Kde se ukrývá pachatel?

thriller
Říkáte si, jaké to asi je být detektivem a odhalovat temná tajemství a demaskovat pachatele zločinu? Nyní máte šanci vcítit se do kůže hlavních hrdinů, převážně detektivů, které čekají napínavá pátrání. Navíc většinu z nich přivedli k životu ostřílení autoři detektivek a thrillerů.

Co spojuje Jeppa Kornera, Anette Wernerovou a Esther de Laurenti? Vyšetřují brutální vraždu známé osobnosti a přitom se zaplétají do pavučiny lží a temných tajemství… Vymotají se z ní?

V Kodani zavládla tuhá zima. Vyšetřovatel Jeppe Korner se právě vrátil z dovolené, jenže dobrá nálada mu dlouho nevydrží – ve sněhové závěji v Orstedsparken je nalezen mrtvý muž a Jeppe dostane případ na starost společně s kolegyní Anette Wernerovou. Policie mrtvého nejprve považuje za umrzlého bezdomovce, ale brzy se ukáže, že jde o známou osobnost zavražděnou brutálním způsobem. Oběť se navíc velmi dobře znala s Jeppeho nejlepším přítelem Johannesem, který najednou jako by se do země propadl… Skrývá svou vinu, nebo mu snad hrozí nebezpečí? Esther de Laurenti, čiperná důchodkyně a Jeppeho stará známá, moc dobře ví, že věci nebývají takové, jaké se zdají. Nezahálí a rozhodne se spustit vlastní vyšetřování, zatímco Jeppe je zatahován stále hlouběji do spletité sítě lží.

Ukázka z knihy

Delilah se dlaněmi zapřela o drsnou cihlovou zeď veřejných záchodků a rozkročila se, aby měl zákazník lehčí přístup. Byl nižší než jejích sto osmdesát centimetrů na vysokých podpatcích a nebyl nijak zvlášť obdařen. Těžko se do ní dostával. Popadl ji za krk a ohnul dolů, aby se udělal. Nevadilo jí to. Kdyby se muž začal projevovat příliš násilnicky, její pasák by přiběhl ze své pozorovatelny u kovaného plotu a zastavil ho. (str. 9)

Nechte se nalákat pokračováním prologu.

Krvavý úplněk

Autor: Katrine Engberg
Přeložila: Magdaléna Jírková

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 155×205 mm
ISBN: 978-80-267-1144-5
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Krvavý úplněk vydalo nakladatelství Motto.

————————————————

Tajemný hrad, skotská mlha a podivné vraždy. Dokonalá kombinace pro napínavý thriller. Podaří se kapitánu Gordonovi odhalit, kdo za vraždami stojí, nebo ho postihne temné prokletí?

Kapitán Ian Deveron-Gordon přijíždí na hrad Kilcarron do středního Skotska, aby sepsal dějiny rod Carronů. Nikdo ale netuší, že pravým důvodem příjezdu mladého kapitána je zcela něco jiného. V Kilcarronu totiž zemřelo několik služebných podivnou smrtí. Ian má pochybnosti, že se nejednalo o nehodu či nešťastnou náhodu, v čemž ho utvrzuje i fakt, že někteří obyvatelé Kilcarronu se mu snaží pátrání všelijak zkomplikovat.
Sužuje hrad opravdu nějaké děsivé prokletí? Podaří se kapitánovi odkrýt tajemství rodu Carronů?

Ukázka z knihy

Na malé vyvýšenině, vystupující z úbočí širokého mělkého údolí, seděl v sedle hnědého koně s bílou lysinou vzpřímeně muž nevelkého vzrůstu, v pase trochu zakulacený, s mohutnými kotletami, červenými tvářemi a malýma štěrbinovitýma očima. V ruce držel kapesní hodinky, které mu prozrazovaly, že je devět hodin třicet dva minut, a je to tedy už tři hodiny od chvíle, kdy se jeho vojenská kolona vydala na sever. (str. 11)

Tajemství skotské krve

Autor: Jan Hrdina

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 140×195 mm
ISBN: 978-80-247-3342-5
Doporučená cena: 279 Kč

