Znásilněná lesem

large
Švédskem otřásají děsivé zprávy o brutálně zavražděných ženách, které jsou nalezeny v lese znásilněné takovým způsobem, jako by je snad znásilnily samy stromy. Pachatelem je však lidská bestie, jež nehodlá se svou zálibou přestat.

Autorem knihy Páté roční období, kterou vydalo roku 2014 nakladatelství Host, je švédský spisovatel Mons Kallentoft. Mons Kallentoft pracoval v reklamě a novinách. Jeho debutem byl román Pesetas, za nějž získal prestižní Katapultpriset za nejlepší švédský debut roku 2000. Poté napsal další dvě oceněné beletristické práce. Jeho čtvrtou knihou byl detektivní román Zimní oběť s hlavní hrdinkou kriminální inspektorkou Malin Forsovou, který je zároveň prvním dílem detektivní série, pokračující tituly Letní mrtví, Podzimní vražda (recenzi na tuto knihu si můžete přečíst zde), Jarní mrtví a Páté roční období.

Malin Forsová nechytila jen mnoho brutálních vrahů, ale dokázala ovládnout i vlastního démona, jímž je zničující závislost na alkoholu. Díky své vůli a tvrdohlavosti se tak může po hlavě vrhnout do řešení dalšího obtížného případu. Švédskou veřejnost děsí případy vražd mladých dívek nalézaných v lese, dívek rozdrásaných a znásilněných. Malin si jako první uvědomí, že na vraždách je jí něco povědomého. Jsou podivně podobné případu mladé Marie, která byla před časem nalezena téměř mrtvá v lese. Marie sice přežila, bohužel se uzavřela do sebe a nejeví žádný zájem o okolí. Co mohlo způsobit tak hluboký strach?

Spisovatel Mons Kallentoft je dalším z autorů, jejichž severské detektivky plní pulty českých knihkupectví. Skoro by se dalo říci, že tento v současné době velmi populární žánr již nemůže přinést nic nového, Kallentoft však velmi úspěšně potvrzuje opak. Jeho příběh je velmi poetický a pracuje s takřka nadpřirozenými prvky (promluvy „duchů“ zavražděných žen), ozvláštňujícími vypravování a vytvářejícími téměř mystickou atmosféru. V čem je na druhou stranu Kallentoftův román podobný jiným zástupcům žánru, je poukazování na problém přístupu k ženám. Hojně rozebírá tzv. obchod s bílým masem, domácí násilí, znásilňování a podobně. Poukazuje i na choulostivý fakt, že na pomyslném vrcholku pyramidy nemusí nutně stát zjevný ničema, ale i na první pohled bezúhonný, vysoce postavený člověk.

Malin Forsová je pro svůj charakter snadno zapamatovatelnou postavou. Zatímco v profesním životě se snaží dopadnout ty nejbrutálnější sériové vrahy, v soukromém životě se potýká s problémy, jaké mají „normální“ lidé ve svých běžných životech. Je abstinující alkoholičkou, což je pro ni, s ohledem na její psychiky velmi náročné povolání, velice těžké. Kromě toho se snaží vyřešit svůj vztah k partnerovi, tlačícímu ji k dalšímu dítěti. Má však přivést nový život do světa majícího v sobě tolik krutosti?

Své předchozí tituly autor pojmenoval dle jednotlivých ročních období. Jeho pátý román nese příznačně název Páté roční období, což má evokovat čas mezi zimou a jarem, který jako by nespadal ani do jedné z těchto částí roku. Právě v tomto pomyslném ročním období se příběh odehrává, první oběť je nalezena poté, co roztál sníh a odhalil tak děsivé tajemství, jež celou zimu ukrýval.

Detektivní román Páté roční období jistě potěší všechny vášnivé čtenáře severských detektivek. Ačkoli je v mnohém podobný ostatním titulům žánru, liší se svým poetickým nádechem a charismatickou hlavní hrdinkou. Těm, kterým se kniha zalíbí, udělá radost zpráva, že celá série v současné době čítá již sedm titulů a na osmém autor právě pracuje.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePáté roční období

Kallentoft, Mons

Host, 2014

Znásilněná lesem - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Ivana Sáčková Ivana Sáčková napsal:

    Mně už ty detektivky připadají na jedno brdo – pořád jen násilí, brutalita. A je jí teď v knihách čím dál tím víc. Raději mám ty staré klasické – Agatha Christie a tak :-)

Napsat komentář