Silné příběhy, které pohltí čtenáře

knihy-pro-zeny
I románová tvorba může být náročná na četbu, a to především tehdy, pokud se jedná o silné a hluboké příběhy, kdy se čtenář dokáže vcítit do kůže hlavních hrdinů. Některé z příběhů obsažených v dnes představovaných knihách se inspirovaly skutečnými událostmi, podle jiných byly natočené filmy.

Milostný poměr, který rozbouřil tehdejší vody – přesně tak lze vystihnout vztah mezi hlavními hrdinkami, které se shodou okolností stávají zároveň sestrami. A to vše v Paříži v meziválečném období…

Fascinující příběh o síle lásky a umění založený na skutečných událostech.
Bohémská a surrealistická Paříž meziválečné doby a odvážný poválečný odboj na normanském ostrově Jersey – to je pozadí, na němž se odehrává strhující příběh tvůrčí a milostné dvojice, která v minulém století revolučním způsobem posunula pojetí umění a genderu. Před první světovou válkou se v provinčním francouzském městečku potkávají dvě mladé ženy. Talentovanou malířku Suzanne Malherbeovou naprosto okouzlí geniální, ale problémová Lucie Schwobová. Rozvine se mezi nimi tajný milostný poměr. Záhy dojde k neuvěřitelnému zvratu, když se matka jedné z nich provdá za otce té druhé. Již jako „sestry“ se přesouvají do Paříže a pod změněnými jmény – Claude Cahun a Marcel Moore – pronikají do těch nejoslnivějších společenských kruhů a stýkají se s významnými osobnostmi od Hemingwaye přes Dalího až po Bretona.

Ukázka z knihy

Naše první významnější setkání se odehrálo na jaře roku 1909 v Nantes. Tehdy se ještě jmenovala Lucie. Bylo jí čtrnáct a půl. Její otec Maurice Schwob, původem Žid, vlastnil Le Phare de la Loire, největší noviny v západní Francii, kam přispíval i jako redaktor. Matka byla katolička, měla chatrné zdraví a většinu života trávila po sanatoriích. To ráno mě k nim do bytu na Place du Commerce vzala máti a něčím odůvodnila nepřítomnost paní Schwobové, ale ten důvod zněl nepřesvědčivě i mně a jen přitáhl pozornost k hanbě, kterou měl zastřít. (str. 13)

Podívejte se na pokračování ukázky.

Ty a nikdo jiný

Autor: Rupert Thomson
Přeložila: Kateřina Klabanová

Počet stran: 360
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-259-0782-3
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Ty a nikdo jiný vydalo nakladatelství Plus.

O autorovi

Rupert Thomson se narodil v roce 1955 v Anglii a první knihu vydal v roce 1987. Matka mu zemřela v osmi letech, vystudoval historii středověku a politickou filozofii. Než se stal autorem na plný úvazek, pracoval jako copywriter v Londýně.

————————————————

Další příběh nás zavede do válečného Německa. Hlavní hrdinové, děti Siggi a Erich, zpovzdálí sledují, jak se život všech obyvatel Německa mění kvůli nacistické propagandě…

Německo 1939. Dvě děti bezmocně sledují, jak jejich rodiče pohlcuje nemilosrdné mocenské soukolí. Siggi žije v blahobytu a nevědomosti střední vrstvy obyvatel Berlína. Její otec je cenzor, který bez slitování odstraňuje zakázaná slova jako „slib“, „láska“ nebo „milost“. Jedináček Erich žije na relativně svobodnějším venkově, přesto se mu však na mysl kradou podivné nezodpovězené otázky.
Tyto dvě děti svede osud dohromady, když se německá víra v nádhernou budoucnost začne hroutit. Společně najdou dočasné útočiště v opuštěném divadle uprostřed trosek Berlína. Venku mezitím všude visí z oken bílá prostěradla a po celém městě se mluví o kapitulaci. Dny, které stráví Siggi a Erich spolu, zformují jejich další životy.
Na Siggi a Ericha dohlíží vytoužené dítě, tajemný vypravěč příběhu. Vidí, co vidí i oni, cítí, co cítí oni, jeho hlas totiž vychází z hlubin trosek národního snu…

Ukázka z knihy

Sieglinde obrací v rukách kusy papíru, a víří tak vůni starých psacích strojů, ostrouhaných tužek, razítek, kožených židlí, podušek na inkoust a průklepového papíru. Police jsou plné zničených spisů, jsou jich celé místnosti. Dokumenty roztrhané během posledních zběsilých dní NDR, nacpané do pytlů. U některých je snadné dát je zase dohromady, jsou roztržené jen na dva nebo čtyři kusy, dají se z nich číst věty, dokonce i odstavce  – ale u jiných nejsou kousky větší než poštovní známky a jsou na nich patrné pouhé části slov. (str. 11)

Ohlasy na knihu

Hřejivé, něžné a vyvolávající vzpomínky. Budete o knize přemýšlet ještě dlouho poté, co ji dočtete.

- autor Louis de Bernières

Fascinující… poutavý obraz světa, ze kterého se minulost nikdy zcela nevytratí, ale neustále se k nám vrací – jakkoli nedokonalá – nespočtem malých, neočekávaných způsobů.

- New York Times

Neuvěřitelná kniha, která nás zavádí do myslí dětí a jejich rodin s takovou něhou, humanitou a psychologickou chytrostí, že čtenář dokáže pochopit, proč lidé měli rádi a následovali Hitlera.

- New Zealand Listener

Vytoužené dítě

Autorka: Catherine Chidgey
Přeložila: Marcela Petrželová

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7390-691-7
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Vytoužené dítě vydalo nakladatelství Omega. A nezapomeňte na ukázku.

O autorce

Catherine Chidgey se narodila v roce 1970. Vystudovala tvůrčí psaní, psychologii a německou literaturu a dva roky žila v Berlíně. Její debutový román In a Fishbone Church získal Cenu spisovatelů zemí Commonwealthu pro oblast jihovýchodní Asie a jižního Pacifiku za nejlepší debut, Cenu Betty Traskové a byl na seznamu děl nominovaných na cenu Orange Prize. Její druhý román Golden Deeds se v New York Times stal knihou roku. V roce 2006 následoval třetí román The Transformation. Catherine Chidgey žije ve městě Ngaruawahia na Novém Zélandu.

Zdroj informací: nakladatelství Omega

————————————————

Co mají společného ženy z následujícího knihy? Všechny tři přežily koncentrační tábor Ravensbrück. Kelly Hall na základě osudů pamětnic vytvořila příběh kombinující jak hrůzy války, tak i touhu po přežití a laskavost.

Mladá Polka Kasia, americká herečka Caroline a německá lékařka Herta – osudy těchto tří žen mají společný jmenovatel – Ravensbrück. V ženském koncentračním táboře byla Kasia jednou z těch, které se staly pokusnými králíky nacistických doktorů. Díky těm, jež pobyt v Ravensbrücku přežily, se zvěsti o obludných operacích dostanou do světa. Příběhy těchto žen, trpících doživotními zdravotními následky, inspirují filantropku Caroline. Po několika letech se jí podaří dostat přeživší z komunistického Polska do Spojených států amerických, kde se jim dostane patřičné zdravotnické péče. V connecticutské zahradě plné šeříků však ženy naleznou mnohem více. Autorka se nechala inspirovat osudy pamětnic a vytvořila nesmírně silný příběh o odvaze, utrpení a laskavosti, ale i o zločinech a hrůzách druhé světové války.

Ukázka z knihy

Na fürstenberském nádraží mě měl vyzvednout Fritz, a byť měl zpoždění, těšil jsem se na příjemný začátek prvního dne v roli lékařky tábora Ravensbück. Jestlipak mě pozná? O tom jsem pochybovala. Za dob studií neudělal ani krok bez nějaké budoucí hezounké sestřičky.
Měla jsem času více než dost, abych si prohlédla podlouhlou nádražní budovu postavenou v bavorským stylu, čekala jsem na nástupišti pět minut. Čekají mě důležité úkoly? (str. 122)

Dívky beze jména

Autor: Kelly Hall
Přeložila: Tereza Vlášková

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-742-9982-7
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Dívky beze jména vydalo nakladatelství Vyšehrad.

