Ukázka z knihy Tichá síla (Susan Cainová)

Susan Cain_Ticha sila
Být introvertem není nic špatného! Introverti mají řadu silných stránek, jen je potřeba si je uvědomit a přijmout sebe sama. Autorka knihy se dělí o svůj příběh a příběhy introvertních dětí, jejichž prostřednictvím dává čtenářům cenné rady.

Knihu Tichá síla od autorky Susan Cainové
vydalo nakladatelství Portál v edici Výchova a rodičovství.

Jak být ve třídě slyšen

Stejně jako bych byla ráda, kdyby školy a učitelé změnili svůj pohled na aktivitu ve třídě, věřím, že z dlouhodobého hlediska budete spokojenější, pokud se u vás rozvine jistota, že dokážete něčím verbálně přispět, místo abyste si své nápady nechávali pro sebe. Vaše myšlenky si zaslouží, aby byly slyšeny a respektovány.

Jedna studie totiž ve skutečnosti zjistila, že v typické skupině jsou příspěvky introvertů v průběhu času stále více respektovány, protože jiní lidé si uvědomují, že když introverti zvednou ruku, protože chtějí promluvit, obvykle sdělí něco cenného.

Pokud se zdráháte zapojovat do třídních diskusí, může vám pomoci, když se zamyslíte, proč se cítíte tak v nepohodě, máte-li promluvit. Tato znalost vám může pomoci rozvinout strategie, jak se o své nápady podělit svým vlastním způsobem, podobně jako to udělala Grace.

Proč se vám mluvení nahlas zdá tak nepřirozené? Zde je pár obvyklých důvodů, které lidé často říkají:

  • Nechci říct něco špatně.
  • Nechci říct něco, co nemá hlavu ani patu.
  • Jsem příliš zaměstnaná tím, že poslouchám.
  • Nemám dost času promyslet si odpověď.
  • Bojím se, že ze sebe strachy nevypravím ani hlásku.
  • Prostě nesnáším, když na mě každý zírá. Nikdy jsem netoužil stát se centrem pozornosti.

Některé z těchto komentářů souvisejí se sociální úzkostí – strachem, že člověk udělá něco špatně a bude se mezi lidmi cítit trapně. Sociální úzkost není nic, zač bychom se měli stydět. Tu a tam ji prožívá většina lidí, ale někdo ji zakouší obzvláště intenzivně. Pokud přemůže zrovna vás, prostě si uvědomte, že nejste sami, a snažte se o to, abyste těžkou situací prošli strachu navzdory – například tím, že se přihlásíte, když si jste jisti odpovědí. Čím častěji to uděláte a zakusíte malá „vítězství“, tím snazší to pro vás v průběhu času bude – i když zrovna teď se to zdá takřka nemožné. (Pokud vás ale tyto potíže pronásledují každý den nebo pokud vám brání v tom, abyste uskutečnili něco, co byste rádi udělali, zvažte, jestli nevyhledat pomoc psychologa nebo jiného odborníka.)

Čím pohodlnější pro vás bude promluvit nahlas, tím víc si zároveň uvědomíte, že nemusíte mít vždycky pravdu nebo nemusíte být „dokonalí“, abyste si zasloužili něčí pozornost. Některé výroky uvedené výše souvisejí s perfekcionismem, jímž trpí řada introvertů. Je to dvojsečná zbraň: Díky němu má vaše práce vysokou úroveň, ale perfekcionismus vám často zároveň brání v akci, protože skoro nic, co děláte nebo říkáte, není dokonalé.

Ale to, že je člověk zticha, se vždycky netýká strachu, úzkosti nebo perfekcionismu. Mnoho introvertů jednoduše raději čeká, dokud je nenapadne něco smysluplného (a řada z nich, s nimiž jsem mluvila, vyjádřila své přání, aby tuto zásadu dodržovali i všichni ostatní!). Na rozdíl od extravertů, kteří mají sklon uvažovat nahlas, my introverti rádi myslíme, než něco řekneme. Naše schopnost soustředit se hluboce na nějaké téma je vlastně jedním z našich zvláštních darů. Učitel, který nás nečekaně vyvolá,může způsobit, že strachy celí ztuhneme, protože jsme neměli čas promyslet si odpověď. My introverti si často natolik ceníme obsahu a jasnosti svých odpovědí, že jsme raději zticha, než abychom něco prostě plácli. Než si promyslíme, co bychom chtěli doopravdy říct, je už někdy diskuse u konce.

Bez ohledu na to, jaké důvody máte pro to, abyste mlčeli, studenti, které jsem zpovídala, když jsem chystala tuto knihu, přišli s řadou rozmanitých strategií, jak se ozvat. A mnoho z nich prohlásilo, že čím víc se zapojují, tím snazší to pro ně je. Prvním krokem je nalézt způsob, jak můžete přispět, aniž by to pro vás přestalo být příjemné.

….

Rychlá řešení

Je v pořádku, pokud se vám rozbuší srdce, když zvednete ruku. Mnoho lidí se tak cítí, ale promluvit nahlas za to stejně stojí. Pokud nemáte čas přečíst si předešlou kapitolu, zde je rychlý seznam strategií, které vám celý proces usnadní:

ZAPOJTE SE BRZY: Pokud téma diskuse znáte předem, naplánujte si, co budete říkat. Rozveďte svůj názor nebo nápad a přispějte jím, ještě než se diskuse rozvine nečekaným směrem.

NALEZNĚTE CHVÍLI, KTERÁ JE PRO VÁS NEJSNAZŠÍ: Kdy je pro vás nejpříjemnější se zapojit? Místo abyste promluvili jako první, chcete možná navázat na komentáře jiného studenta nebo je doplnit. Možná chcete být člověkem, který se hloubavě ptá, nebo hrát roli ďáblova advokáta. Vyberte si roli, která se vám zdá přirozená.

POUŽÍVEJTE POZNÁMKY: Pokud se bojíte, že při mluvení úplně „zkameníte“, napište si nápady na papír, abyste se od nich v případě potřeby mohli odrazit.

OZVĚTE SE POZDĚJI: Pokud jste něco chtěli říct, ale neměli jste odvahu zvednout ruku, pošlete učiteli po vyučování e-mail, aby věděl, že dáváte pozor a projevujete zvídavost.

——————–

Další ukázky naleznete na stránkách nakladatele a více o knize v našem článku.

——————–

O autorce

Susan CainSusan Cainová raději naslouchá, než mluví, raději si čte, než se stýká s lidmi, ráda se rozmýšlí, než něco řekne. Susan Cainová, která je sama introvertní, je spoluzakladatelkou organizace jménem Quiet Revolution a autorkou nesmírně úspěšného bestselleru Ticho, jenž byl přeložen do čtyřiceti jazyků. Její přednáška v rámci řady TED talks má 17 milionů zhlédnutí. Žije v údolí řeky Hudson a přednáší ve firmách, školách či jiných skupinách po celém světě.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Portál


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTichá síla
Tajné přednosti introvertních dětí

Cainová, Susan

Portál, 2018

Napsat komentář