Nenechte si ujít v týdnu od 11. do 17. června 2018

nenechte_si_ujit
Blíží se léto a to často bývá ve znamení cestování. Pokud zatím nevíte, kam vyrazíte, určitě se příští týden stavte na křest originálního průvodce francouzským městem Marseille a celou jižní Francií.

To ale samozřejmě nebude všechno, těšit se mohou například i ti nejmenší, které čeká ve Vyškově zábavné literární odpoledne.

A zmíněnou akcí pro děti rovnou začneme. Koná se v pondělí 11. červnaKnihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově. Hrátky s Večerníčkem, jak je událost nazvaná, začínají v 16.30 a děti tak čeká čas strávený s literaturou, spoustou zábavy a her. Zváni jsou samozřejmě i rodiče, program tak bude mít celá rodina.

úterý 12. června se podíváme do ostravského Domu knihy. V 16.00 se zde bude křtít nová kniha Richarda Skláře Morgenland. Po bestselleru Vila na Sadové tak autor vydává další knihu plnou tajemství a záhad. A opět se téma točí okolo druhé světové války. Tentokrát vše začne nevinně vypadajícím telegramem, který oživí vzpomínky na letní studentskou brigádu před čtyřiceti lety. Postupně se však začnou odkrývat mnohem starší události související s nejstřeženějším tajemstvím třetí říše.

Ve středu 13. června se podíváme do Francouzského institutu v Praze, kde se od 18.00 uskuteční křest originálního průvodce po jižní Francii a městě Marseille pojmenovaného Chtěj Marsej.  Autorkami průvodce jsou Alena Brunhlida OswaldováMagdaléna Bujabéza Rejžková. A co se všechno v knize dozvíte? Zjistíte, kteří lidé mění Marseille k lepšímu, kam chodí pankáči na karaoke či peprné historky z muzea, kde jedna z autorek pracovala. Jak jste asi poznali, rozhodně nejde o klasického průvodce, a proto ho stojí za to poznat lépe.

Patříte mezi fanoušky původně samizdatového časopisu Revolver Revue? Pak si nenechte ujít akci, která se koná ve čtvrtek 14. června ve Vinohradském pivovaru v Praze. V 19.00 zde totiž začne večer s předáváním ceny RR. A na co se kromě předání ocenění můžete těšit? Vystoupí Kajetán Písařovic se scénickým čtením a navíc bude představeno také letní číslo časopisu. O hudební doprovod se postarají kapely Kolena a The Guilty Pleasures.

Ve čtvrtek 14. června se můžete těšit na autorské čtení plzeňské autorky Taťány Kořenkové. Uskuteční se v plzeňské knihovně od 16.00. Paní Kořenková se narodila krátce po druhé světové válce a vystudovala obor slaboproud. I přes toto technické povolání vždy milovala četbu a jednoho dne začala dokonce sama psát básně. A návštěvníkům plzeňské knihovny bude číst ze svého titulu Laskavá slova.

A máme tu ještě jednu akci pro ty nejmenší. Ve čtvrtek 14. června se v Knihovně Jiřího Mahena v Brně uskuteční čtení pro nejmenší. Děti od dvou do pěti let si tentokrát poslechnou čtení z knížky Pošťák myšák doručuje. Společně s hlavním hrdinou se děti podívají domů ke všem lidem z pošťákova okolí. Ten totiž právě nakládá balíčky a vyráží na každodenní obchůzku. Čtení začíná v 16.00.

Letos slaví naše republika 100 let a to je potřeba náležitě oslavit i s ohledem na literaturu. Na brněnském výstavišti probíhá až do 17. června výstava 100 let 100 knih, která shrnuje to nejlepší z literatury uplynulého století. Návštěvníci poznají 100 knih, které mají podnítit zájem o českou literární historii. Součástí výstavy je i literární salon, kde probíhají autorská čtení. Tato výstava rozhodně stojí za zhlédnutí, tak si ji napište do svého diáře.

 Další zajímavé literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář