Staňte se na chvíli detektivem

sherlock_holmes
Detektivka je jedním z oněch literárních žánrů, u kterých člověku stačí přečíst každou knihu jednou. Možná dvakrát. Ale jakmile víte, kdo je vrah, kniha nutně ztrácí na zajímavosti, ať už je jakkoli dobře napsaná. Dnes si proto představíme čtyři nové romány, které zase na chvíli ukojí vaši detektivní duši.

Pokud jste fanoušky skandinávských krimi detektivek, už nemusíte na nic čekat. Švédský spisovatel Mons Kallentoft vám přináší již devátou knihu v sérii o populární detektivce Malin Forsové. V Lovcích ohně se musí vydat do dálných krajin, aby vypátrala moderní otrokáře.

Lovci ohně

Autor: Mons Kallentoft
Přeložila: Eva Nováčková

Počet stran: 317
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7577-394-4
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Lovci ohně vydalo nakladatelství Host.

Devátý případ inspektorky Malin Forsové.
Předtucha přivede Malin Forsovou do Rydského lesa. Časné zářijové ráno je zatím stále zahaleno tmou. Z průmyslové oblasti na okraji města Linköpingu se až sem šíří kouřová mračna z obrovského požáru.
Jenomže pach spáleniny nepřichází pouze z továrny. Na zemi před ní leží ohořelé tělo jakési ženy. Den předtím byl v kontejneru na odpadky nalezen mrtvý devítiletý chlapec. Zavražděný. Pocházel z neúplné rodiny, žil s osamělou matkou alkoholičkou a po nocích se často toulal. Ale kdo ho mohl chtít zabít? Malin tuší, že obě vraždy spolu souvisejí. Společně s kolegy se těžce dopátrávají stop, které je posléze dovedou do vzdálených zemí, z nichž se rekrutují současní otroci, lidé bez práva na šťastný život.

Ukázka z knihy

Když jeden z nich uklouzne, oba se zřítí tisíc metrů dolů.
Napřed budou padat volně, pak narážet do ledu a kamení – prastaré výstupky probijí přilby a lebky –, skutálí se ze strmého svahu a nakonec zmizí v propastné trhlině. Tam skryti přečkají miliony let, dokud příslušníci neznámé civilizace nenajdou jejich těla a nebudou se ptát:
Jaký osud je to postihl?
Ti dva horolezci jsou svázáni nylonovým lanem.
Když spadne jeden, spadnou oba.
Háky, které zasekli do ledu, jsou z titanu, takže ty vydrží.
Svět ve výšce sedmi tisíc šesti set metrů je bílý. Nebeská klenba je zakřivená do nekonečného modrého oblouku tvořeného křídly andělů.
Ještě tři metry. Čtyři.
V sedmi tísících šesti metrech nad mořem je každý krok jako tisíc kroků.
Svaly naříkají, pohled je mlhavě vzdálený. Tělo chce dolů, i plíce, krev v cévách se vaří, ale musí vzhůru. Červená bunda, modré kalhoty, látka třepetající se ve větru, titanové háky, které se lesknou v záři slunce, jež k nim dosud nikdy nebylo blíž než nyní.
Šerpa pět metrů nad nimi je pobízí pohledem: Máme jen několik hodin, teď nelze váhat.
Kdo byl tady nahoře, ví, že svět nemá střechu, napaedne jednoho z lezců. Že svoboda je možná. Že tělo dokáže přeměnit i tu malou dávku kyslíku, kterou dostane, ve vůli, v touhu silnější než sám dech.

Pokud vás začátek prologu zaujal, přečtěte si celou ukázku.

Podívejte se také na naše recenze dalších knih ze série o inspektorce Malin Forsové. V roce 2012 vyšla kniha Podzimní vražda, v roce 2014 Páté roční období a v roce 2015 pak další pokračování nazvané Vodní andělé.

————————————————

I s druhou knihou zůstaneme u žánru severských detektivek, tentokrát se ale spolu s autorem přesuneme do jeho rodného Norska. Geir Tangen vypráví příběh, jenž spojuje napínavou detektivní zápletku s dramatem dospívání a hledání vlastní identity syna hlavního hrdiny.

Srdcerváč

Autor: Geir Tangen
Přeložila: Daniela Krolupperová

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 136×207 mm
ISBN: 978-80-259-0811-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Srdcerváč vydalo nakladatelství Plus.

Novinář Viljar Ravn Gudmundsson je opět chtě nechtě zatažen do dramatického případu. Jednoho rána mu zavolá jeho sedmnáctiletý syn – je vyděšený a potřebuje pomoc. Na soukromém mejdanu předešlou noc se dal dohromady s dívkou svých snů. Vzbudil se vedle ní a chvíli nemohl být šťastnější… jenže dívka je mrtvá. Komisařka Lotte Skeisvollová, která se ještě vzpamatovává z předešlých traumat, se snaží prokázat chlapcovu nevinu. Kriminální román, který mezi řádky rozvíjí téma hledání identity, užívání drog a toho, jak těžké je dospívání.

Ukázka z knihy

Olav Scheldrup Hansen převzal velení hned poté, co policejní ředitel Arnstein Guldbransen ukončil svou úvodní řeč. Vyměnil si pár slov s vyšetřovatelem z bezpečnostní služby Haraldem Samuelsenem, který seděl vedle něj, a pak se do toho pustil. Tmavé vlasy střižené v pážecím stylu padly Lotte Skeisvollové přes oči, takže nikdo nemohl poznat, jestli Hansena dostatečně sleduje. Postupoval rychle a stručně. Nesnášel schůze, na kterých se dlouho diskutovalo.
„Knute, můžete nám krátce shrnout, co jste podnikli v případně první vraždy Emilie Sand Vormedalové?“
Knut Veldetun se postavil a vyrazil směrem k počítači a projektoru vedle Olava. Zdvihl flashku a tázavě ji zapíchl do vzduchu.
„Co máte na té flashce?“
„Prezentaci, kde mám shrnuté všechny úkoly, za které s Larsem odpovídáme.“
„To vynechte. Shrňte to ústně. Rychle.“

Nahlédněte do plné verze této ukázky!

————————————————

James Patterson je známý americký autor, jenž je držitelem rekordu v Guinnessově knize rekordů za nejvyšší počet vydaných knih, které se vyšplhaly na první příčku bestsellerů dle New York Times. Kniha, kterou vám dnes nabízíme, se nazývá Šestnáctá lež a vypráví neuvěřitelný příběh Lindsay, jež se zoufale snaží usvědčit vychytralého atentátníka. Podaří se jí vyhnout se lavici obžalovaných a usvědčit zločince? Šestnáctá lež je součástí detektivní série Ženský vyšetřovací klub.

Šestnáctá lež

Ženský vyšetřovací klub 16

Autor: James Patterson
Přeložil: Ondřej Duha

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-649-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Šestnáctá lež vydalo nakladatelství Alpress.

Opětné setkání s manželem nabralo pro Lindsay úplně jiné obrátky – místo romantické večeře se jim podaří zneškodnit nelítostného atentátníka. Ovšem zbývá ho usvědčit, což může být vzhledem k jeho vychytralosti vražedné. S blížícím se soudem je Lindsay nucena znovu propírat šokující minulost a neví, komu věřit, aby se neocitla sama na lavici obžalovaných.

Ukázka z knihy

Joe byl v čele, když jsme běželi po molu z restaurace na Embarcadero, hlavní dopravní tepnou vedoucí po pobřeží na západní straně Sanfranciské zátoky.
Sotva jsme se dostali na chodník, zabočili jsme doprava a utíkali dalších několik set metrů podél historické zdi oddělující moře od pevniny a zastavili jsme se před vchodem na Molo 15. Nad dýmající trosky Sci-Tronu šlehaly plameny.
Nalevo od nás na Embarcaderu se začala tvořit zácpa. Děsivý pohled a zvuk katastrofy vozidla zpomalil a některá se snažila přejíždět do jiných pruhů, zatímco se z mola zvedal křik chodců a bylo ho slyšet až na silnici. Brzdy pištěly a klaksony troubily, jako by to byl biblický konec světa.
Výbuchy mají drtivý dopad na všechny naše smysly. Zvuky trhajícího se plechu a rachot hroutících se zdí, pach výbušnin, hrůza v lidských tvářích. Věděla jsem to z nedávné vlastní zkušenosti a pořád mi dělá problém pochopit, jak se klidná a krásná noc může změnit v peklo a nepopsatelnou destrukci.
Joe mě stáhl z chodníku k zábradlí na straně zátoky, kde jsme zůstali stát, a chránil mě paží před davy valícími se od místa výbuchu.

