Deníkový humor aneb život s nadhledem

1068821_her_diary
Deník. Za tímto prostým slovem se skrývá nespočet různých významů. Počínaje diářem s prostým seznamem událostí, přes milostný deníček až po literární dílo. V rámci této poslední kategorie opět nacházíme velkou škálu knih: od slavného deníku Anny Frankové až po moderní humorné deníkové romány. A právě několik z nich si dnes představíme.

Jaký vypadá život člověka z pohledu jeho nejlepšího přítele? Nad tím se již podruhé zamýšlí Martin Čáp a přináší nám pokračování roztomilé a vtipné knihy Můj psí život, tentokrát s podtitulem Bígl Bertík znovu na scéně.

Můj psí život

Bígl Bertík znovu na scéně

Autor: Martin Čáp

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-271-0171-9
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Můj psí život vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Dovolte, abych se představil: Jsem bígl a mé celé jméno zní Alberto z Rododendronu. Jméno začínající na A znamená, že pocházím z prvního vrhu naší mámy, a onen šlechticky znějící přídomek je pojmenování chovatelské stanice. Ale to už víte z mé první knížky, která se vám tolik líbila. Od vydání se mi stalo spoustu dalších veselých příhod, tak jsem je pro vás znovu sepsal. Vlastní tlapkou.

Ukázka z knihy

To je vám vážně povedené. Sedněte si, dejte si hrníček nějakého dobrého nápoje a čtěte, protože tohle vážně stojí za to. Předevčírem se vrátil páníček celý rozjásaný domů. Podle předem daného rituálu nejprve přivítal vůdce smečky, tedy Báru, a dal jí nezvykle dlouhou pusu. Pak jsem si na něj směl vyskočit já, aby mě poškrábal za ušima. V poslední době páníček ta přivítání fláká, ale tentokrát si dal záležet.

„To víš, že jsi můj zlatej pejsek, Bertíku,“ tvrdil mi upřímně, na rozdíl od jiných dnů to i tak myslel. Držel jsem a vychutnával si ty příjemné chvilky. Už dávno jsem se smířil, že naše přivítání nejsou tak bouřlivá, alespoň z páníčkovy strany, jako dřív. Ale to mi nevadilo. Když jsem chtěl, a to jsem chtěl téměř pokaždé, doprovázel jsem ho z pokoje do pokoje, než se odložil definitivně do nějakého křesla a pak mě ještě několikrát pohladil.

Rozsáhlejší ukázku z této knihy si můžete zadarmo stáhnout. Podívejte se také na naší ukázku z prvního dílu této knihy.

 

O autorovi

Martin Čáp je český spisovatel, novinář, dramaturg, scenárista. Je autorem několika knih i televizních inscenací. Mezi jeho předchozí vydané knihy patří například Můj psí život či Čarodějka.

————————————————

Od roztomilých pejsků se přesuneme k deníkovému románu, který je jednoznačně zaměřen na mladé dívky z generace mileniálů. Kniha britské autorky Lucy Vineové Sexy chaotička je totiž často označovaná jako Bridget Jonesová pro novou generaci.

Sexy chaotička

Autorka: Lucy Vineová
Přeložila: Eva Brožová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-334-5
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Sexy chaotička vydalo nakladatelství Jota.

Sexy chaotička je Bridget Jonesová pro novou generaci.
Sexy chaotička (podst. jm.) – přitažlivá žena, které chybí v životě řád.
Ellie Knightová je možná stejná jako ty. Její život se nevyvíjí zrovna podle jejích představ. Pár lidí by o ní asi řeklo, že je tak trochu praštěná, ale no a co?! Copak se tvůj život ubírá přesně tam, kam chceš? Nebo si čas od času taky udělá odbočku směr totální chaos?
Je den svatého Valentýna. Co jiného podniknout, než se ve skladu za barem cpát nuttelou a snažit se samu sebe přesvědčit, že tomu chlapovi, co se na tebe právě vykašlal, nejspíš jen pes sežral diář? Ještě se můžete vrátit domů ke svým divným spolubydlícím. Protože bez nich a levného bytu (komu by vadilo pár plesnivých koutů) by to snad přece ani nebyl život!
Že chodíš do práce, která tě nebaví, a navíc si tam s sebou často přineseš i dost odpornou kocovinu? No co už! Stačí se přece jen rozhlédnout kolem – copak vidíš někoho, kdo to má jinak? To těžko! A ruku na srdce: ty máš životní plán, kterého se ti daří držet? Ellie také ne. Ale ono se to plánování obecně přeceňuje…
Vtipný příběh o dozrávání hrdinky, s nímž se ztotožní každá single dívka z generace mileniálů – zábavná Bridget Jonesová pro novou generaci.