 

 

Knihu Tajemství skotské krve vydalo nakladatelství Cosmopolis. A nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorovi

Mgr. Jan Hrdina (1980) vystudoval historii a klasickou archeologii na Filozofické fakultě MU v Brně a vzdělání si rozšířil studiem historie na University of Groningen v Nizozemí. Od roku 2001 píše, publikuje a překládá, pracoval též jako redaktor a fotograf. V současnosti je publicistou a historikem na volné noze. Jako odborný konzultant se podílel na přípravě expozic v pražských památkových objektech, na projektu na podporu výuky dějepisu i projektech filmových a dokumentárních.
Specializuje se na starší dějiny Británie, zejména Skotska, antiku a rané dějiny středověku. Je autorem knihy Skotsko – Země dávných tajemství a stejnojmenného seriálu Českého rozhlasu, který vznikl podle prvního vydání knihy. Z angličtiny přeložil knihu MacBeth – velekrál skotský. Jako odborný korektor se podílel na překladech knih z francouzštiny a němčiny. Rád cestuje, v roce 2009 se účastnil české expedice Brazilia Encantada, pátrající po pozůstatcích vyspělé indiánské civilizace. Je jedním z předních českých odborníků na dějiny a kulturu Skotska.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Jantarová komnata se stala inspirací pro řadu autorů. Jako námět ji využil i Tomáš Kozák, jehož hlavní hrdina se dostává na její stopu. Ale zjišťuje, že není sám, a čeká ho běh o život…

Jantarová komnata – perla evropského umění, která záhadně zmizela na konci druhé světové války, je snem snad všech romantiků a sběratelů. Mezi ně se počítá i hlavní hrdina strhujícího mysteriózního thrilleru Tomáše Kozáka. Když se této vzácnosti dostane shodou okolností na stopu, netuší, že po ní vyjma amatérských hledačů pokladů pasou i členové prastarého tajného řádu, profesionální zabijáci, kteří neváhají nemilosrdně odstranit každého, kdo jim stojí v cestě. Bude rychlejší než oni? A přežije tento dostih vůbec?

Ukázka z knihy

Parkoval jsem, když mi v kapse zazvonil telefon.
„Dobrý den, tady Miloš Pečenka, minulý týden jsme spolu mluvili ohledně toho obrazu.“
Lovil jsem v paměti. „Trochu se mi připomeňte, mám toho víc, obrazy prodávám i kupuji, takže mi pořád někdo volá. Spíš mi řekněte malíře.“
„Slavíček,“ odpověděl sebejistě.
„No vidíte, už si vzpomínám. A který, Honza nebo Tonda?“
„Prosím? Asi vám nerozumím…“
„Promiňte, to byl vtip. Samozřejmě, rád se podívám. Kde obraz máte? Přijedu za vámi, jestli nejste daleko od Prahy.“ (str. 7)

Pokud vás ukázka zaujala, můžete pokračovat ve čtení.

Prokletí jantarové komnaty

Autor: Tomáš Kozák

Počet stran: 284
Vazba: vázaná
Formát: 0jantarové0 mm
ISBN: 978-80-7428-329-1
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Prokletí jantarové komnaty vydalo nakladatelství Plot.

O autorovi

Tomáš Kozák vydal svou prvotinu pod názvem Navzdory dětským čtenářům v nakladatelství Plot v roce 2009. Tato sbírka pobuřující, otevřeně erotické a přímočaře humorné poezie nekompromisně ukázala čtenářům realitu života. Publikace Sputnik a my (naše ukázka), která vyšla v roce 2012, je autorovou druhou knihou. Dále si můžete přečíst ukázku a recenzi knihy Sputnik a malý princ.

————————————————

I rodinná pouta se mohou zpřetrhat a na povrch pak vyplavat tajemství, o kterých by nikdo mimo rodinu neměl vědět. To na vlastní kůži zažije Aiden, kterého čeká brzké procitnutí. Vsaďte na další klasiku z pera Martiny Cole.