Pokračujte ve čtení této ukázky!

Podívejte se také na recenzi 13. knihy ze série Ženský vyšetřovací klub nazvané Osudná třináctka od naší šéfredaktorky Aleny Badinové.

————————————————

Je vždycky zajímavé mít možnost nahlédnout na svou vlastní zemi a její historii z vnější perspektivy. A přesně takovou příležitost nám nyní poskytuje francouzský spisovatel, scénárista a dramaturg Thierry Bourcy, jehož nový detektivní román Astronomův sen (poprvé vydán 2016) se odehrává v Praze za vlády císaře Rudolfa II.

Astronomův sen

Autor: Thrierry Bourcy, Francois-Henri Soulie
Přeložila: Helena Beguivinová

Počet stran: 204
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-257-2390-6
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Astronomův sen vydalo nakladatelství Argo.

Píše se rok 1601 a Rudolf II. pořádá na Pražském hradě hostinu na počest svého dvorního astronoma (a astrologa) Tychona Braha. Hodokvasu se účastní mezi jinými rovněž malíř Sprangler, alchymista a lékař Michael Maier či inkvizitor Roberto Bellarmin, o němž se ví, že odsoudil k smrti Giordana Bruna za jeho kosmologické názory. Když je po večeři slavný astronom nalezen mrtev v hradním kabinetu kuriozit, císař se rozhodne všechny hosty držet na Hradě, dokud velitel hradní stráže celou záležitost neobjasní… Vedle skutečných historických osob či osob skutečnými lidmi inspirovaných zde nacházíme celou řadu postav, o nichž historie nic neví, ale nějaké jim podobné v renesanční Praze bezesporu žily.

Ukázka z knihy

„Dávejte přece pozor, vždyť to rozbijete!“ vykřikl Tycho Brahe na dva nebohé sloužící, kteří na nejlepší místo ve velkém hrad-ním sále kladli na malé pódium, postavené za tímto účelem,slavný kvadrant, který ten velký astronom sám vymyslel a díkyněmuž dosahoval pozoruhodných výsledků při pozorování nebes.
Oba nosiči, klesající pod vahou a neskladností přístroje dosahujícího našíř přes dva metry, se naposledy pokusili hoopatrně umístit na správné místo. Ve skutečnosti to byla pouzedřevěná maketa zařízení, které si astronom kdysi instaloval na hradě Uranienborg, ale i tak byl ten nástroj s mnoha obloukovitými stupnicemi značně působivý. Na stoly, pokryté velkými ubrusy z vzácných látek, rozestavěné kolem dokola v rozlehlém sále nazývaném Španělský, protože odpovídal tehdejšímu vkusu, a již tak přeplněném výzdobou, Brahe umístil několikery hodiny. Tvrdilo se, že jsou tak přesné, žeumožňují vypočítat deklinaci těch nejvzdálenějších nebeskýchtěles s přesností na několik vteřin, a prý se nemohly nikdy porouchat.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete neuvěřitelné příběhy všech žánrů.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám do komentářů!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLovci ohně

Kallentoft, Mons

Host, 2018

zobrazit info o knizeSrdcerváč

Tangen, Geir

Plus, 2018

zobrazit info o knizeŠestnáctá lež

Patterson, James

Alpress, 2018

zobrazit info o knizeAstronomův sen

Bourcy, Thrierry – Soulie, Francois-Henri

Argo, 2018

Napsat komentář