Silné příběhy na dovolenou

Silne-pribehy-na-dovolenou
Dnes vás čeká notná dávka hutného letního čtení v podobě šesti knih a jedné audioknihy. Ať už máte rádi zamilovaná dramata nebo tvrdý boj o přežití uprostřed neznámé džungle, rozhodně si přijdete na své.

Život osmatřicetileté Anny není zrovna procházka růžovým sadem. Empatii postrádající žena hledá lásku mimo manželské lože, aniž by domyslela možné následky. Díky tomu může nakonec přijít o vše…

Ta druhá

Výjimečný román o tajemství, vztazích a nutnosti zapomínat.
Grafická designérka Anna a její partner Nel vyrůstali v době blahobytu, takže když ve Španělsku udeří ekonomická krize, obrátí se jejich život vzhůru nohama. Jakmile jeden z nich přijde o práci, musí se naučit uskromňovat, a navíc řeší další důležitou otázku – Anna stojí na prahu čtyřicítky, a pokud chce mít s Nelem dítě, nesmí to odkládat. Jenže stejně silně jako po dítěti touží Anna i po svém o osmnáct let mladším milenci, díky kterému uniká z šedivé reality. Každé jejich setkání má být tím posledním, a přece vždy následuje další. Anna prožívá vnitřní boj. Ví, že by měla cítit vinu, ale cloumá jí jen vztek vůči okolí i vůči sobě samé, a uzavírá se tak do bludného kruhu. Kořeny jejího trápení však možná sahají mnohem hlouběji, než si je ochotna připustit.

Autorka: Marta Rojalsová
Přeložili: Olga Čtvrtníčková, David Utera

Počet stran: 358
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-148-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Ta druhá vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

„Natural devadesát pět za padesát na trojce.“
Anna zadává PIN do platebního terminálu, který jí podal prodavač. Nel jí řekl, ať vezme za padesát, protože v pondělí jdou vždycky benzinky s cenami dolů, aby srovnaly statistiky v porovnání se zbytkem Evropy. Anna to tak nebere: klidně by tam jela vlakem, ale Nelovi by to připadalo nevhodné.
„Zajdem si na něco menšího?“
„Nevydržíš domů?“
Annin hluboký hlas se v tichu zdá ještě hlubší. Nel si promne liščí plnovous.
„Jak dlouho už jsi nic nejedla?“ (str. 15)

Pokračujte ve čtení ukázky.

————————————————

Roger Lind má rodinu a prosperující opravnu televizorů. To mu však nestačí, a tak se zaplétá do složitých intrik, které mají vést k vytouženému bohatství. Ne vždy ale všechno funguje tak, jak si člověk představuje.

Mamlas z maloměsta

Mamlas z maloměsta patří k té méně známé tvůrčí linii autora, který se proslavil svými jedinečnými, mnohokrát zfilmovanými sci-fi příběhy. Je to naturalistický pohled na nižší střední třídu americké společnosti poválečných let a její chování. „Malí“ lidé z rodin, které zásobovaly armádu mladými muži, často z války žili, neboť pracovali pro stát a stát je platil. Po válce však tuto jistotu ztratili a často se ocitli na holičkách, tak jako neslavný hrdina tohoto příběhu Roger Lind. Roger měl však štěstí: za peníze od tchyně si zařídil prodejnu a opravnu televizorů, rodina se jakž takž vzmohla a Rogerova žena Virginia se rozhodla dát syna Grega do lepší školy. Tam Roger potká Liz Bonnerovou, ženu šikovného obchodníka Chika, představitele té lépe situované střední třídy. Když Liz zatouží po Rogerovi a Chic se zakouká do jeho kšeftu s televizory, na rozpad rodiny a ztrátu hodnot a iluzí je zaděláno až sadisticky.

Autor: Philip K. Dick
Přeložil: Miloš Urban

Počet stran: 318
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2446-0
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Mamlas z maloměsta vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

„Ale to se už nevrátím do školy?“ zeptal se zničehonic Gregg.
Už poněkolikáté si uvědomila, že její syn naprosto nechápe situaci a pořád to bere tak, že jede na tábor. „Mě snad klepne,“ ucedila.
„A taky pořád nevím,“ pokračoval vyjukaně a celý se při tom v sedačce kroutil, „jak se dostanu domů.“
„Přijedeme pro tebe,“ odpověděla.
„Kdy?“
„Před víkendem. V pátek večer. Říkala jsem ti to.“
„A co když onemocním?“
„Mají zdravotní sestřičku. Ale teď mě poslouchej: jsi dost starý na to, abys byl samostatný. Přece ti už nemusím stát ve dne v noci za zadkem.“
Jakmile dořekla, začal popotahovat.
„Nech toho,“ přikázala.
„Chci domů,“ zafňukal. (str. 9)

Philip K. Dick je slavným autorem science fiction. Neváhejte a začtěte se také do některých z jeho dalších děl, mezi něž patří například Simulakra, Blade Runner, Muž z vysokého zámku a mnoho dalších.

