Objemné dějiny českých zemí

Od minulosti k dnesku
Chtěli byste blíže a obsáhle poznat historii země, kde žijete? Nyní máte šanci. Historik a profesor Jan Rychlík sepsal obsáhlou publikaci věnující se českým dějinám, které navíc zasadil do širšího evropského kontextu.

Přehledné zpracování českých dějin od samých počátků až po ty nejsoučasnější události z pera profesora Jana Rychlíka, významného historika specializujícího se na moderní české a slovenské dějiny a dějiny zemí jihovýchodní Evropy. Ve Vyšehradu vyšly jeho práce k dějinám Československa (Češi a Slováci ve 20. století a Rozdělení Československa 1989–1992, obě 2012) a zpracování dějin slovanských národů Balkánu (Mezi Vídní a Cařihradem, 2009). Svoji syntézu českých dějin původně napsal pro bulharské čtenáře a spojil své síly s bulharským bohemistou Vladimírem Penčevem. Jan Rychlík důsledně zasazuje dějiny českých zemí do širšího evropského kontextu, zejména do prostoru střední Evropy, s pohledem otevřeným jak na západ, tak na východ. Název knihy se vrací ke sborníku Od pravěku k dnešku, sestavenému k šedesátinám Josefa Pekaře, na jehož pojetí českých dějin Jan Rychlík v mnohém navazuje.

Ukázka z knihy

Území nynější České republiky nebylo ani v dobách ledových nikdy zcela pokryto ledovci. Ze severu sice zasahoval na české území ledovec skandinávský, který pokrýval i části Krkonoš, jak o tom dodnes svědčí překrásná horská údolí a zbytky glaciálních jezer, z jihu k Šumavě zasahoval zase ledovec alpský, avšak mezi oběma zůstalo nezaledněné území vhodné pro lidské osídlení, které zde existovalo už od starší doby kamenné – paleolitu. (str. 25)

V pokračování ukázky se dozvíte více o nejstarších českých dějinách.

Od minulosti k dnešku

Dějiny českých zemí
Autoři: Jan Rychlík, Vladimir Penčev

Počet stran: 688
Vazba: vázaná
Formát: 170×250 mm
ISBN: 978-80-7429-881-3
Doporučená cena: 599 Kč

 

Knihu Od minulosti k dnešku vydalo nakladatelství Vyšehrad.

O autorech

Prof. PhDr. Jan Rychlík, DrSc. (* 1954) působí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Specializuje se na české a slovenské dějiny 19. a 20. století a na dějiny Balkánu. Je autorem celé řady studií a článků, knižních monografií Češi a Slováci ve 20. století. Česko-slovenské vztahy 1914–1945(1997), dále Češi a Slováci ve 20. století  a Rozpad Československa. Česko-slovenské vztahy 1989–1992 (2002), a syntéz Dějiny Bulharska (2000), Dějiny Slovinska (2011), Dějiny Chorvatska (2007) a Dějiny Makedonie (s M. Koubou, 2003), spoluautorem Dějin Srbska (2004) a editorem edice Korespondence T. G. Masaryka se slovenskými veřejnými činiteli (2007). Ve Vyšehradu vyšlo jeho zpracování dějin formování balkánských národů habsburské a osmanské monarchie Mezi Vídní a Cařihradem (2009). Též je autorem knihy Podkarpatská Rus v dějinách Československa 1918–1946 (naše recenze).

Doc. Dr. Vladimir Penčev (nar. 1957) je vědeckým pracovníkem Ústavu pro etnologii a folkloristiku s etnografickým muzeem Bulharské akademie věd v Sofii, současně přednáší na Jihozápadní uni­ver­zitě Neofita Rilského v Blagoevgradu a na Univerzitě Paisije Chilendarského v Plovdivu bohemistické disciplíny, jakož i etnologii a socio­‑kulturní antropologii. Autor četných studií o česko‑bulharských kulturních vztazích.

Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad


Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934 sídlilo na Karlově náměstí v Praze 2. Dnes má své sídlo na Žižkově, poblíž nepřehlédnutelného televizního vysílače a kostela sv. Prokopa. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOd minulosti k dnešku
Dějiny českých zemí

Penčev, Vladimir – Rychlík, Jan

Vyšehrad, 2018

Napsat komentář