Rodinné záležitosti je třeba držet v tajnosti – zejména když je ve hře zrada.
Reeva O’Harová nikdy nic nedostala zadarmo. Vyrostla v drsných podmínkách východního Londýna, své první dítě porodila ve čtrnácti a pak v průběhu několika let přivedla na svět další čtyři. Ne, život se s ní nemazlil, ale ona především miluje své děti a ony zbožňují ji.
Nejstarším z nich je Aiden. I on svou matku zbožňuje, ale taky ví, že ji přitahují dost nebezpeční muži. Už od dětství je mu jasné, že úkol vést a živit celou rodinu připadl právě na něj. Není to snadné, ale když ho matčin přítel uvede do tajů podsvětí, Aiden se rychle chytí. O svou rodinu se dokáže postarat ve všech ohledech a nehodlá na tom nic měnit.
A pak potká Jade Dixonovou, která se taky dobře vyzná. Chrání Aidenovi záda, porodí mu syna, vytvoří mu pověst muže, se kterým si není radno zahrávat. Jenomže Jade se v branži pohybuje déle než on, a proto ví, že zničit se dá každý. A když je člověk na vrcholu, musí se mít nejvíc na pozoru. Zejména před těmi, kteří jsou mu nejblíž…

Ukázka z knihy

Hlas Reevy O´Harové zněl hlučně a řezavě, tak jako vždycky, když se ji dostalo publika v jakékoli podobě. Dokonce i v 8.15 ráno v místní samoobsluze dokázala pobavit. Hlavně díky tomu, že když byla v ráži, uměla být velice zábavná..
„A tak jim povídám: Běžte za svýma fotrama a vydyndejte nějaký prachy z nich!“ Zapištěla nad svým vlastním vtipem smíchy a pár dalších matek v rušném marketu se k ní připojilo. (str. 9)

Zrada

Autor: Martina Cole
Přeložila: Dita Kelbelová

Počet stran: 438
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7498-270-5
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Zrada vydalo nakladatelství Domino. A nezapomeňte na ukázku.

O autorce

Martina ColeMartina Cole je už hezkou řádku let pro Brity typickou představitelkou žánru crime noir. Její knihy nesnesou jednoduché škatulkování; děj většiny z nich se odehrává v londýnském kriminálním podsvětí (žádný jiný autor se nevěnoval osobám a dějům East Endu s takovou pečlivostí a autentičností jako Martina Cole), avšak bylo by zjednodušující říct, že Martina Cole píše krimiromány. V každé ze svých knih se autorka zaměřuje na závažné společenské téma, které zručně implementuje do děje, takže ve výsledku čtenáři nabízí mnohovrstevnatý román postihující mnohem více než jen „pouhý“ zločin. Přestože každá její novinka krátce po vydání vystřelí na první místo britského žebříčku bestsellerů, autorka prohlašuje, že „jejím záměrem není psát vysokou literaturu, ale nabídnout čtenářům zajímavý příběh.“
Martina Cole se narodila v roce 1959 do irské katolické rodiny. V patnácti letech odešla z církevní školy, protože ji nebavila. Psal se rok 1974 a tehdejší Londýn jí měl vskutku co nabídnout. V devatenácti porodila syna, ve třiatřiceti napsala první román. K němu se pojí zajímavá historka. Dočetla tehdy jakousi knihu, která jí přišla navýsost špatná. Na její hlasité výtky zareagoval manžel takto: „Dám ti padesát liber, když dokážeš napsat lepší.“ Martina výzvu přijala. Dala výpověď, za úspory si koupila psací stroj a napsala Královnu zločinu, knihu, která byla přeložena do dvaceti pěti jazyků. Přečtěte si ukázku z knihy Pomsta a ukázku z knihy Dobrý život.

