Nenechte si ujít v týdnu od 4. do 10. června 2018

nenechte_si_ujit
Čekání na letní dovolené si můžete zkrátit zajímavou literární akcí. Příští týden se koná například beseda s Martinem C. Putnou nad jeho knihou Obrazy z kulturních dějin Střední Evropy nebo křest nové dětské knihy Přání od jezera draků.

Kromě toho pokračuje akce Celé Česko čte dětem – věnuje se dětskému čtení a snaží se popularizovat pravidelné předčítání v rodinách.

Hned v pondělí 4. června se podíváme do Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově. Od 16.30 se zde koná již pravidelný pořad Večery pod lampou.  Tentokrát se bude vzpomínat na jednoho z nejlepších českých básníků a spisovatelů – na Jaroslava Seiferta. Ten v roce 1984, jako jediný český spisovatel, obdržel  Nobelovu cenu za literaturu. O jeho životě i díle si ostatně můžete přečíst i v jednom z našich článků, osobně si pak jeho tvorbu přijďte připomenout právě do Vyškova.

Chtěli byste, aby si vaše děti našly cestu k literatuře? Pak se stavte v úterý 5. června do třinecké knihovny. V 16.00 zde začíná workshop s názvem Probuďte v dětech čtenáře. Duo lektorů Tibor Hujdič a Marika Zadembská vám poradí, co a jak dětem číst, jak se vyznat v současné literatuře pro děti, jak vybrat skutečně kvalitní knížku, nebo třeba taky co číst klukům a co zase holkám. Program bude opravdu nabitý, rozhodně si tuto akci zapište do diáře.

úterý 5. června se v pražském knihkupectví Academia na Václavském náměstí koná křest dětské knížky Přání od jezera draků od Ireny Ričlové Lachoutové. Autorka děj zasadila do středověku, kniha je proto plná statečných rytířů, chamtivých králů, obávaných draků i krásných panen, které touží po vysvobození. Rodiče určitě ocení, že se děti při čtení dozví i něco o nástupu vrcholného středověku okolo dvanáctého století. Křest knihy začíná v 17.00.

Praze i v knihkupectví Academia ještě zůstaneme. Ve středu 6. června zde od 17.00 proběhne beseda s Martinem C. Putnou nad jeho knihou Obrazy z kulturních dějin Střední Evropy. Touto knihou známý literární historik navazuje na úspěšné tituly Obrazy z kulturních dějin ruské religiozityObrazy z kulturních dějin americké religiozity. Ve své zatím poslední knize se zabývá právě Střední Evropou a snaží se popsat její náboženské proudy a myšlenkové koncepty.

Opět se podíváme do Vyškova. Ve středu 6. června proběhne v Knihovně Karla Dvořáčka literární odpoledne pro děti a jejich rodiče. Akce je součástí projektu Celé Česko čte dětem, který má za cíl podporovat pravidelné předčítání v rodinách. Hosty vyškovské akce, která začíná v 16.00, budou Ivan Novotný, Zdeněk Železný a Ludmila Zipfelová. Účinkovat budou i BabyBanda a žáci ZUŠ Vyškov.

Ve středu 6. června se koná v Jezuitském konviktu v Olomouci autorské čtení Michala Sýkory. Tento olomoucký spisovatel, se kterým jsme vám přinesli před časem rozhovor,  je autorem knižních předloh několika televizních minisérií s detektivy od Nejsvětější Trojice. Pokud jste si oblíbili komisařku Marii Výrovou, určitě vám nemusíme představovat knihy jako Modré stínyPřípad pro exorcistu či Ještě není konec. Michal Sýkora bude předčítat ze své zatím poslední knihy Pět mrtvých psů. Čtení začíná v 17.00.

Ve čtvrtek 7. června se v pražské kavárně Duše v peří uskuteční další pokračování pořadu Deset deka štěstí. Téma tentokrát zní Architektura nejen v poezii. Hostem večera bude Antonín (Lomec) Šícha, architekt, který žije poezií. Můžete se tak seznámit s jeho tvorbou a zjistíte, jak se dají dva takto odlišné obory spojit. Akci budou moderovat Ondřej Hník a Alois Marhoul. Vše vypukne v 17.30.

 Další zajímavé literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář