Špína v člověku

Špína
Irvine Welsh ve svém novém románu dokazuje, že špína může mít mnoho podob. To slovo vystihuje zdravotní i duševní stav hlavního hrdiny, především ale ulpívá na věcech, kterých se lidé ve své zkaženosti dopouštějí.

Titul románu Filth (špína, svinstvo, hnus), zvolil autor tak, aby se dal vykládat na mnoho způsobů: jde o slangové označení policie, protože hlavní hrdina je policista, jde o označení svinstva, které nosí v břiše (tasemnice) i v duši, je to vlastnost, která nejvíc charakterizuje hlavního hrdinu? Policista Bruce se ve vnitřním monologu, do kterého vstupuje i cizopasník, kterého v sobě nosí, odhaluje jako bezskrupulózní mizera, což neznamená, že by žil v prostředí plném andělů. Irvine Welsh nezůstává nic dlužen své pověsti kronikáře lidské spodiny, jenž ve snaze o autenticitu nezavírá oči ani uši před špínou, kterou dokáže člověk zplodit.

 

Špína

Autor: Irvine Welsh
Přeložil: Vít Penkala

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80257-1492-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Špína vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

S lidmi, jako je on, je jedna potíž: myslí si, že můžou jen tak odbýt lidi, jako jsem já. Jako bychom byli vzduch. Nechápou, v jakém světě žijeme; všechny ty vystrašené duše žadonící o pozornost a uznání. Byl to velice arogantní mladík, velice sebestředný.

Teď už není. Teď sténá, z ran na hlavě se mu hustě řine krev a jeho žluté rozostřené oči bloudí a snaží se zoufale dobrat něčeho jasného, nějakého smyslu v té mlze, v té temnotě, která ho obklopuje. Musí být tak osamělý.

Zkouší promluvit. Copak se mi to snaží říct?

Pomoc. Doktora. Poli-

Nebo pomoc doktora bolí? Na těchhle drobných detailech už vážně nezáleží, protože jeho život se vytrácí: lidská existence zredukovaná na žadonění o pohotovostní služby.

Tys mě odehnal, panáčku. Odvrhl. Podvedls mě a pokazil všechno, co bylo mezi mnou a mou pravou láskou. Už jsme se viděli. Už je to dlouho, ležels tam jako teď tady. Černý, dobitý, umírající. Líbilo se mi to a líbí se mi to i teď.

Sáhnu do tašky a vytáhnu kladivo.

Zvedám ho nad jeho hlavu a něco ze mě je kdesi pryč. Nemůže se mým ranám bránit. Ti druzí mu dali co proto. (str. 3)

 

Irvine Welsh

Anglický spisovatel Irvine Welsh se narodil v roce 1958 ve skotském městečku Leith, které bylo přičleněno k Edinburghu. Sotva v 16 letech opustil školu, zapadl v 70. letech do londýnské punkové scény, vystřídal, řadu zaměstnání, hrál (prý špatně) v několika kapelách a aktivně se zajímal o drogy (včetně heroinu).

„Pokaždé, když jsem se vrátil domů na sídliště v Edinburghu, byl někdo po smrti – kvůli HIV. Tak jsem začal psát, abych pochopil smysl toho všeho.“

Výsledkem byla v roce 1993 kniha Trainspotting (1993, Bookerova cena, č. 1997, zfilmovaná Dannym Boylem v r. 1996). Trainspotting – způsob zábavy nebo zabíjení času, obzvlášť oblíbený a rozšířený ve Velké Británii, spočívá ve sledování vlaků, porovnávání jejich příjezdů a odjezdů s časovými údaji v jízdním řádu – je tu převeden na sledování několika kamrádů, které mají spoustu problémů – s holkama, rodiči, sociálkou, drogami, ale především sami se sebou. Výsledkem je sbírka pospojovaných anekdot, pod jejichž černěhumorným povrchem se skrývá jedna z nejdůležitějších a nejpůsobivějších generačních výpovědí 90. let nejen v anglické literatuře.

Kritici Welshův literární styl a náměty přirovnávali k umění Williama S. Burroughse – toho však do té doby Welsh nikdy nečetl. Za svou inspiraci považuje punk v provedení Iggyho Popa.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠpína

Welsh, Irvine

Argo, 2015

Napsat komentář