————————————————

Další román přenese čtenáře do Vatikánu a sleduje snahy papeže Kirila vypořádat se s překážkami při vykonávání svého úřadu. Filmoví fanoušci mohou znát knihu i díky stejnojmennému filmu.

Autor prorocky předběhl dobu, když ve svém románu z roku 1962 líčí zvolení papeže-Ukrajince, který strávil dvacet let v lágru na Sibiři. Papež Kiril se snaží vnést do Vatikánu svěží vítr evangelia, ale naráží na řadu překážek – i tam, kde by je nečekal. Podle knihy byl natočen slavný film The Shoes of the Fisherman (1968).

Ukázka z knihy

Než si George Faber domluvil oběd s Campeggiem, uplynulo od korunovace šest týdnů. A byl by to odkládal ještě déle, kdyby ho slzami a výstupy nepřiměla k činu Chiara. Měl sice v povaze řešit problémy obratem, žil však v Římě příliš dlouhou dobu, než aby mu jakékoli gesto nezištné pomoci nepřipadalo podezřelé. (str. 107)

V botách Rybářových

Autor: Morris West
Přeložil: Jiří Zbořil

Počet stran: 384
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7195-854-3
Doporučená cena: 449 Kč

 

Knihu V botách Rybářových vydalo Karmelitánské nakladatelství.

O autorovi

Morris West (1916–1999) se narodil v Austrálii, po absolvování melbournské univerzity působil jako učitel. Za druhé světové války pracoval jako šifrant, po válce byl zaměstnán v rozhlasu. Roku 1955 odjel z Austrálie a plně se věnoval literatuře. Žil v Rakousku, Itálii, Anglii a USA, do Austrálie se vrátil až v roce 1980. Napsal více než 30 románů a řadu her, několik jeho knih bylo zfilmováno.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství 

————————————————

Italský autor Paolo Cognetti zasadil svůj román, za který získal řadu literárních ocenění, do krásného, ale krutého prostředí hor. Právě hory se pro hrdinu Pietra stanou stěžejním bodem v jeho životě…

Vrcholy byly bílé, obloha nezvykle modrá, pocit zázraku.
Chodit po horách bylo pro Pietra odmala naprosto přirozené – na výšlapy ho bral otec, z něhož se v kostkované košili, manšestrácích, vlněném svetru a pohorkách stával jiný člověk. Tenhle zaprášený, sluncem sežehnutý, unavený a šťastný horal nijak nepřipomínal samotářského naštvaného chemika dusícího v sobě vztek na celý svět. Po kopcích Pietro putoval i s nejlepším kamarádem a na vrcholky se vrátil, aby tu vlastními silami postavil dům. Hory se staly jeho osudem, zůstaly navždycky v něm, i když ho někdy proud života zanesl jinam.
Příběh o podmanivém kouzlu hor a síle přátelství získal předloni prestižní italskou literární cenu Premio Strega a vloni nejvýznamnější francouzské ocenění Prix Médicis étranger, jen v Itálii se ho prodalo přes 200 000 výtisků a byl přeložen do 33 jazyků; chystá se také filmová adaptace.

Osm hor (audiokniha)

Autor: Paolo Cognetti
Interpret: Pavel Batěk

Vazba: CD
ISBN: 8594169481777
Doporučená cena: 329 Kč

 

Audioknihu Osm hor vydalo nakladatelství OneHotBook. A můžete si poslechnout i ukázku.

O autorovi

Paolo Cognetti pochází z italského Milána, kde přebývá v zimních měsících – léto tráví v alpské chatě v nadmořské výšce 2 000 metrů, protože jeho vášní jsou hory. Než se začal naplno věnovat psaní, vystudoval matematiku a byl autorem dokumentárních filmů se sociálně-politickou a literární tematikou. V roce 2016 mu vyšel román Osm hor, za který následující rok získal dvě prestižní italská ocenění a práva na jeho vydání se prodala do více než 30 zemí. Zařadil se tak mezi kritikou nejlépe hodnocené a čtenářsky nejoblíbenější italské autory. Z nejnovější tvorby zaujal také románem Sofie chodí stále v černém nebo deníky ze života v horách Chlapec z divočiny.