Zdroj informací a fotografie: Domino

————————————————

Časová kapsle většinou obsahuje hezké věci. Tato ne! Jeden ze vzkazů předpovídá smrt několika lidí, označených pouze iniciálami. A začíná se krutým způsobem naplňovat…

Tajemná hrozba z minulosti se naplňuje.
Druhý díl
série Freyja & Huldar.
Na školním hřišti je po deseti letech vyzvednuta časová kapsle s představami tehdejších školáků o budoucnosti. Jedna ze zpráv však nese nenávistnou předpověď smrti několika lidí. Uvádí ale jen jejich iniciály. Je opravdu třeba brát vážně vzkaz třináctiletého teenagera?
Detektiv Huldar tuší, že vyšetřování banálního případu ze školy dostal na starost jen proto, aby ho drželo stranou od skutečné policejní práce. Jeho poslední případ ho připravil o profesionální kredit i post šéfa oddělení. Přesto bere nový úkol vážně a obrací se na dětskou psycholožku Freyju, aby prozkoumala, co za dítě mohlo tak výhružný dopis napsat. Navíc by se s Freyjou rád usmířil a sblížil. Na to ale pořád není vhodný čas, zvlášť když se oba znenadání ocitají uprostřed dalšího složitého případu.
Vynořuje se totiž souvislost mezi dopisem a řadou událostí z poslední doby: ve vířivce na zahradě rodinného domku jsou nalezeny uříznuté ruce a jeho majitel je krátce nato brutálním způsobem zavražděn. Iniciály jeho jména jsou na seznamu dopisu z minulosti. Je to jen náhoda?
Když je objevena jiná mrtvola a další odříznuté části těla, Huldar s Freyjou se pouštějí do zběsilého závodu s časem, aby včas odhalili pisatele, oběti i vraha před tím, než dojde k dalším vraždám. Zdá se, že čas zúčtování zřejmě nadešel…

Ukázka z knihy

Budova školy vrhala mrazivý stín na prázdné hřiště. Za ním svítilo slunce. Kolemjdoucí, kteří vstoupili do stínu, se úžeji zabalili do kabátů a přidali do kroku, dokud se znovu nevynořili na teplém slunci. Tam byl den klidný, ale tady na školním pozemku foukal ledový vítr a probouzel k životu houpačky v rohu. Pomalu se houpaly sem a tam, jako by na nich seděly neviditelné děti. Nudící se děti, jako Vaka. Horší než nuda byla však zima. Pálily ji z ní tváře a bolely prsty u nohou. Byla promrzlá do morku kostí. Celé to ještě zhoršoval fakt, že seděla na kamenných schodech, protože její nová prošívaná bunda nebyla dost dlouhá, aby jí zakryla zadek. (str. 11)

Černá díra

Tajemná hrozba z minulosti se naplňuje
Autorka: Yrsa Sigurdardóttir
Přeložil: Ondřej Duha

Počet stran: 350
Vazba: vázaná
Formát: 130×207 mm
ISBN: 978-80-735-9557-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Černá díra vydalo nakladatelství Metafora.

O autorce

Yrsa Sigurdardóttir Yrsa Sigurdardóttir se narodila v Rejkjavíku 24. srpna 1963. Maturovala v roce 1983, bakalářské studium v oboru stavební inženýrství na Islandské univerzitě dokončila v roce 1988 a magisterské ve stejném oboru na univerzitě v Montrealu roku 1997. Yrsa se živí jako stavební inženýrka pro společnost Fjarhitun a přitom píše.
V roce 1998 vydala Yrsa svou první knihu pro děti Þar lágu Danir í því. K dnešnímu dni jí vyšlo již pět knih pro děti a mládež, jako poslední zatím BIObörn (BIODěti, 2003). Roku 2000 ocenil islandský výbor IBBY (Mezinárodní výbor knih pro mladé lidi) Yrsu za její knihu Við viljum jólin í júlí (Chceme Vánoce v červenci). Jako první kniha pro dospělé vyšel v roce 2005 u nakl. Veröld napínavý detektivní příběh Þriðja táknið. Tato kniha již vyšla v mnoha zemích a taktéž v roce 2007 i v ČR pod názvem Poslední rituál. Autorka navštívila i Prahu. Též si můžete přečíst náš rozhovor s ní.

