Vzpomínání na nemožné?

Letec
Hlavní hrdina neví vůbec nic. Vlastně ví jednu jedinou věc, a to, že si prostě na nic nevzpomíná. Na své jméno, povolání, život… Rozhodne se nahrávat si zobrazující se vzpomínky. A přijde šok! Jedná se o zážitky spadající do roku 1917, ale píše se rok 1999…

Hrdinou románu Letec je člověk, o němž se dá říci, že je tabula rasa: jednoho dne se probudí na nemocničním lůžku a jediné, co ví, je fakt, že nic neví – ani jméno ani kým je nebo kde byl. Doufá, že historii svého života obnoví tím, že si začne nahrávat kusé vzpomínky, které se mu začínají zobrazovat: Petrohrad na počátku dvacátého století, dětství na předměstí v Siverskom a Aluště, vysoká škola, první lásky, revoluce z roku 1917, láska k letectví… Ale jak je možné, že si vybavuje přesné detaily každodenního života, fráze, vůně a zvuky z tak dávné doby, když se píše rok 1999?

Ukázka z knihy

Říkával jí: za mrazů nos čepici, jinak ti umrznou uši. Koukej, kolik lidí na ulici nemá uši. Souhlasila, to víš, že jo, měla bych, čepici ale stejně nenosila. Smála se tomu žertíku. pořád však chodila bez čepice. Ten obrázek mi vytanul v paměti, ale kdo to byl, to si ne a ne vzpomenout. (str. 11)

Ohlasy na knihu

Podivuhodná kniha… Vodolazkin uspěje ve všem, na co sáhne.
- Janet Fitch, autorka knihy Bílý oleandr
Vodolazkin je pro současnou ruskou literaturu doslova požehnáním. Autorovým největším darem je pak kouzlo jazyka. Výjimečná kniha, kterou byste si neměli nechat ujít.
- The Times Literary Supplement
Brilantní příběh. Autor nechal naplno rozehrát svůj jedinečný talent.
- Booklist

Letec

Autor: Evgenii Vodolazkin
Přeložila: Zdeňka Vychodilová

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7390-707-5
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Letec vydalo nakladatelství Omega. A nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorovi

Evgenii Vodolazkin, spisovatel a literární vědec, autor bestselleru Laurus a jemné historické fikce Solovjov a Larionov, je ve své vlasti nazýván „ ruským Umbertem Ecem“ a v Americe – po vydání Laurusu v angličtině – pro změnu „ruským Marquézem.“ Jeho knihy byly přeloženy do mnoha jazyků.

Zdroj informací: nakladatelství Omega


Nakladatelství Omega vydává především klasickou českou a světovou literaturu. Chce tak vyjít vstříc všem, kteří marně shánějí své oblíbeného spisovatele. Zaměřuje se také na studenty, kteří potřebují klasickou četbu do školy. Spektrum titulů je postupně rozšiřováno o další témata. Věnuje se však také novým autorům a knihám, které dosud u nás nevyšly.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLetec

Vodolazkin, Evgenii

Edice Knihy Omega, 2018

Napsat komentář