O interpretovi

Pavel Batěk ještě během studia na pražské DAMU se stal členem souboru Divadla na Vinohradech, kde ztvárnil řadu významných rolí (např. Malcolm v Macbethovi, Malcolm McGregor v muzikálu Donaha!, irský teenager Ray v McDonaghově dramatu Kráska z Leenane nebo Véna v Topolově hře Kočka na kolejích). V roce 2009 nastudoval s režisérem Danielem Špinarem Büchnerova Vojcka, za něhož byl nominován na Cenu Thálie. Od roku 2015 je členem Činohry Národního divadla. Objevil se ve filmech Swingtime (2006), Stín smrtihlava (2012) nebo Zejtra napořád (2014) a známý je také z televizních seriálů (např. Obchoďák, Ordinace v růžové zahradě II, České století, Mordparta, První republika, Ohnivý kuře či Bohéma). Je frontmanem skupiny End of Colours (The Doors revival), kterou v roce 1995 založil se svým bratrem.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

————————————————

A opět tu máme knihu, která podnítila vznik stejnojmenného filmu z roku 1996 s Ewanem McGregorem v hlavní roli.  Skotský autor Irvine Welsh se inspiroval deprivovanou mládeží a sepsal román, který osloví velký počet čtenářů.

V revidovaném překladu vychází nejslavnější Welshova kniha. Autorovi se v ní podařilo něco nevídaného: vzít téma zralé pro sociologické studie o deprivované mládeži a napsat zábavný a propracovaný román, s jehož hrdiny musí čtenář sympatizovat, přestože ho jejich jednání často děsí a odpuzuje.
Ne nadarmo podle románu vznikl jeden z nejpopulárnějších filmů britské kinematografie. Welshův román i film Dannyho Boyla donutil ty „slušné“, aby svůj životní styl konfrontovali s životem lidí, kteří unikají před „správným životem“ i za cenu sebezničení.

Ukázka z knihy

Ze Sifona lil pot, klepal se. Já sem jen tak seděl, soustředil se na televizi a snažil se moc si ho nevšímat. Bylo mi z něj nanic. Snažil sem se vnímat akorát to video s Jean-Claudem Van Dammem.
Úvod byl povinně dramatickej, jak už to v podobnejch filmech chodí. V další fázi díla se budovalo napětí: na scéně se objevil hanebnej bídák a slepovala se dohromady přiblblá zápletka. Ale každou chvíli už to mělo nastat: starej dobrej Jean-Claude byl připravenej vlítnout do nějaký těžký rubačky. (str. 11)

Trainspotting

Autor: Irvine Welsh
Přeložil: Ondřej Formánek

Počet stran: 286
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2403-3
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Trainspotting vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Irvine Welsh je skotský autor, dramatik a povídkář. Proslavil se knihou Trainspotting, která byla zfilmována. V šestnácti letech opustil školu a přestěhoval se do Londýna, kde vystřídal spoustu povolání a za zmínku jistě stojí i jeho zkušenosti s drogami. Později se opět vrátil do Edinburghu, kde vystudoval Heriot – Watt University a poté se začal věnovat literatuře. Vedle známého Trainspottingu u nás vyšly knihy Acid house, Noční můry s čápem marabu, Extáze, Sviňák (Špína), Lepidlo, Postelová tajemství mistrů kuchařů, Porno (pokračování Trainspottingu), Heráci (prequel Trainspottingu) a podílel se jednou novelou na knize Na víkend do Afriky. U nás zatím poslední vydanou knihou je román Pohlavní životy siamských dvojčat. Zahrál si jenom pár vedlejších rolí ve filmech, které se natočily podle jeho knih.

Zdroj informací: kosmas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTy a nikdo jiný

Thomson, Rupert

Plus, 2018

zobrazit info o knizeVytoužené dítě

Chidgey, Catherine

Edice Knihy Omega, 2018

zobrazit info o knizeDívky beze jména

Hall, Kelly Martha

Vyšehrad, 2018

zobrazit info o knizeV botách Rybářových

West, Morris

Karmelitánské nakladatelství, 2018

zobrazit info o knizeOsm hor (audiokniha)

Cognetti, Paolo

OneHotBook, 2018

zobrazit info o knizeTrainspotting

Welsh, Irvine

Argo, 2018

Napsat komentář