Spletitá, leč známá cesta dějinami kouzel

Harry Potter_Cesta dejinami car a kouzel
Průvodce bradavickými školními osnovami i dějinami čar a kouzel je po grafické stránce dechberoucí, ale přináší jen málo nových zajímavostí.

Mezi krásnými dětskými příběhy v Zásilce z Knihozemě se objevila také další kniha ze světa Harryho Pottera. Nese příznačný název Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel a 24. května 2018 ji u nás vydalo nakladatelství Albatros.

Nádherně vyvedená a bohatě ilustrovaná knížka vyšla při příležitosti dvacátého výročí původního vydání Harryho Pottera a Kamene mudrců. Můžete si díky ní prohlédnout jedinečnou sbírku rozmanitých magických artefaktů shromážděných na výstavě Harry Potter: A History of Magic v Britské knihovně. Jak už zaznělo výše, čeká vás cesta napříč bradavickými předměty, od bylinkářství přes lektvary až po obranu proti černé magii a péči o kouzelné tvory. Otevřou se před vámi tisíce let působivé kouzelnické historie a, což je možná ještě zajímavější, dosud nezveřejněné skici a faksimile rukopisů od autorky Harryho Pottera J. K. Rowlingové.

Vcelku velká kniha o 144 stranách a s měkkou vazbou je rozdělena do několika kapitol podle předmětů, které se na Škole čar a kouzel v Bradavicích vyučují. Jednotlivé části jsou tak nadepsány například slovy Lektvary a alchymie, Kouzelné formule, Jasnovidectví atd. Následují části věnované informacím o Britské knihovně a J. K. Rowlingové.

Harry Potter_Cesta dejinami car a kouzel_ukazka2Člověk by očekával nějaké chronologické uspořádání, souvislý postup od Harryho prvního roku v Bradavicích až po poslední, tedy od prvního dílu Kámen mudrců po sedmý s podtitulem Relikvie smrti. Ze začátku to vypadá nadějně – dozvídáme se o vzniku Kamene mudrců, prohlížíme si jeho původní synopsi (v angličtině), první nákres Bradavic, seznamujeme se s bradavickými profesory, s Dursleyovými, odjíždíme spěšným vlakem do Bradavic… A již na straně 26 náhle narážíme na pracovní verzi Prince dvojí krve, šestého dílu Harryho Pottera. Následuje dvoustrana o Nicolasi Flamelovi a hned za ní o Quirrellovi a Kameni mudrců. Proč tohle přeskakování? Pokračujeme stránkou o tříhlavém psu Chloupkovi a dozvídáme se i něco málo o Kerberovi obecně. Následuje bylinkářství a někde o mnoho, mnoho stránek později teprve přichází kapitola věnovaná péči o kouzelné tvory, popisující např. fénixe či hypogrifa, trolly, obří pavouky, mořské panny atd. Proč nebyl Kerberos zařazen k nim? Protože Chloupek přece figuruje v prvním díle, a tak by měl být uveden na začátku? Snad, ale proč tedy troll není také někde na začátku, ale až v kapitole o kouzelných tvorech? I on sehrál svoji roli již v Kameni mudrců.

To jsme ovšem poněkud odbočili. Než se vůbec do knížky pustíme, bylo by dobré si ujasnit, pro koho je primárně určená. Ukazuje se, že to nebude jednoduché. V copyrightu se objevuje poznámka „pro čtenáře od 8 let“. Na stránkách společnosti Albatros Media je uveden doporučený věk 9 let. Vzhledem k tomu, že žánrově je Cesta dějinami čar a kouzel řazena mezi fantasy pro děti, máme právo se domnívat, že jde skutečně především o knihu pro malé čtenáře, kteří se s příběhy Harryho Pottera zřejmě teprve seznamují.

Ale proč by právě oni měli mít zájem tuto knihu číst? Nepřináší souvislé příběhy, nýbrž množství poznámek a informací, zajímavých i zdlouhavých, které už předem počítají s tím, že se čtenář ve světě Pottera orientuje. Najdeme zde mnoho úryvků z příběhů Harryho Pottera, stručné charakteristiky jednotlivých profesorů a kouzelných tvorů, popisy míst známých z knih i filmů, ale v možná ještě větší míře budeme zasypáni poznatky z historie. O původu bezoáru, o apatykářích, amuletech a talismanech, o bestiářích a herbářích, o věštění z ruky a čajových lístků, … To jsou všechno věci, které by mohly zajímat ostříleného fanouška Harryho Pottera. Jenomže ten už je vlastně všechny dávno zná. Pouze tu a tam se vyskytne zcela nový poznatek, atraktivní drobnost, která osvěží a naplní hlavu čerstvým věděním. Proč by ale o odborné vysvětlivky, podrobná fakta, medailony neznámých osobností z historie měly jevit zájem děti? Nebo dokonce o anglicky psané ukázky z rukopisů a poznámek Rowlingové?

