Z českých luhů a hájů

Stepan Neuwirth_Zapomenuta studanka
Dnes tu pro vás máme hezké české tipy na příběhy z různých úseků naší historie. Připomeňte si poválečnou dobu, období normalizace, osmdesátá léta a nakonec se odreagujte u veselých příhod moderní ženy.

Ta naše písnička česká je román mapující poválečnou dobu v Československu a zachycující vliv významných okamžiků na životy populárních umělců i obyčejných lidí.

Ta naše písnička česká

Autoři: Jiří ZídekJenifer Zídková

Počet stran: 632
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-87973-35-6
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Ta naše písnička česká vydalo nakladatelství No Limits.

Karel Hašler, Karel Gott, Karel Kryl, Inka Zemánková, Marta Kubišová, Lucie Bílá, Iveta Bartošová – byli a jsou součástí našich životů. Při poslechu jejich písniček jsme žili, milovali se, nenáviděli, snili, plakali, rozváděli se, umírali. A zatímco oni zpívali a lidé se snažili vést své obyčejné životy, poválečný život v naší republice si pro nás všechny chystal zkoušky. Někteří obstáli, jiní zklamali, několik podlehlo. Román Ta naše písnička česká dosud nevídaným způsobem mapuje poválečné dějiny Československa, zachycuje životy populárních umělců, kteří se pokoušeli tvořit, ale nejvíce museli bojovat s vrchností o svou vlastní svobodu. Zachycuje životy obyčejných lidí, do kterých vstupovaly jak dějinné okamžiky, jako byl Únor 1948, let Jurije Gagarina do vesmíru, podpis Charty a Anticharty nebo řádění vrahů Mrázka a Straky. Potkáváme v něm hrdiny, kteří žili (a někteří dosud žijí) životy tolik podobné těm našim. Poznáváme životy známých osobností tak, jak je dosud nikdo nepopsal. Po úspěchu románu Bídníci.cz tak autor Jiří Zídek společně se svou dcerou Jenifer napsali výjimečnou knihu, která připomíná listování rodinným fotoalbem. Protože všechno, co v ní najdete, jsme byli my – Češi. Jak oba autoři říkají: „Tu knihu jsme vlastně nenapsali my. Napsal ji totiž sám život.“

————————————————

Když se někdo narodí v době normalizace se zvláštní schopností vidět lidem do hlavy, čeká ho bezpochyby náročná životní cesta. Hrdina příběhu se stane trenérem anticipace, neměl by ale být raději šamanem?

Šaman

Autor: Martin Fendrych

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7252-737-3
Doporučená cena: 330 Kč

Knihu Šaman vydalo nakladatelství Práh.

Má schopnost vidět druhým do hlavy. Je to prokletí, nebo dar? Když se s těmito paranormálními vlohami narodí v rodině vysoce postaveného estébáka v době normalizace, má zaděláno na složitou cestu životem i k sobě samému. Otec chce jeho schopností využít „pro stát“. On sám umí předvídat hru druhých a učí to mladé tenisty. Stane se vyhledávaným trenérem anticipace. Narodil se ale pro sport? Neměl by být raději šamanem? Uvěřitelná fikce, anebo se ten příběh doopravdy stal? Autor k tomu říká: „Jakákoliv shoda se skutečnými postavami a jejich životními příběhy je náhodná.“

 

Martin Fendrych

Martin Fendrych (* 1957) je výraznou osobností veřejného života. Za komunismu se aktivně podílel na vytváření nezávislé kultury. Po převratu se stal mluvčím federálního ministra vnitra, poté pět let působil jako náměstek Jana Rumla na českém vnitru. Po odchodu z politiky řídil týdeník Respekt. Dnes se živí jako komentátor a glosátor serveru Aktuálně.cz.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Práh.

