Podzimní peklo Monse Kallentofta

1415114_94356504
Svět bohatých a chudých, který se na první pohled zdá být tak rozdílný. A přesto je stejný. Smrt si totiž nevybírá…

Švédský spisovatel Mons Kallentoft není v literárním světě žádným nováčkem. Hned za svou první knihu Pesetas získal prestižní Katapultpriset za nejlepší švédský debut roku 2000. Ceněna jsou i jeho další díla, kde je hlavní hrdinkou kriminální inspektorka Malin Forsová – v jeho rodné zemi již vyšlo šest příběhů z této série. Práva na ně byla prodána do dvaceti zemí. U nás vydalo nakladatelství Host prozatím tři jeho tituly. V roce 2011 to byla Zimní oběť a Letní smrt, v loňském roce přišla na řadu Podzimní vražda a chystají se samozřejmě i další. Jak sám autor na svých osobních stránkách přiznává, knihy o Malin Forsové jsou jeho způsobem spojení s rodným městem Linköpingem. V současné době žije ve Stockholmu.

Podzim je obecně vnímán dost negativně pro své sychravé a ponuré počasí. A nejinak tomu bude i v knize, která má toto roční období ve svém názvu. Hned v úvodu musím poznamenat, že Mons Kallentoft je dokonalým znalcem lidské duše. Těžko říci, zda texty, jež pocházejí z jeho pera, vytvořil jen na podkladě své vlastní fantazie či zná tak perfektně myšlení lidí, kteří se potýkají s alkoholovou závislostí, nebo vychází ze zkušeností vlastních či blízkého okolí. Ať tak či tak, jeho práce bude oceněna všemi, kteří očekávají čtení s detektivní zápletkou, jež nebude přehršlí akčních scén a zběsilých honiček rychlými auty.

Malin Forsová v této knize vyšetřuje vraždu majitele zámku Skogsä u Linköpingu, Jerryho Peterssona, jehož tělo se našlo ve vodním příkopu. Jerry byl zbohatlík a objekt odkoupil od původních aristokratických majitelů rodiny Fägelsjöových. Ti se rovněž hned zpočátku stávají hlavními podezřelými, neboť zjevně nejsou stále schopni se se ztrátou svého majetku, který museli z finančních důvodů prodat, vyrovnat. Bude tento případ pro Malin opravdu tak jednoduchý? Bude snad nějakou důležitou roli hrát ve vyšetřování legenda o zlých silách, které na zámku údajně působí?

Do hlavní linie příběhu, spočívající v líčení postupů pátrání vyšetřovatelů, se prolíná další, ve kterém autor přibližuje hlavně neradostné dětství Jerryho Peterssona. Jaký vlastně byl Jerry Petersson, a co skrýval pod drahými obleky a luxusními auty, jimiž se prezentoval na veřejnosti? Jaké měl vztahy se svým okolím? Kallentoft nenechává naplno objasnit situaci policií, nýbrž formou jakýchsi reakcí ducha a dává tak čtenáři prostor k vlastnímu zamyšlení nad tím, jak rozmotat propletené nitky složitého případu. Zároveň ukazuje na skutečnost, z jakých pohledů je možné člověka vnímat, jak si utváříme obrázek o lidech kolem nás, a především, jak je lidská duše složitá a jak dokáže člověk obelhávat sám sebe. To poslední se týká zejména Malin Forsové, která se zcela jistými kroky řítí do propasti, ze které vede nesmírně těžká cesta k vlastní záchraně. Její nejlepší kamarádka tequilla ji už pohltila natolik, že se chvílemi zdá, že není schopna uvažovat reálně, natož být hlavní osobou vyšetřovacího týmu. A právě na ní Kallentoft ukazuje svou jedinečnou schopnost ztvárnění pocitů a myšlenek, že lépe by to snad dokázal jen ten daný, a svým způsobem nešťastný člověk. Jeho postavy působí velmi věrohodně. Chvílemi budete možná Malin nenávidět za to, jak ničí sebe i svou rodinu, respektive vztahy se svou dcerou. Ale pak jí budete držet palce a věřit jejím slovům, plných odhodlání k nápravě…

Zajímavý je i pohled na život ve Švédsku, který Kallentoft líčí opravdu bravurně. Přibližuje krajinu severu, venkovské prostředí, zvyky obyvatel i atmosféru, která dýchne na každého, kdo přijede do míst, kde babské povídačky a hodnocení sousedů hrají důležitou roli při začlenění do zdejšího prostředí.

Kallentoft ukazuje stav současného myšlení obyvatelstva této severské země, jak žijí, kde bydlí, dotýká se zřetelně sociálních poměrů. A to vše přibližuje na zdánlivě jednoduchém příkladu dvou rozdílných vrstev obyvatel, které i v současnosti klidně můžeme nazvat slovy panstvo a poddaní. Jenže světu vládnou peníze a to byl a stále je základní rozdíl mezi těmito dvěma světy. Autor podává mrazivý pohled na společnost bez citu, které chybí to nejzásadnější a nejkrásnější – láska…

I přestože je dílo Monse Kallentofta místy snad až příliš deprimující, domnívám se, že si zaslouží pozornost, neboť autor dává klasickému pojetí severské literatury hlubší rozměr. I když tu nechybí typické postavy detektivního žánru této evropské země, nejde jen o pouhou detektivku na příjemně strávený večer. Jde o dílo, jež prezentuje člověka jako osobnost, která může být ostatními v jediném okamžiku zavrhnuta, ale chybí jí to nejpotřebnější – pomocná ruka. Ostatně, Kallentoft je dle mě filozofem svého života a myšlenky o vnímání světa přenáší i do příběhů jím vytvořených. Tento pohled, jenž se v jeho knihách odráží, jim dává vysokou prestiž ve zpracování.

Podzimní vražda si rozhodně zaslouží plných deset hvězdiček!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePodzimní vražda

Kallentoft, Mons

Host, 2012

Napsat komentář