Nejen o hudbě s Janem Burianem

Drtive jistoty JB
Pavel Klusák vyzpovídal Jana Buriana. V bilančním rozhovoru se zaměřil hlavně na jeho hudební tvorbu za bezmála půl století. Též se věnovali spolupráci se zvukaři a dalšími spolupracovníky. Kniha obsahuje i Burianovy komentáře k písním a kompletní diskografii.

Knižní bilanční rozhovor hudebního publicisty Pavla Klusáka (1969) s Janem Burianem (1952) o hudbě a písničkách mapuje Burianovo rodinné zázemí, tvůrčí zdroje a autorskou tvorbu za bezmála půl století. Jsou představena řadová alba, okolnosti jejich vzniku a také důležitá hudební partnerství – od hraní ve dvojici s Jiřím Dědečkem, Danielem Fikejzem nebo Petrem Skoumalem, se skupinou Zvláštní vydání s Vlastislavem Matouškem, v triu s Františkem Jančem a Janem Jeřábkem až po spolupráci se syny Janem a Jiřím nebo nejnověji se skupinou Bizarre Band. Kromě hudebníků se rozhovor věnuje i tvůrčí spolupráci s předními zvukaři a dalšími spolupracovníky. Závěr knihy tvoří autorský komentář Jana Buriana k pětadvacítce jeho písní. Nechybí ani kompletní diskografie a rejstříky.

Ukázka z knihy

Dokážeš říct, co tě pudilo na scénu? Proč jsi měl pocit, že máš něco psát a vystupovat s tím?
Nevím, co to skutečně bylo. Jediné, co vím, je, že to byl přirozený proces, prostě jsem vylezl na veřejnost a bylo to. Mám v sobě divadelní geny po otci, dědečkovi, prastrýci, po matce, jejím otci ochotníkovi… Jsem jako to sedlácké dítě: vylezl jsem na pole, založil ruce a začal se tvářit.
Na druhé straně jsem už na školních besídkách zjistil, jaké to je, když někoho rozesměju tak, že padá ze židle. Holkám se taky líbilo, co jsem napsal nebo zahrál na kytaru, ať už jsem zpíval něco svého nebo třeba Like A Rolling Stone v Kalandrově verzi či Suchého Modré punčochy. Když má člověk něco v sobě, tak to prostě začne dělat a připadá mu to přirozené. Pořád se ještě nebavíme o poruchách sebehodnocení – mám na mysli případy, kdy se z někoho stane herec, který hraje roli umělce, a dokonce se sám tak cítí. To je pak lepší vyhledat pomoc psychologa.

Drtivé jistoty JB

Rozhovor Pavla Klusáka s Janem Burianem
Autoři: Jan Burian, Pavel Klusák

Počet stran: 301
Vazba: vázaná
Formát: 125×196 mm
ISBN: 978-80-7492-365-4
Doporučená cena: 300 Kč

 

Knihu Drtivé jistoty JB vydalo nakladatelství Galén.

O autorech

Jan Burian (*1952) je český básník, písničkář a prozaik, autor rozhlasových pořadů, fejetonista, televizní moderátor, autor dokumentárních filmů a také průvodce. Od roku 1990 vydal více než deset knih, od sbírek poezie a televizních rozhovorů až po knihy inspirované cestováním a poznáváním cizích kultur (např. Dánsko, Island, Chile), o kterých tvrdošíjně odmítá mluvit jako o cestopisech. Napsal už i libreto k opeře a v roce 2012 vyšla jeho obsáhlá monografie o otci, avantgardním divadelníku Emilu Františku Burianovi – Nežádoucí návraty E. F. BurianaV nakladatelství Galén dále vyšly například tyto Burianovy knihy: Na blankytném pozadíDvacet let s IslandemJiná dobaDvacet let v AršePřímluva za dnešní dobuHodina duchůPřízrak v nákupním středisku, Výlet do PortugalskaInformace o autorovi pochází z autorova webu.

Pavel Klusák je hudební publicista. Zaměřuje se na současný nezávislý rock a nonartificiální hudbu vůbec.


Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během téměř dvacetiletého fungování bylo vydáno více než 500 publikací, ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Díky kvalitě své produkce se Galén stal partnerem Karlovy univerzity pro řadu koedičních titulů, získal mnohá ocenění svých publikací a vytvořil oceňovanou standardní autorsko-redakčně-polygrafickou kvalitu jednotlivých publikací.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDrtivé jistoty JB

Burian, Jan – Klusák, Pavel

Galén, 2018

Napsat komentář