny tyto pohledy jsou fascinující!

Když si budete mapy prohlížet a číst příběhy, které je doprovázejí, procestujete zeměkouli křížem krážem. Poznáte, jaké legendy si vyprávěli původní obyvatelé severní Ameriky, jak nahlíželi na svět a jeho stvoření příslušníci úžasné civilizace Aztéků nebo domorodý kmen Janomamů v Amazonii. Hlouběji se seznámíte s řeckými mýty, dobře známými přinejmenším v celé Evropě, ale proniknete i do magického světa irských, severských či slovanských bohů. V Africe vás pohltí přízračný jorubský svět nebo rovněž světoznámé mýty starých Egypťanů. V Asii vám pak učarují hinduistické a japonské legendy a v Oceánii svět polynéských domorodých kultur.
Při svém putování poznáte nepřeberné množství bohů, fantastických zvířat, hrdinů, ale i mizerů a příšer. Na cestách je obzvlášť třeba dávat si pozor například na vlkodlaky, děsivé mořské stvůry nebo zlověstné ženštiny zvané bánší! A určitě budete potřebovat mapu!
Najděte si svou vlastní cestu úžasnými místy ve všech koutech světa, seznamte se se stovkami pozoruhodných postav a poznejte přitom něco z jejich příběhů! Cestujte dlouho a daleko, bavte se, nechte se unést, ale zbytečně se nebojte. Vždycky najdete cestu zpátky – stačí nasednout na záda ptáka bouřliváka nebo přeplout oblohu v bárce, která vozí sluneční kotouč…

Ukázka z knihy

Atlas mytu

Atlas mytu 1

 

Atlas mýtů – Mýtický svět bohů

Autor: Thiago de Moraes
Přeložil: Robin Král

Počet stran: 95
Vazba: vázaná
Formát: 280×330 mm
ISBN: 978-80-870-3486-6
Doporučená cena: 459 Kč

Knihu Atlas mýtů – Mýtický svět bohů vydalo nakladatelství PRESCO GROUP a.s..

————————————————

Italský autor Alessando Vanoli vezme čtenáře na plavbu po moři, ale ne ledajakou. Navštíví Athény, Neapol, Benátky a další místa v různých časových epochách. Každý středomořský přístav může nabídnout zajímavý příběh, který se vine napříč historií.

Kniha italského historika Alessandra Vanoliho snad na první pohled vypadá jako sentimentální cesta po Středomoří, ve skutečnosti se však jedná o věcné a zasvěcené vyprávění. Ve čtyřech kapitolách – plavbách čtenář s autorem vypluje z Egejského moře za dob Odyssea a dorazí k římským břehům Ostie, poplaví se z Konstantinopole do Andalusie, z Dubrovníku na Kypr a nakonec z egyptské Alexandrie dopluje do Ravenny. Od jednoho přístavu k druhému, bod po bodu, se ocitne v odlišných časech: v Athénách v době klasického starověku, v 5. století před naším letopočtem, v Kartágu v předvečer třetí punské války, ve Valencii za dob Cida Campeadora, ve středověkých italských městech, Janově, Benátkách či Anconě, poté v Konstantinopoli v době posledního obležení Turky, a konečně v Neapoli na počátku 20. století. Každý přístav ve Středomoří má svůj vlastní příběh, někdy vyvolá vzpomínku na velkou dějinnou událost, jindy připomene osud již dávno zapomenutých postav, ale dotýká se i příběhu nás všech a onoho moře, které nepřestává vzbuzovat naději.

Ukázka z knihy

Byla tam železná branka a vzadu malá zahrada, v níž hlučeli lidé. Hamadi mě zatáhl mezi ně, své přátele a příbuzné. mluvili jsme o historii, mezinárodní politice a, trochu tišeji, o skutečných problémech Tuniska; jedli jsme sýry a slané koláčky s tuňákem a já už jsem se dlouho nikde necítil tak doma jako… (str. 35)

Tenkrát, když navigovaly hvězdy

Sentimentální cesta po Středomoří
Autor: Alessandro Vanoli
Přeložila: Helena Lergetporer

Počet stran: 196
Vazba: brožovaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-257-2447-7
Doporučená cena: 258 Kč

 

Knihu Tenkrát, když navigovaly hvězdy vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Alessandro Vanoli (* 1969) studoval historii ve Florencii. Zabývá se dějinami středověku a specializuje se zvláště na historii středomořského regionu. V nakladatelství Mulino vydal mimo jiné knihy Reconquista (La reconquista, 2009), Muslimská Sicílie (La Sicilia musulmana, 2012) či Cesta do arabské Itálie (Andare per l’Italia araba, 2014). Spolu s významným italským historikem Frankem Cardinim napsal knihu o tisícileté historii obchodních a kulturních kontaktů mezi Východem a Západem Hedvábná stezka (La via della seta, 2017).
Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Zatímco předchozí titul se věnoval přístavům, tentokrát se nosným tématem stala města. Stejně jako s přístavy se i s městy pojí řada zajímavých příběhů, od starověkých metropolí jako Alexandrie a Jeruzalém přes středověký městský rozkvět až po nástup moderních měst.

