O zahradě trochu jinak

The_Clothes_Basket
Zima je pro některé zahrádkáře obdobím odpočinku, jiní se spíše nudí. Všichni ale mají společné to, že i když sedí doma v teple, myšlenky jim často zalétnou k holým stromům a sněhem zapadaným záhonům venku. Pro takové chvíle se hodí přichystat si knihu, která jako by znovu přinesla chvíle setí a sázení, pečlivého bdění nad prvními lístky, zalévání, plení a odhánění housenek.

Není tajemstvím, že německý básník, prozaik a nositel Nobelovy ceny za literaturu Hermann Hesse byl milovníkem přírody a vášnivým zahrádkářem. Však také této své lásce věnoval mnoho esejí, úvah, deníkových zápisků i básní. Méně známé jsou jeho malby, které však rovněž dosahují vysoké umělecké úrovně. Výběr toho nejlepšího z jeho literární i výtvarné tvorby orientované právě na zahradničení teď vychází v nakladatelství Argo pod názvem Radosti zahradníka.

Jak již titul napovídá, kniha má daleko k nezúčastněnému pozorování, prostým popisům nebo radám, co kdy a jak na zahradě dělat. Mnohem více se zaměřuje na potěšení z práce, okouzlení krásou přírody a úctu k jejím nepřekonatelným mechanismům. Jakkoli má zahradník někdy pocit, že má své dílo pod kontrolou a může si s ním dělat, co se mu zlíbí, musí si nakonec vždy uvědomit, že země, vzduch, světlo a voda mohou jeho semínkům a sazenicím pomoci vyrůst do neuvěřitelné velikosti a krásy, ale také je úplně zničit. V takové chvíli je, podobně jako Hesse ve svých zamyšleních, naplněn úžasem a obdivem k moudrým silám přírody. Zahradničení tak získává téměř duchovní rozměr.

Zahrada je však pro básníka také kulisou lidského života. Různé zahrady, které v životě poznal, a jejich rozmanitá zákoutí jako by ilustrovaly prožitky jeho dětství, mládí i dospělosti a stávaly se jejich součástí. A co víc, i jednotlivé rostliny a jejich společenství mu připomínají lidi, vidí v nich jejich vlastnosti, jejich životaschopnost nebo ubohost, jejich štědrost či příživnictví, jejich sílu i slabost.

Zahrada se pro něj stává místem, které vedle klidného odpočinku nabízí také poznání světa a místa, které v něm člověk zaujímá, lidské síly a tvůrčí schopnosti, ale také bezmoci v boji s přírodou a jejími živly. Jako zrcadlo mu ukazuje naši společnost, rozmanité charaktery, jejich krásu i zkaženost, ale především zahradníkovu vlastní duši.

Člověk vlastně ani nemusí ve volném čase pečovat o květiny, stromy nebo zeleninové záhony, aby v této čtivé a citlivé knize nalezl potěšení. Stačí, aby si všímal světa kolem sebe, obdivoval jeho různorodost a věřil, že i když lidské poznání dosáhlo za staletí naší existence velmi vysoké úrovně, příroda nás stále ještě může ledasčemu naučit. Pak jistě porozumí autorovým pocitům i myšlenkám a bude stejně jako on okouzlen.

Útlá knížečka obsahuje zamyšlení, popisy i básně, akvarely, kresby i osobní fotografie a potěší tak milovníky nejrůznějších literárních žánrů a forem stejně jako ty, kdo rádi obdivují výtvarné umění nebo touží nahlédnout do autorova života.

Foto: wikipeida.org, autor: Helen Allingham, wikipedia

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRadosti zahradníka

Hesse, Hermann

Argo, 2012

Napsat komentář