Zdroj informací: nakladatelství Metafora

————————————————

I se svým druhým titulem Graeme Macrae u čtenářů zabodoval. Nezaměřuje se na samotné vraždění, ale zkoumání stavů lidské mysli. Byl pachatel při smyslech, nebo nepříčetný?

„Dokumentární“ thriller nominovaný na Man Booker Prize a přeložený do více než dvanácti jazyků se tváří jako soubor „nalezených“ listin pojednávajících o vyvraždění jedné rodiny na skotském venkově v roce 1869 a následném soudu, který zkoumá, zda byl pachatel při spáchání činu příčetný, anebo se propadl do šílenství. Napínavé líčení je navíc vynikajícím pokusem rozlišit tyto dva stavy lidské mysli a také historickým esejem o tom, jak se v kriminalistice začaly uplatňovat poznatky psychiatrie a psychologie zločinu, doplněným o humorné přiblížení tehdy módní pseudoteorie degeneracionismu a dědičnosti zločinné povahy. 

Ukázka z knihy

Výpovědi obyvatel Culduie a okolí, zapsané strážníkem Williamem MacLeodem ze západorosského policejního sboru v Dingwallu ve dnech 12. a 13. srpna 1869
Prohlášení paní Carminy Murchisonové (Carminy Kouřilové), místně příslušné v Culduie, 12. srpna 1869
Rodericka Macrae znám odmalička. Působil dojmem hodného dítěte a později zdvořilého a ochotného mládence. Jsem přesvědčena, že ho silně zasáhla smrt matky, ženy okouzlující a společenské. Jeho otce nechci pomlouvat, ale John Macrae je protiva a na Roddyho byl tak přísný, jak si žádné dítě nezaslouží.
Ráno před tím strašným neštěstím jsem s Roddym mluvila, když šel kolem našeho domu. Na přesný obsah našeho rozhovoru si nevzpomínám, ale řekl mi něco v tom smyslu, že jde pracovat na pozemek Lachlana Mackenzieho. Nesl si nějaké nářadí; domnívala jsem se, že za tímto účelem. (str. 15)

Jeho krvavé dílo

Autor: Graeme Macrae
Přeložil: Robert Tschorn

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-2413-2
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Jeho krvavé dílo vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Graeme Macrae Burnet (1967) je skotský prozaik žijící v Glasgow; nějakou dobu pobýval i v Česku. Upozornil na sebe výraznou prvotinou, mystifikační detektivkou Zmizení Adele Bedeauové (česky Argo 2018). Druhý román, Jeho krvavé dílo, sklidil obrovský úspěch u čtenářů.

————————————————

Vasil Fridrich namluvil postavu vojenského policisty Jacka Reachera, kterého zatkla policie za vraždu. Aby Reacher dokázal svou nevinu, musí nejen přežít jatka, ale odhalit zločinné spiknutí.

Seznamte se s Jackem Reacherem
V ospalém městečku Margrave kdesi v Georgii je za vraždu zatčen tulák bez dokladů, bez adresy, bez historie. Jack Reacher je ovšem zkušený vojenský policista, od dětství vychovávaný armádou, vycvičený k tomu, aby rychle myslel a ještě rychleji jednal. A svého bratra Joea nezabil. Aby našel skutečné vrahy všech pěti obětí, nezastaví se před ničím. Jak rozplétá zločinné spiknutí, rozpoutávají se vražedná jatka, ale Jack Reacher ví, že když něco začne, musí to dotáhnout do konce.

Jatka (audiokniha)

Jack Reacher 1
Autor: Lee Child
Interpret: Vasil Fridrich 

Vazba: CD
ISBN: 8594169481661
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Jatka vydalo nakladatelství OneHotBook. Zaposlouchejte se do ukázky.