Od počátků urbanizace v Mezopotámii až po dnešní globální metropole byla velká města průvodním znakem rozvoje lidské civilizace. Kniha Příběhy velkých měst vypráví jejich příběhy počínaje starověkem, od Uruku a Memfisu až po Jeruzalém a Alexandrii. Následují města prvního tisíciletí, od Damašku a Bagdádu přes Teotihuacán a Tikal až po Konstantinopol a Čchang-an. Za středověku vzkvétaly např. Paříž v Evropě, Benin v Africe či Angkor v jihovýchodní Asii. Předposlední oddíl uvede čtenáře do počátku moderního světa, mj. s Prahou, Amsterodamem a Mexikem, a poslední do doby moderních měst s Londýnem, Tokiem či São Paulem. Víc než 50 významných přispěvatelů přibližuje čtenáři charakter každého místa – jeho obyvatel, architektury a umění i jeho vládců – a vysvětluje příčinu jeho úspěchu. Kniha, kterou doprovází na 51 fotografií, kreseb, map a plánů, je vlastně portrétem světové civilizace.

Ukázka z knihy

Jedním z největších dějinných paradoxů je, že se zcela zjevně  malá i velká města zrodila z vesnic. Než se člověk naučil obdělávat pole, živil se lovem. Původní lovci byli nomádi – museli se stěhovat, museli sledovat svou kořist, ať je vedla kamkoli. A i když kořist byla hojná, stejně se rodina lovců přemístila dál. Zato zemědělství si vyžadovalo trvalejší osídlení a také spolupráci. Obdělávání půdy zrodilo architekturu hned na svém počátku, někdy kolem roku 8000 př. n. l.; tehdy si lidé začali stavět obydlí v blízkosti obdělávané půdy. (str. 18)

Můžete si přečíst zbytek ukázky.

Příběhy velkých měst

Autor: John Norwich
Přeložili: Miroslav Koláč, Jiří Matas

Počet stran: 372
Vazba: vázaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7529-595-8
Doporučená cena: 399 Kč

 

 

Knihu Příběhy velkých měst vydalo nakladatelství Slovart. A nezapomeňte si přečíst i další knihu o městech od stejného autora.

————————————————

A na závěr podnikneme jednu cestu ve stylu sci-fi. Představte si planetu, kde není člověk pánem tvorstva, ale je vnímán jako zvíře. Vítejte na Planetě opic, kde jediný zástupce lidstva musí ukázat svou inteligenci, aby se dostal z klece a mohl se vrátit domů.

Planetu opic můžeme zařadit do klasické science fiction literatury, i když příběh sám je podán spíše způsobem dobrodružného románu. Opičí společnost na vzdálené planetě ve vesmíru se nápadně podobá té lidské na Zemi. Boulle převrátil evoluci naruby, člověk tu není pánem tvorstva, ale zaujímá pozici zvířete, kterou dokonale rozkastované chytré opice drží v kleci. Jediný zástupce lidu jim tedy musí dokázat svou inteligenci, aby ho propustili. Na Zemi se sice vrátí, ale čeká ho tam další nemilé překvapení. Režisér Franklin J. Schaffner spolu se Stanleym Kubrickem (2001: Vesmírná odysea) přinesli v roce 1968 do filmového průmyslu hned dvě tyto nesmrtelné sci-fi klasiky. Právě Boulleho námět inspiruje světové filmaře ke stále novým zpracováním dodnes. První převedení románu na filmová plátna nenabízí z dnešního pohledu žádné převratné efekty, přesto v době svého vzniku byly právě opičí masky něčím naprosto výjimečným a reflexe soudobého i minulého chování člověka podněcuje k přemýšlení dodnes.

Ukázka z knihy

Milý stařík poskočil, když uslyšel můj hlas. Poškrábal se dlouze za uchem a podezíravým pohledem zkoumal klec, jako by hledal nějakou čertovinu. Zira si vzala slovo. Vytáhla sešit a přečetla z něho poznámky, které si poslušně udělala. Naléhala, aby bylo jasné, že orangutan se nechce nechat přesvědčit. Pronesl dvě nebo tři skvělé sentence, pokrčil několikrát rameny, sklonil hlav, dal si ruce za záda a začal se procházet před mou klecí, vrhaje na mě pohled nevěstící nic dobrého. (str. 71)

 

Planeta opic

Autor: Pierre Boulle
Přeložil: Josef Hajný

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2555-9
Doporučená cena: 248 Kč

 

Knihu Planeta opic vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Pierre Boulle (1912–1994), slavný francouzský spisovatel, je znám jako autor tehdejších bestsellerů a proslulých románů Most přes řeku Kwai (Pont de la riviere Kwai, 1952, č. 1964), který rovněž připravujeme k novému vydání, a Planeta opic (Planete des singes, 1963, č. 1970). Diplomovaný elektrotechnický inženýr byl za druhé světové války mobilizován a odvelen do Indočíny, působil jako tajný agent v Číně, Barmě a Indočíně. Roku 1943 byl zajat a odveden na nucené práce. Prošel vojenskými vězeními a internačními tábory, podařilo se mu však uprchnout. Roku 1945 se vrátil zpět do vlasti a věnoval se své spisovatelské dráze.

Zdroj informací: nakladatelství Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAtlas mýtů – Mýtický svět bohů

de Moraes, Thiago

PRESCO GROUP a.s., 2018

zobrazit info o knizeTenkrát, když navigovaly hvězdy
Sentimentální cesta po Středomoří

Vanoli, Alessandro

Argo, 2018

zobrazit info o knizePříběhy velkých měst

Norwich, John Julius

Slovart, 2018

zobrazit info o knizePlaneta opic

Boulle, Pierre

Argo, 2018

Napsat komentář