————————————————

Děj knížky Cestou z věže se také odehrává za normalizace. Hrdinou je Honza vyrůstající pod vlivem matky, která patří ke Svědkům Jehovovým. Chlapcovo vnímání odmalička svazují přísná náboženská pravidla. Dokáže se z nich vymanit?

Cestou z věže

Autor: Petr Opršal

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-270-3355-3
Doporučená cena: 299 Kč

Kniha Cestou z věže byla vydána vlastním nákladem.

Honza vyrůstá v době normalizace v jednom obyčejném šedivém městě s matkou a otcem, který je kvůli práci často mimo domov. Chlapcovu výchovu tak ovládá matka, zanícená stoupenkyně organizace Svědků Jehovových. Jeho vnímání a poznávání světa je od nejútlejšího věku sešněrováno přísnými náboženskými pravidly utajovaného společenství a všudypřítomným strachem, aby se osvědčil a přežil Armagedon. V době dospívání začíná vidět souvislosti. Přemýšlí a klade si otázky. Dogmata Organizace, předkládaná matkou a bratry, postupně ztrácejí na přesvědčivosti. A tím nezadržitelně povolují i doposud neotřesitelné základy Honzova životního ukotvení. Co teď? Jak dál sloužit Bohu J. a přitom nemít věroučné pochybnosti? Podvolit se? Nebo je spása i mimo Organizaci? Dlouho váhá. Podaří se mu najít cestu ven?

 

Petr Opršal

Petr Opršal vystudoval filosofickou fakultu a právnickou fakultu UP v Olomouci. Profesně působil v Ostravě, Praze i mimo Českou republiku. Během vysokoškolských studií publikoval několik fejetonů, povídek a jiných krátkých próz v Ostravském večerníku a Moravskoslezském dni.

Informace byly čerpány z tiskové zprávy nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

————————————————

Děj pátého románu Martina Sichingera se odehrává ve Vimperku v roce 1987, v době nástupu perestrojky a tragických ozvěn sovětské invaze. Jistý mladík se snaží odhalit pravdu o smrti svého otce. Byla to nehoda, nebo vražda?

Kocovina šumavského léta

Autor: Martin Sichinger

Počet stran: 392
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 115×165 mm
ISBN: 978-80-87506-98-1
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Kocovina šumavského léta vydalo nakladatelství 65. pole.

Vimperk, červen 1987. Velitel místní stanice VB se před festivalem Setkání mládeže Šumavy chystá na návštěvu významného politického hosta a snaží se zabránit všem provokacím. Největším rizikem se pro něj stává pátrání mladíka, jemuž sovětská armáda před téměř dvaceti lety zastřelila otce a který tuší, že nešlo o nehodu, ale o dokonale připravenou vraždu. A důkazů, že tomu tak bylo, najednou podivuhodně přibývá… Kocovina šumavského léta od Martina Sichingera, dvojnásobného držitele Ceny Johanna Steinbrenera udílené na festivalu Šumava litera, je v pořadí už pátý autorův román mapující historii pohraničí, zasazený do Vimperku roku 1987, nástupu perestrojky, pražské návštěvy Michaila Gorbačova, ale i sílícího ekologického hnutí, vnitropolitického zápasu uvnitř KSČ a tragických ozvěn sovětské invaze.

 

Ukázka z knihy

V devět hodin dorazilo Sejkorovi první hlášení o výtržnostech: Ve Volyni opilí mládežníci rozbili dvě okna osobního vlaku. Přepravovali se nasoukaní do sítí na zavazadla, která cestujícím visela nad hlavou, a při příchodu průvodčího křičeli: Jsme zavazadla!, protože neměli jízdenky a za zavazadla se neplatilo. Hlídka železniční ostrahy zaslala popis: čtyři mladíci ve věku od 18 do 25 let, roztrhané džínové bundy s nápisy Iron Maiden, No Future, Dg 307 a Duševní hrob, pod nimi nahá (ve dvou případech výrazně chlupatá) břicha, a torny, kupodivu bez nášivek americké vlajky a symbolů hippies.

