Vydejme se již po šesté do kouzelných Bradavic

princ_dvoji_krve
Nakladatelství Albatros nově vydalo šestý díl úspěšné série knih o mladém kouzelníku Harrym Potterovi. Připomeňme si kapitolu z příběhu, který uchvátil miliony čtenářů všech věkových kategorií.

Kniha Harry Potter a Princ dvojí krve je šestou knihou série o mladém kouzelníkovi Harrym Potterovi, jejíž autorkou je Joanne K. Rowlingová. Nové vydání knihy vyšlo v roce 2018 v nakladatelství Albatros patřícím pod společnost Albatros Media. Je opatřeno novou obálkou, která oproti předchozím verzím působí dynamičtějším dojmem.

Joanne K. Rowlingová studovala na univerzitě v Exeteru francouzštinu a filologii a během studia strávila rok v Paříži jako asistentka učitele. Koncem devadesátých let pracovala jako úřednice pro Amnesty Internacional, později jako sekretářka v Manchesteru. Práce ji moc nebavila, vytržením z nudy pro ni byly polední pauzy, kdy sedávala v kavárnách a psala své příběhy. Fanouškům Harryho Pottera je jistě známým faktem, že podoba jejího nejslavnějšího hrdiny napadla Rowlingovou při večerní cestě vlakem z Mancheseteru do Londýna.

V knize Harry Potter a Princ dvojí krve se dostáváme doprostřed dramatické situace. Lord Voldemort a jeho smrtijedi stále více ohrožují kouzelnický svět a Harry Potter a jeho přátelé musí přijít na způsob, jak je zastavit. Při svém studiu v šestém ročníku na škole čar a kouzel v Bradavicích se Harry musí kromě učení soustředit na podivné chování Draca Malfoye, svého spolužáka z koleje Zmijozel, kam kdysi patřil také sám Lord Voldemort.

I Bradavice zažívají mnohé změny. Severus Snape, bývalý učitel lektvarů, konečně získal své vysněné místo učitele obrany proti černé magii. Harry nemá se Snapem dobré vztahy, naopak má dojem, že jej Snape nenávidí a záměrně mu ztěžuje studium. Pod vedením nového učitele lektvarů Horacia Křiklana se Harry stává v tomto předmětu nejlepším ve třídě. Velmi mu při tom pomáhá učebnice lektvarů, do které někdo, kdo se podepsal jako „Princ dvojí krve“, připsal svoje poznámky. S pomocí ředitele Brumbála se Harry dostává k informacím, které by mu mohly pomoci zničit Lorda Voldemorta jednou provždy. Do cesty se mu však dostane mnoho nečekaných událostí, které zkomplikují nejen jeho „misi“, ale bezprostředně ohrozí i jeho život…

Série knih o Harrym Potterovi zaznamenala obrovský divácký úspěch. Jejími čtenáři však nejsou pouze děti a dospívající, ale čtenáři všech věkových kategorií. Velkou přednost knihy shledávám v tom, že roste se čtenářem. Zatímco první díl (Harry Potter a Kámen mudrců) se ještě vyznačuje prvky „dětského naivismu“ a dramatické momenty jsou v knize líčeny poměrně citlivě, s dalšími a dalšími díly inklinovala autorka ke stále naturalističtějším popisům děje a nebála se posílat na smrt oblíbené hlavní postavy. Když jsem coby dítě a následně dospívající knihy o Harrym Potterovi četla tak, jak postupně vycházely, měla jsem pocit, že kniha je napsána vždy tak, aby vyhovovala mému věku. Tato úměra platí i o Harrym Potterovi a Princi dvojí krve, který v celku vyznívá temně a bezútěšně.

K. Rowlingová vytvořila komplexní svět, se kterým se množství čtenářů dokázalo ztotožnit. Ačkoli od vydání posledního dílu série uběhlo již několik let, příběh o Harrym Potterovi si stále získává nové a nové fanoušky.


Přečtěte si na našich stránkách další recenze na knihy o Harrym Potterovi: Fantastická zvířata a kde je najít, Harry Potter a prokleté dítě, Harry Potter – Magická místa z filmů a Bestiář Harryho Pottera.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHarry Potter a princ dvojí krve

Rowlingová, Joanne K.

Albatros, 2018

Napsat komentář