Nenechte si ujít v týdnu od 23. do 29. dubna 2018

nenechte_si_ujit
Čas letí jako voda a máte tu skoro konec dubna. Do plánů na příští týden určitě zahrňte i nějakou literární akci – těšit se můžete například na besedu a autogramiádu Erika Tabery, autora knihy Opuštěná společnost, která získala cenu Magnesia Litera.

To ale není vše, ve Zlíně se stavte na další LiStOVáNí a v Praze můžete pobesedovat s naším asi nejlepším copywriterem Ottou Bohušem, kterému nedávno vyšla nová kniha.

Náš týden začneme ve Zlíně. V pondělí 23. dubna proběhne v Krajské knihovně Františka Bartoše beseda se spisovatelkami Jakubou Katalpou a Petrou Dvořákovou. Jakuba Katalpa představí svůj nový román Doupě a Petra Dvořáková přečte návštěvníkům ze svého připravovaného románu Dědina. Součástí akce, která zároveň zahajuje festival Literární jaro Zlín 2018, bude i hudební doprovod. Vše vypukne v 17.00.

Praze proběhne v pondělí 23. dubna slavnostní zahájení kampaně Kniha ti sluší 2018. V Paláci knih Luxor vše začne v 10.00 pořadem pro mladé čtenáře. Můžete se setkat s Janou Klimentovou, Hynkem Klimkem a Tomášem Němečkem, kteří návštěvníkům přečtou ze svých knížek. Tato kampaň se koná u příležitosti Světového dne knihy a autorských práv, který připadá právě na 23. dubna.

Do pražského Paláce knih Luxor se můžete v pondělí 23. dubna stavit i odpoledne. V 15.00 zde začne křest a autogramiáda knihy Pepa, která vychází ze scénáře stejnojmenného filmu. Autorka knih, Monika Seidlová, vypráví příběh Pepy, který se ocitá v kómatu a před očima mu probíhá celý jeho život. Postupně se tak seznamujeme s jeho dětstvím i dospíváním a poznáváme jeho touhy a naděje. Pepa je trochu smolař, ale zároveň věčný optimista. Hlavního hrdinu ve filmu ztvárnil Michal Suchánek, který se společně s režisérem Jánem Novákem zúčastní pondělního křtu. Akci bude moderovat Jakub Kohák, o zábavu tak bude postaráno.

úterý 24. dubna se vrátíme do Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně. V 17.00 zde odstartuje další scénické čtení LiStOVáNí. Tentokrát budou účinkující číst z knihy herečky Marie Doležalové Kafe a cigárko. Kniha je plná zábavných historek z hereckého světa, autorka vtipně popisuje plno trapasů a rozhodně se nebojí dělat si legraci sama ze sebe. Možná i proto byl blog, z něhož kniha vychází, oceněn Magnesií Literou v kategorii Blog roku. Listování tímto titulem určitě bude stát za to.

Na úterý 24. dubna si nachystali pěknou akci v Masarykově veřejné knihovně ve Vsetíně. Proběhne zde setkání se spisovatelem Petrem Měrkou a grafičkou a ilustrátorkou Janazapou. Návštěvníci se dozví o jejich zatím poslední knize Víla Dita, která je plná komiksově zpracovaných pohádek. Rozhodně si ale nepředstavujte tradiční pohádky, příběhy v této knize jsou trochu bláznivé a bizarní, pro představu stačí jmenovat názvy pohádek jako třeba O zkaženém princi nebo O nosní dírce ve vesmíru. Akce začíná v 17.00.

Cenu Magnesia Litera v kategorii Kniha roku letos získal Erik Tabery za svoji Opuštěnou společnost. A právě o tomto úspěšném titulu si s autorem můžete pobesedovat ve středu 25. dubnapražském Paláci knih Luxor. Erik Tabery je šéfredaktorem týdeníku Respekt a ve své nové knize popisuje českou cestu od vzniku republiky v roce 1918 až do současnosti. Aktuální politická a společenská témata zasazuje do historického kontextu, poodhalíte tak například, proč má v dnešní době větší váhu příspěvek na sociálních sítích než rozsáhlá investigativní práce novinářů. Beseda je spojená s autogramiádou a začíná v 17.00.

V rámci akce Spisovatelé do knihoven se můžete ve středu 25. března v brněnské Knihovně Jiřího Mahena setkat s Petrem Hruškou. Tento básník, literární historik a vědec je bytostně spjatý s Ostravou, ze které pochází. Jeho prvotinou byla sbírka Obývací nepokoje, kterou vydal už v roce 1995. Společně s Olgou Stehlíkovou sestavil ročenku Nejlepší české básně 2014.V roce 2017 pak vydal zatím nejnovější sbírku Nevlastní. Beseda začíná v 17.30 v ústřední knihovně.

pátek 27. dubna se vrátíme do hlavního města. V knižní kavárně Knihkupectví Dobrovský na Václavském náměstí se uskuteční Dobrý rozhovor s autory knihy Orbis Tweetus, s reklamním textařem Ottou Bohušem a výtvarnicí Janou Reichel. Jejich kniha je složená z tweetů Otty Bohuše o tom, jak psát marketingové texty. Zajímavostí pak je, že knihu ilustrovali přímo Bohušovi fanoušci a vydání knihy pak i finančně podpořili během crowdfundingové kampaně částkou přes 200 000 Kč. A to už znamená, že určitě stojí za to. Beseda začíná v 17.00.

Literárních akcí se ale příští týden koná mnohem více, další najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář