Zvítězí dobro, nebo Lord Voldemort?

Harry_Potter_a_Relikvie_smrti
V posledním sedmém díle slavné heptalogie vyvrcholí boj o moc mezi dobrem a zlem, reprezentovaným Lordem Voldemortem a jeho přívrženci. Důležitou úlohu v tomto boji sehraje i Harry Potter a jeho přátelé.

Nové vydání knihy Harry Potter a Relikvie smrti, sedmého a posledního dílu knižní série o mladém kouzelníku (pokud nepočítáme divadelní hru Harry Potter a prokleté dítě), vydalo roku 2018 nakladatelství Albatros. Její autorkou je Joanne K. Rowlingová, britská spisovatelka, která je známá kromě svých knih i svým životním příběhem. Během relativně krátké doby se stala z ženy žijící na sociálních dávkách multimilionářkou. Kromě fantasy knih o Harrym Potterovi si Rowlingová vyzkoušela i jiné žánry – Prázdné místo bychom mohli označit za sociální román, knihy Volání kukačky, Hedvábník a Ve službách zla jsou detektivními romány s vyšetřovatelem Cormoranem Strikem v hlavní roli. Na některé uvedené tituly si po kliknutí na jejich názvy můžete přečíst recenze.

Poté, co se Harry doví o existenci viteálů a o jejich moci, musí před závěrečným soubojem s Lordem Voldemortem najít všechny tyto předměty, které přechovávají kousky černokněžníkovy duše. Společně se svými přáteli Ronem a Hermionou se vydává na dlouhou cestu, kterou musí dokončit dříve, než Voldemort stihne ovládnout celý kouzelnický svět. V čarodějnické škole Bradavice mezitím převzali vládu Smrtijedi, kteří zavedli vládu tvrdé ruky a těžké represe pro každého, kdo by se jim nepodrobil.

Kromě toho, že je kniha Harry Potter a Relikvie smrti velmi akční a obsahuje množství dějových zvratů, prochází v ní hrdina zajímavým emočním vývojem. Na Harryho je vyvíjen velký tlak, protože právě on má být tím vyvoleným, který zastaví Lorda Voldemorta. Zároveň jej sžírají pochybnosti ohledně Brumbála. Harry si uvědomuje, že jej skoro vůbec neznal, a stále zjišťuje nové a nové skutečnosti, o kterých ho měl Brumbál informovat, ale neinformoval. Musí se vyrovnat i s tím, že jeho život možná nebude tak dlouhý, jak by si ideálně představoval.

Jelikož je recenzovaná kniha vyvrcholením řady knih o Harrym Potterovi, před jejím prvním vydáním v roce 2007 ve velkém kolovaly nejrůznější spekulace o tom, jak spisovatelka příběh ukončí. Po přečtení pak čtenáře zaplavila vlna emocí – někteří byli nadšeni rozuzlením celé zápletky, jiní knihu kritizovali jako plnou klišé a s předvídatelným ukončením. I přesto, že od prvního vydání knihy uplynulo mnoho let, nebudu prozrazovat závěr příběhu. Namísto toho konstatuji, že mě ukončení sice nepřekvapilo, ale na druhou stranu jsem až do konce knihy byla udržována v napětí díky vypravěčským schopnostem autorky.

Nejnovější vydání knihy Harry Potter a Relikvie smrti využilo nakladatelství Albatros k prezentaci nové obálky. Ta přímo koresponduje s dějem (zobrazuje jednu ze závěrečných scén) a působí dramatickým dojmem. Celou reedici knižní série o Harrym Potterovi, vycházející během let 2017 a 2018, spojuje jednotný design, který bude ozdobou knihovničky každého nadšeného obdivovatele tohoto kouzelnického světa.


Přečtěte si na našich stránkách další recenze na knihy o Harrym Potterovi: Harry Potter a Princ dvojí krveFantastická zvířata a kde je najítHarry Potter a prokleté dítěHarry Potter – Magická místa z filmů a Bestiář Harryho Pottera.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHarry Potter a relikvie smrti

Rowlingová, Joanne K.

Albatros, 2018

Napsat komentář