Ukázka z knihy

Sedím bez hnutí, úplně nehybně. Naaranžovala jsem se u baru do dokonale nenucené, ale atraktivní pózy tak, aby můj hezčí (pravý) profil směřoval ke dveřím. Je to děsně nepohodlné, ale nevadí, protože MKBMBTP (Muž, Který By Mohl Být Tím Pravým) by měl dorazit každou vteřinu a jestli jsem se z filmů něco naučila – a naučila jsem se z nich všechno –, základem všeho toho „a žili spolu šťastně až do smrti“ je láska na první pohled.
Uběhne několik minut. Sedím strnule a periferně vnímám, že barmanka zvědavě pozoruje moji skvělou imitaci voskové figuríny Madame Tussaud.
„Jste v pohodě?“ zeptá se nakonec, zatímco s rozpačitým úsměvem utírá barovou desku kolem mě vlhkou houbovou utěrkou.
Jestli jsem v pohodě? Hm, to je zajímavá otázka.

Pokud vás ukázka zaujala, přečtěte si pokračování této ukázky.

O autorce

Lucy Vineová žije v Londýně a pracuje jako novinářka na volné noze. Pravidelně přispívá do časopisů Grazia, Heat, Cosmo, Stylist a Marie Claire. Každý týden také píše sloupky pro Grazia Daily. Protože už měla plné zuby šťastných konců, které vídala ve filmech, rozhodla se napsat vlastní knížku a výsledkem je Sexy chaotička. Nyní pracuje na druhém románu.

Zdroj: jota.cz

————————————————

Poslední deník, který si dnes představíme, pochází od holandského spisovatele, který se ukrývá pod pseudonymem (shodným se jménem hlavní postavy) Hendrik Groen. Kniha Nový tajný deník Hendrika Groena, 85 let navazuje na předchozí úspěšný deníkový román, který s laskavým vtipem vypráví o životě v domově důchodců. Díky nakladatelství XYZ si nyní i druhý díl můžeme vychutnat ve formě audioknihy.

Nový tajný deník Hendrika Groena, 85 let (audiokniha)

Dokud se žije

Autor: Hendrik Groen
Přeložila: Lucie Doležilová

Vazba: CD
ISBN: 8594050424876
Doporučená cena: 349 Kč

Členové klubu Staří-ale-ne-mrtví přivítali dva nováčky, aby zaplnili mezery, které zůstaly po Gritje a Eefje. Grietje Hendrik na uzavřeném oddělení pro pacienty trpící Alzheimerovou chorobou pravidelně navštěvuje, ona ho však nepoznává. Po těchto návštěvách Hendrik stále častěji přemítá o životě a smrti a myslí na svou milovanou Eefje, která mu velice chybí. „Láska má málokdy šťastný konec,“ zaznamená si. Hendrik se ale nevzdává! Se svými akčními přáteli obnoví po několikaměsíční pauze svůj anarchistický klub a podniknou řadu bláznivých výletů. Mimoto přicházejí s novým nápadem: vždy jednou za pár týdnů parta navštíví restauraci nabízející menu složené z lahůdek vybraných světových kuchyní. Ve svém deníku Hendrik dojemně a s laskavým humorem líčí další rok v domově důchodců.

Audioknihu Nový tajný deník Hendrika Groena, 85 let vydalo nakladatelství XYZ.

Podívejte se také na naši recenzi prvního dílu deníků Hendrika Groena.

O autorovi

Hendrik Groen je pseudonym neznámého autora: vydavatelství totiž jeho románový deník zařadilo mezi fikci. Po úspěchu knihy média hojně spekulovala, kdo by mohl být jejím autorem. Teorií bylo mnoho: je to některý ze slavných holandských spisovatelů? Je mu také osmdesát let? Není to třeba některý televizní komik? Odpověďi neznáme a  nakladatelství jeho skutečnou identitu drží i nadále v tajnosti.

Zdroj: publishersweekly.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMůj psí život
Bígl Bertík znovu na scéně

Čáp, Martin

Cosmopolis, 2018

zobrazit info o knizeSexy chaotička

Vineová, Lucy

Jota, 2018

zobrazit info o knizeNový tajný deník Hendrika Groena, 85 let (audiokniha)
Dokud se žije

Groen, Hendrik

XYZ, 2018

Napsat komentář