O autorovi

Lee Child je britský autor akčních thrillerů, vlastním jménem Jim Grant, tvoří pod pseudonymem. Přestože neměl v úmyslu se věnovat advokátní praxi, začal v roce 1974 studovat práva na Univerzitě v Sheffieldu. Po dokončení univerzity pracoval v komerční televizi. Později byl jako programový ředitel přijat do manchesterské televize Granada, která je součástí britské televizní sítě ITV. Pro Granadu pracoval od roku 1977 do roku 1995. Když v rámci firemní restrukturalizace propuštěn pro nadbytečnost, rozhodl se psát romány ve stylu amerických thrillerů, jež jsou podle něj „tou nejčistší formou zábavy“. Jeho první román o Jacku Reacherovi Jatka získal cenu Anthony v kategorii Nejlepší první román. O Jackovi Reacherovi zatím vyšlo česky v nakladatelství BB art 20 knih. V roce 2012 byl jeho román Výstřel (9. v řadě) převeden na filmová plátna pod názvem Jack Reacher: Poslední výstřel s Tomem Cruisem v hlavní roli. Roku 2016 na snímek navazuje další adaptace s podtitulem Nevracej se, která zpracovává události ze stejnojmenné 18. části knižní série.

O interpretovi

Vasil Fridrich absolvoval DAMU, během studia také účinkoval v divadelním spolku Kašpar a v divadle J. K. Tyla v Plzni. V roce 1995 se stal členem CD 94 v Divadle v Celetné. Po skončení studií získal angažmá ve Švandově divadle, v letech 2002–2005 působil ve Středočeském divadle Kladno. V současné době působí v Městských divadlech pražských. Zahrál si například ve dvoudílném televizním filmu Metanol (2018) nebo ve snímcích Hodinový manžel (2014), Kobry a užovky(2015), Teorie tygra (2016) či v seriálu Svět pod hlavou(2017).

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

————————————————

Hlavní hrdina Reed o své bývalé kariéře detektiva nechce nic slyšet. A za svým rozhodnutím si stojí i přes zajímavé okolnosti případu. Ale jen do okamžiku, než zmizí i dívka, kterou sám zná…

Detektiv Reed pohřbil před pěti lety spolu s milovanou ženou i svoji kariéru. Nehne s ním ani prosba bývalého kolegy o pomoc, když se po husté sněhové bouři najde za městem tělo turisty označené keltskou mincí. Oč víc od případu dává ruce pryč, o to víc se o něj začne zajímat odvážná fotografka Jayne. Až zmizí i Jayne…

Ukázka z knihy

„Sympatická.“ Hugh se přimhouřenýma očima zadíval na zavřené dveře. „Zdá se, že se tady slečna Sullivanová nějaký den zdrží. Měl bys do toho jít.“
Reed se obrátil zády k východu – a k ženě za dveřmi. „Jestli se předpověď naplní, zapadnu přes víkend sněhem. Navíc nemám na takovou ženskou energii.“ Bože, kdyby měl čistou a normální minulost, udělal by všechno pro to, aby si mohl s krasavicí užít.
„Prokristapána, chlape, tak si kup bednu Red Bulla,“ bručel Hugh při návratu do služebny. „Hergot, nebýt ženatý, určitě bych měl na takovou kost dost energie.“ (str. 1)

Nechte se nalákat zbytkem ukázky.

Půlnoční odhalení

Autor: Melinda Leigh
Přeložila: Hana Černá

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-662-7
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Půlnoční odhalení vydalo nakladatelství Alpress.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZrada

Cole, Martina

Domino, 2018

zobrazit info o knizeTajemství skotské krve

Hrdina, Jan

Cosmopolis, 2018

zobrazit info o knizeProkletí jantarové komnaty

Kozák, Tomáš

Plot, 2018

zobrazit info o knizeKrvavý úplněk

Engberg, Katrine

Motto, 2018

zobrazit info o knizeČerná díra
Tajemná hrozba z minulosti se naplňuje

Sigurdardóttir, Yrsa

Metafora, 2018

zobrazit info o knizeJeho krvavé dílo

Macrae, Graeme Burnet

Argo, 2018

zobrazit info o knizeJatka (audiokniha)
Jack Reacher 1

Child, Lee

OneHotBook, 2018

zobrazit info o knizePůlnoční odhalení

Leigh, Melinda

Alpress, 2018

Napsat komentář