 

Martin Sichinger

Martin Sichinger se narodil v roce 1967 ve Vimperku, absolvoval plzeňskou pedagogickou fakultu. Jeho romány jsou zasazeny do krajiny jižních Čech. Cukrový klaun (2008, Literární cena Knižního klubu) vypráví skutečný příběh chlapce, který marně bojuje s překupníky drog. Jediná bytost (2010) líčí napínavé pátrání po okolnostech nevydařeného výsadku z období druhé světové války. Smrt Krále Šumavy (2011) popisuje cestu dvanáctiletého chlapce do bavorského Röhrnbachu, kde žil král pašeráků Kilián Nowotný. Duchové Šumavy (2012) rekonstruují případ strážmistra Jana Firmana, který na podzim roku 1946 brání své město proti trofejnímu oddílu ministerstva vnitra i bavorským pašerákům. Meyrovo sklo (2014, Cena Johanna Steinbrenera – Šumava litera) vypravuje příběh z prostředí šumavského sklářství. Poslední šumavská pastvina (2016) se věnuje příběhům naší západní hranice. Písecký poručík Reiner potlačuje povstání šumavských Němců v listopadu 1918. Příběh však pokračuje v květnu 1949… Martin Sichinger žije v Praze, je ženatý, má tři děti a pracuje jako učitel.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství 65. pole.

————————————————

Na závěr trocha zábavy! Potěšte se humornými příhodami jedné moderní ženy v knížce s vtipným názvem Důchodce, blondýna, nebo dinosaurus?

Důchodce, blondýna, nebo dinosaurus?

… každopádně relax!
Autorka: Jana Brůžková

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 135×190 mm
ISBN: 978-80-271-0737-7
Doporučená cena: 179 Kč

Knihu Důchodce, blondýna, nebo dinosaurus? vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Také se vám občas zdá, že se celý svět kolem vás zbláznil? Nebojte se, nejste v tom sami! Vtipem nabité a někdy úžasně pomatené příhody i postřehy z úplně (ne)normálního života jedné moderní ženy vás o tom přesvědčí. Skvělé čtení, které pro vás bude v dnešní uspěchané době úžasným relaxem a nabije vás pozitivní energií. Vtipné a výstižné příběhy se stanou kořením vašich všedních dní a prozáří vám pohled na každodenní záležitosti.

 

Ukázka z knihy

Dnes byl skvělý den. Hned zrána jsem se pěkně pohádala s nervózním důchodcem, kterého jsem se na České poště příjemným tónem zeptala, zda toho má ještě hodně. (Nemyslela jsem ani tak na podání, spíš na srdci.) Už jsem totiž čekala 15 minut ve frontě, on přede mnou a stále se na něco vyptával. Vyšel si pěkně, po čaji či kávě, na otvíračku pošty popovídat. A jiná přepážka na ověření podpisu otevřená nebyla. Proč radši neklábosil na balíkové, kde byla pěkná slečna, to nevím. Měla jsem za pár minut schůzku a už jsem nestíhala. To, co jsem si vyslechla, a hlavně v jakých decibelech, si ani neumíte představit. Že jsem tu pusu nedržela! (str. 8)

Prolistujte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete zajímavé knížky za skvělé ceny.

Líbily se vám dnešní české tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTa naše písnička česká /Bídníci.cz/

Zídek, Jiří – Zídková, Jenifer

No Limits, 2018

zobrazit info o knizeŠaman

Fendrych, Martin

Práh, 2018

zobrazit info o knizeCestou z věže

Opršal, Petr

Pavel Dobrovský – BETA, 2018

zobrazit info o knizeKocovina šumavského léta

Sichinger, Martin

65. pole, 2018

zobrazit info o knizeDůchodce, blondýna, nebo dinosaurus?
… každopádně relax!

Brůžková, Jana

Cosmopolis, 2018

Napsat komentář