————————————————

Pokud oči trpí únavou, můžete „číst“ ušima! V záplavě psaných titulů vám představujeme také jednu audioknihu na téma osudů brněnských Židů během komunistické normalizace. Režimem zkoušená rodina musí podstoupit mnohá příkoří ve snaze zachovat si alespoň holý život.

Tata a jeho syn (audiokniha)

Arnošt Goldflam načetl v brněnském rozhlasovém studiu v roce 2013 pět kapitol ze své stejnojmenné knihy.
Dramaturgická a režijní asistence Alena Blažejovská.
Protagonistou povídkového souboru je autorův otec: tata. Jsou zde zachycena zejména padesátá a šedesátá léta minulého století, tehdejší Brno, atmosféra čerstvě instalovaného komunistického režimu a situace jedné židovské rodiny v tom všem.
Jak podotkl Jakub Grombíř v Kulturních novinách: „Malé rodinné dějiny vyprávěné na pozadí osudů židovského národa připomenou povídky Oty Pavla, ale Goldflam nesdílí jeho sklon k idealizaci až mytizaci a popisuje hlavně věci, které si lidé obvykle nechávají pro sebe.“

Autor: Arnošt Goldflam

Vazba: CD
ISBN: 8590236097025
Doporučená cena: 249 Kč

 

Audionihu Tata a jeho syn vydalo nakladatelství RadioservisPoslechněte si několik audioukázek.

————————————————

V chaotickém období po konci první světové války a vzniku Československa se odehrává dramatický příběh jedné obyčejné české rodiny. V ní dochází ke střetu dvou zcela odlišných názorů na život, smrt, válku a mír.

Odpusť, že jsem se vrátil

Ve svém románu se Iva Tajovská vrací do doby před sto lety, kdy skončila první světová válka a vznikla Československá republika.
Na příběhu jedné východočeské rodiny ukazuje, jak válka poznamenala tragicky nejen osudy a životy lidí, ale i elementární mezilidské vztahy. Dějovou osu tvoří narůstající manželská krize mezi navrátilcem z italských legií učitelem Vojtou a jeho ženou Annou.
Její příčinou jsou odlišné životní zkušenosti. Zatímco Vojta v italském zajetí vstupuje jako pravý vlastenec do československých legií a domů se vrací plný nadějí v souvislosti se vznikem nové republiky, Anna je nucená dřít na venkovském hospodářství, starat se o nemocného tchána, a především se musí vyrovnat se ztrátou mladšího syna během epidemie španělské chřipky, jakož i s tím, že starší syn je nezvěstný někde na italské frontě.
V citové krizi obou hlavních postav se však projevuje i odlišnost mužského a ženského pohledu, respektive jiná hodnotová hierarchie mužského a ženského světa. A tak i to, na co je Vojta jednoznačně hrdý – boj za svobodu, vyšší ideály a vojenskou statečnost –, vnímá Anna jako cosi problematického, až nezodpovědného, totiž trápí ji, že zbytečně riskoval, nemyslel na rodinu, šel proti svým, a dokonce možná obrátil zbraň i proti vlastnímu, nyní nezvěstnému synovi.
Odpusť, že jsem se vrátil je román o lásce, přátelství a rodičovství, o tom nejpodstatnějším v mezilidských vztazích. Zároveň je zasazen do konkrétních společenských a historických souvislostí kolem roku 1918 a čtivým způsobem tak zpřítomňuje současnému čtenáři toto přelomové období našich dějin.

Autorka: Iva Tajovská

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7260-386-2
Doporučená cena: 277 Kč

Knihu Odpusť, že jsem se vrátil vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Jeho ruce jsou horké. Žádostivé. Stále neodbytnější. Nenechavé.
Anna potřebuje čas, aby se přestala na muže zlobit za to, jak ji okřikoval. Ale zdá se, že Vojta žádný nesoulad nevnímá.
„Ještě nejsme staří,“ šeptá, ale i tak se jeho roztoužený hlas nese světnicí, až se Anna obává, že doléhá k Mojmírovi.
„Jsem unavená,“ vydechne a snaží se, aby neslyšel nevoli, kterou je přesycena.
„Předevčírem, včera, dneska… stále!“
„Nespěchej,“ prosí Anna a cítí, jak její kůže v místě dotyku přestává dýchat.
„Ale tak mladí zas už nejsme,“ podrážděnost a netrpělivost, kterou se už nesnaží potlačit, je nakažlivá. (str. 109, 110)

Stáhněte si celou ukázku.

