Pozdní prózy nositele Nobelovy ceny za literaturu

Pozdni-prozy-perex
I po několika desetiletích je dílo Hermanna Hesseho stále aktuální. Prostřednictvím patnácti kratších próz vyjadřuje své základní životní postoje, v nichž nevynechává témata života, smrti, materialismu, duchovna a další.

Patnáct drobnějších próz je tematicky i časově spjato s pozdním obdobím tvorby tohoto nositele Nobelovy ceny za literaturu. Svá nejzákladnější celoživotní témata v nich vybrousil v miniaturní slovesné klenoty. V črtě Štěstí Hesse přináší stručný, leč zásadní komentář k tomu nejdůležitějšímu ve svém životě a díle: na duchovním základě křesťanském i orientálním si vypěstoval odolnost vůči uhranutí takzvaným pokrokem nebo „smyslem dějin“ a objevil „smysl cykličnosti, jejíž osou je věčná vertikála“. V Přerušené vyučovací hodině se vyznává z pocitu, jako by mu všechny pokusy o smysluplné vyprávění protekly mezi prsty, ale právě na této hranici začíná moderní literární tvorba. Žebrák vypráví o samotě plné obrazů, o hře s nimi. Ukradený kufr je povídka, za niž by se nemusel stydět ani Čechov, tématem je lidské pinožení se za majetkem – na čem všem jsou lidičkové schopni lpět. Broskvoň je podobenstvím o životě a smrti, vepsané do osudu plodného ovocného stromu.

Pozdní prózy

Autor: Hermann Hesse
Přeložil: Vladimír Tomeš

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Formát: 120×175 mm
ISBN: 978-80-257-2401-9
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Pozdní prózy vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

V den odjezdu přišla moje žena, aby mi zabalila velký kufr. Muselo se do něj vtěsnat vedle psacího stroje, šatstva a prádla ještě mnoho věcí, které nově přibyly, tlusté svazky dopisů a spousta knih. Ale zvládlo se to, do mého dobrého starého lodního kufru se vešlo všechno. Ani neutěšený dodatečný souboj s balíky a krabicemi nebyl tentokrát nutný. Kufr jsme zavřeli, opatřili adresou a předali sluhovi, aby ho ihned odeslal jako spěšninu. A příštího dne jsme odjeli domů.

Až do Lugana všechno klapalo, odtud to ale vypadalo, že vnitřní zábrany a potíže, které nám návrat připravil, se začnou měnit ve vnější. Bylo trochu nasněženo, a na nádraží nás neočekával „náš“ řidič, který se vyznal v cestě a v terénu, ale nějaký neznámý, jenž sice znal ves, ale nikoli náš dům a cestu k němu. A vskutku, mezi vsí a domem zůstal vůz trčet ve sněhu a nemohl dál. Protože řidič, který měl starost o vůz, pustil všechno ostatní z hlavy, museli jsme příruční zavazadla nosit kus po kuse ve sněhu pramálo přívětivou nocí, a když se řidič objevil a předložil účet, bylo už hezky pozdě. Musel ve vsi sehnat pár chlapů a volský potah, s nímž nakonec vozidlo dotáhl na okresní silnici. Ne že by přímo zuřil, ale mrzutý byl. Jak se zdálo, náš návrat domů neprovázela šťastná hvězda. (str. 6, 7)

 

O autorovi

Hermann HesseHermann Hesse (1877, Německo – 1962, Švýcarsko) byl německo-švýcarský prozaik, esejista a básník. V roce 1946 obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Jeho díla jsou humanistická, ovlivněná psychoanalýzou a buddhistickou i hinduistickou filozofií. Rodina předpokládala, že se Hesse stane křesťanským misionářem po příbuzných z matčiny strany, kteří působili jako misionáři v Indii. Z jeho studií ale nic nebylo, proto vstoupil do učení na knihkupce. Napsal zde svůj první román Peter Camenzind, který měl značný úspěch, proto mohl knihkupectví opustit a profesionálně se věnovat psaní. Po začátku první světové války se stal jejím odpůrcem a začal se zaměřovat na humanistickou tvorbu, která mu ale nepřinesla oblibu. Za vrcholné Hesseho dílo je považována kriticko-utopická Hra se skleněnými perlami. Mezi jeho další díla patří například Radosti zahradníka, Demian, Pouť do země Východní a mnoho dalších.

Podrobnější životopis si můžete přečíst na stránkách nakladatelství Argo.


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePozdní prózy

Hesse, Hermann

Argo, 2018

Napsat komentář