Samozřejmě není pochyb o tom, že si novou knihu ze světa populárního čarodějnického učně pořídí hlavně skalní fanoušci, kteří s Harrym vyrůstali a je jim tudíž nyní podobně jako mně cca 26 let.

Ať už ale patříte k té či oné skupině, mezi malé nebo věčné děti, narazíte na něco, co vám pravděpodobně bude překážet. Mě například poměrně iritovaly dobře míněné aktivity pro děti. Naštěstí se jich v celé knize objevuje pouze několik. Jde o zábavné úkoly a hravé činnosti pro nejmenší. S jejich pomocí si děti mohou namíchat vlastní lektvar, vyrobit ducha v láhvi nebo se naučit najít na obloze hvězdu Sirius (ta třetí věc je nejméně otravná). Jde o to, že prakticky každá náročnější aktivita obsahuje opakující se doporučení „poproste někoho dospělého, aby vám pomohl…“

Harry Potter_Cesta dejinami car a kouzel_ukazka1

Albus Brumbál od Jima Kaye

Nicméně na základě těchto úloh můžeme opět nabýt dojmu, že jde o knihu cílenou na děti. Tomu napovídají i četné ilustrace Jima Kaye. Těch je v Cestě dějinami čar a kouzel opravdu mnoho. A přestože jsou úchvatné, my zkušení fanoušci se opět ptáme: proč? Proč tuto knihu zdobí obrázky, které už předtím vyšly v nových vydáních prvních tří dílů Harryho Pottera? Ta nová vydání jsme si přece pořídili právě kvůli oněm ilustracím, abychom získali něco, co jinde nenajdeme. Najednou to nacházíme zde! Je tu stejný obrázek Brumbála, stejný Harry u vlaku do Bradavic, stejný profesor Lupin… Samozřejmě se neobjevují všechny, ale přesto – očekávala bych něco nového. A krom ukázek z dosud nezveřejněných materiálů J. K. Rowlingové a pár postřehů z dějin magie se mi vlastně ničeho nového nedostalo.

Stručné čtení o Britské knihovně, J. K. Rowlingové a o tom, jak se z prvotního nápadu o Harrym Potterovi stal filmový scénář, to všechno nemůže přebít dávno známé a opakující se informace. Vezměme si náhodnou stránku z knihy, např. 94. Dominuje jí původní kresba Rowlingové, zobrazující „doručení“ malého Harryho Dursleyovým. Zbytek stránky tvoří úryvek z knihy Harry Potter a Fénixův řád (k čemu tady je, knihy jsme četli nebo teprve číst budeme, jeví se zcela zbytečný) a popisek k oné kresbě, který z nějakého důvodu popisuje to, co sami dobře vidíme. Říká nám, že Hagrid má motorkářské brýle, že Brumbálovi a profesorce McGonagallové ukazuje dítě, že Harry je ve středu obrázku zabalený v dece. My ale máme obrázek před sebou a nejsme slepí. Takové popisky se vyskytují u všech obrázků a ilustrací. Další otravná věc…

Místo toho, co je zřejmé z kreseb nebo řečené v samotných příbězích, by bylo lepší zaměřit se na postavy a bytosti, které se do Cesty dějinami čar a kouzel vůbec nedostaly, a přitom jsou velmi důležité. Kde je Dobby? Co nějaká zmínka o soubojnickém klubu? Kde jsou smrtijedi a Voldemort? Kde jsou mozkomorové a popis Patronova zaklínadla? Řeknete si, je to přece kniha primárně o bradavických předmětech. Patronovo zaklínadlo tedy mohlo být klidně zmíněno v kapitole o obraně proti černé magii, kde se vyskytují zmínky o Lupinovi. Kde je podrobnější kapitola o létání na košťatech, jednotlivých typech košťat, o Famfrpálu? Lekce létání jsou přece také součástí výuky, ale my nacházíme jen poznámku o Harryho talentu a zařazení do nebelvírského týmu. Asi bychom si raději měli přečíst Famfrpál v průběhu věků.

A tak by se dalo pokračovat, ale raději se pokusme o shrnutí. Mně osobně se knížka vcelku líbila, ale nijak zvlášť nadšená z ní nejsem. Obsahuje ilustrace, které už dobře známe, ale i mnoho jiných, takže po grafické stránce jistě nadchne. V moři známých věcí se objevuje pár nových a podnětných kapek, které fanoušci ocení. Děti nejspíš potěší hlavně různé aktivity, jinak úplně nevím, proč bych jim knihu doporučovala. Napřed si přečtěte původní románovou sérii, pak tohoto doplňujícího průvodce. Je sice dle mého uspořádaný vcelku chaoticky, neúplný a v některých směrech naopak zbytečně podrobný, ale to všechno budou pro potteromaniaky nejspíš jen chabé vady na kráse.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHarry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel

Rowlingová, Joanne K.

Albatros, 2018

Napsat komentář