————————————————

Vysoko v Andách se chystají oslavy Dne nezávislosti, okořeněné mnoha barbarskými zvyky. Lékař Moreno je nemůže vystát, neboť mu bolestně připomínají smrt jeho drahé ženy. Když se ale najde zavražděná jiná žena, nápadně podobná Morenově mrtvé manželce, dostanou události děsivý spád.

Hrob kolibříka

Mrtvá žena s křídly anděla. Oběť pohanských rituálů, nebo pouhá haluciance?
Malé město hluboko v horách střeží svá tajemství…
Vysoko v Andách, ve fiktivní vesnici fiktivní jihoamerické země se chystají oslavy Dne nezávislosti spojené s pohanskými a barbarskými zvyky, které jsou noční můrou lékaře Morena, a to zvláště poté, co ovdověl a stíhají ho výčitky svědomí, že nedokázal svou milovanou ženu Nitu zachránit. Jeho žal a zmatek vystupňuje po roce nález mrtvé mladé ženy s podivným tetováním a připevněnými křídly kondora, která se nápadně podobá Morenově zesnulé manželce.
Do vesnice přijíždí na slavnost Američanka Sophie Lawsonová se synem, kteří se stávají nejen svědky, ale i přímými účastníky krvavých událostí.
Celou knihou se proplétá několik témat a motivů. Nádherná, skoro až mystická líčení přírodních scenérií se prolínají s pověrami a temnými stránkami společnosti ovládané bezcitnou diktaturou zkorumpovaných politiků a drogových kartelů. Řídký vzduch navozuje u některých postav vidiny a někdy je obtížné rozlišit, co je pravda a co halucinace.
Za knihu Hrob kolibříka získala autorka cenu Clark-Gross Award v kategorii román.

Autorka: Jennifer Skutelsky
Přeložila: Bronislava Grygová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-756-5300-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Hrob kolibříka vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Gregory vzal z kuchyňské linky klíče, vyšel zadními dveřmi a přes dvůr vydlážděný kostkami přešel ke své ordinaci. Už týden sem nezavítal žádný pacient, právě dost času na to, aby nabral síly na zraněné a polomrtvé, kteří mu brzy klopýtavě přejdou přes práh. Z voliér obklopujících stodolu a kliniku na něj volali ptáci – někteří byli už zotavení a téměř připravení vrátit se zpět na svobodu pod klenbu deštného pralesa.
Když si všiml napolo otevřených dveří kliniky, zpomalil a zpozorněl. Kolem ucha mu prolétl lehký závan větru, a když panty dveří zaskřípaly, zastavil se. Někdo rozbil jednu z okenních tabulek vedle kliky! (str. 9)

Pokračujte ve čtení ukázky.

————————————————

Mladá antropoložka Sofia je vyčerpaná péčí o svou matku, která nezvládá chorobu, jíž trpí. Plánovaná návštěva Španělska jim má dopomoci vymanit se ze začarovaného kruhu. Náhlé zjevení svůdného doktora Goméze však přinese víc, než jenom naději na uzdravení dvou trpících žen.

Horké mléko

Román nominovaný na Man Booker Prize 2016
Mladá antropoložka Sofia se již celé roky snaží vyřešit záhadu matčiny nevysvětlitelné choroby. Z Rose a jejích věčných nářků a stížností je už celá zničená, ale na druhé straně pro ni představují únik před vlastním neuspokojivým životem, za který se stále zdráhá převzít zodpovědnost. Společně s matkou odcestují na vyprahlé pobřeží Španělska, kde hodlají navštívit věhlasného lékaře, do něhož vkládají naději, že by mohl vyléčit Rosino matoucí ochrnutí. Je to její poslední šance.
Doktor Gómez však používá velmi zvláštní metody, které mají pramálo společného s klasickou medicínou, a jak léčba pokračuje, Rosin stav se i pro něj stává stále větší záhadou. Krize ve vztahu mezi matkou a dcerou se stupňuje a rozptýlení hledající Sofia se zaplétá do svůdné a pomíjivé milostné aféry.
Tento takřka snový hypnotický příběh o síle ženy je jako labyrint plný tužeb, pudů a surrealisticky přesvědčivé logiky. Autorka v něm prozkoumává otázky lidské sexuality, potlačovaného hněvu, svůdnosti sklouznutí k hypochondrii a užívání farmaceutik i prazvláštní povahu mateřství a zároveň oslavuje hodnotu experimentování se životem – hodnotu zvídavosti, prostého úžasu a snahy žít naplno.

Autorka: Deborah Levy
Přeložila: Hana Březáková

Počet stran: 218
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7529-560-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Horké mléko vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Dnes jsem v baru na pláži upustila na betonovou podlahu notebook. Držela jsem jej v podpaždí a notebook vyklouzl z černého pogumovaného pouzdra (ve tvaru obálky) a spadl monitorem na zem. Displej je teď popraskaný, ale aspoň že počítač stále funguje. Je v něm uložen celý můj život a ví toho o mně víc než kdokoliv jiný.
Tím chci říct, že pokud mám rozbitý notebook, jsem na kusy i já.
Jako spořič obrazovky jsem si nastavila obrázek fialové noční oblohy poseté hvězdami a souhvězdími Mléčné dráhy,jejíž jméno se odvozuje ze starého latinského slova lacteaMatka mi kdysi před lety řekla, že mám psát Mléčnou dráhu jako γαλαξίαϚ κύκλος a že Aristoteles ji pozoroval z Chalkidiki, pětapadesát kilometrů na východ od novodobé Soluně, kde se narodil můj otec. Stáří nejstarší hvězdy se odhaduje na třináct miliard let, ale hvězdám na mém spořiči obrazovky jsou jen dva roky a vznikly v Číně. Celý vesmír je teď rozbitý. (str. 7)
 Přečtěte si celou kapitolu.

————————————————

Čtyři dobrodruzi se vydávají do bolivijské džungle. Záhy se kvůli sporům rozdělí na dvě skupiny. Po tragické nehodě se rozdělí i dva muži z jedné skupiny, Yossi a Marcus, a naděje na záchranu jsou velmi nízké. Jiní by to možná vzdali, ale Yossi se rozhodl bojovat, protože má proč žít. Bude to však stačit?

Ztracen v džungli

Čtyři cestovatelé se setkají v Bolívii a vypraví se do hlubin amazonského pralesa. Zpočátku snové dobrodružství se však rychle změní v nebezpečnou noční můru a po týdnech putování hustým podrostem se čtyři baťůžkáři rozdělí na dvě skupiny. Yossi, který se po strašlivé nehodě na voru oddělí od svého společníka, je nucen přežívat celé týdny o samotě a potýkat se s jedním z nejdivočejších prostředí na planetě. Musí si poradit bez nože, mapy nebo výcviku k přežití, sám si postavit improvizovaný přístřešek a shánět divoce rostoucí ovoce. Když mu během běsnící bouře napadne nohy gangréna a on ztratí veškerou orientaci, začíná ztrácet naději a propadá pochybám, zda se někdy dostane z džungle živý…

Autor: Yossi Ghinsberg
Přeložila: Naďa Funioková

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 144×215 mm
ISBN: 978-80-204-4521-6
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Ztracen v džungli vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ukázka z knihy

„Hned jsem to věděl. Vás Izraelců vyráží na cesty celé hordy.“
„Jmenuju se Yossi,“ představil jsem se.
„Rád tě poznávám. Já jsem Marcus. Dorazil jsem sem přímo z vlakového nádraží. Štěstí, že jsem chytil ten člun. Na další bych musel čekat celý den.“
Marcus pokračoval v hovoru, jako bychom byli staří přátelé. „Ten vlak byl hotový děs. Z Juliacy jsem vyjel časně ráno a ve vlaku se nedá sehnat nic k jídlu. Neměl jsem ani sousto v ústech. Doufám, že se na ten ostrov dostaneme rychle. Mám pořádný hlad.“
Vytáhl jsem z batohu housku, kousek sýra a pomeranč a nabídl mu je.
„Díky,“ řekl Marcus. „Všiml jsem si, že Izraelci se vždycky podělí o všechno, co mají. Toho si vážím.“
Vyrobil si z housky a sýra sendvič a pustil se hladově do jídla. Pomeranč měl jako dezert. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOdpusť, že jsem se vrátil

Tajovská, Iva

Prostor, 2018

zobrazit info o knizeTata a jeho syn (audiokniha)

Goldflam, Arnošt

Radioservis, 2018

zobrazit info o knizeMamlas z maloměsta

Dick, Philip K.

Argo, 2018

zobrazit info o knizeTa druhá

Rojalsová, Marta

Host, 2018

zobrazit info o knizeHorké mléko

Levy, Deborah

Slovart, 2018

zobrazit info o knizeHrob kolibříka

Skutelsky, Jennifer

Jota, 2018

zobrazit info o knizeZtracen v džungli

Ghinsberg, Yossi

Mladá fronta, 2018

Napsat komentář