Biografické inspirace

Biografie-pro-kazdeho
Přečtěte si životopisy slavných osobností a podnikněte výlety do historie! V následujících pěti knihách vás čeká srdcervoucí pouť severokorejského chlapce, zážitky známého youtubera a mnoho dalšího.

Dokonce i mnoho let po své smrti představuje dělnický vůdce a sociálně demokratický předák velmi rozporuplnou osobnost. Kniha Lukáše Fasora popisuje život Josefa Hybeše v těch nejdůležitějších rolích, které v očích publika sehrál.

Josef Hybeš (1850–1921)

Život dělnického vůdce a předáka sociální demokracie Josefa Hybeše byl v minulosti častokrát námětem historických i uměleckých zpracování. Není divu, už na sklonku života byl Hybeš osobností legendární a mytickou, s až uhrančivým vlivem na řadu svých současníků. Byl nazýván Rudým světcem, Českým Tolstým, Patriarchou strany, Maršálem chudých nebo prostě „naším Pepíkem“. Jeho košatá osobnost byla v bouřlivé době konfrontována s mnoha nesmírně složitými otázkami a přezdívky naznačují, jak pestré a rozporné byly role, které mu publikum připisovalo. Kniha analyzuje životní příběh Josefa Hybeše a z něj vycházející mýtus z pohledu čtyř nejdůležitějších rolí, které v očích publika sehrál: prostého proletáře, internacionalisty, revolucionáře a lidumila.

Život, dílo a mýtus
Autor: Lukáš Fasora

Počet stran: 244
Vazba: brožovaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7422-580-2
Doporučená cena: 294 Kč

Knihu Josef Hybeš (1850–1921) vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

O autorovi

Lukáš Fasora (1972) je profesorem českých dějin na Historickém ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Badatelsky se zabývá dějinami městské společnosti v moderní éře, zvláště problematikou vytváření občanských elit, dělnického hnutí, sekularizace a dějinami vzdělávání. Výběr z nejvýznamnějších publikací: Svobodný občan ve svobodné obci? Občanské elity a obecní samospráva města Brna (2007); Dělník a měšťan. Vývoj jejich vzájemných vztahů v šesti moravských městech 1870–1914 (2010); Stáří k poradě, mládí k boji. Radikalizace mladé generace českých socialistů 1900–1920 (2015); Český antiklerikalismus (2015, spolu se Š. Balíkem, J. Hanušem a M. Vlhou).

Zdroj informací: Nakladatelství Lidové noviny

————————————————

Youtube a parkour mu přinesly slávu a bohatství. Jaké však byly začátky legendy jménem Tary? Nahlédněte do světa neuvěřitelných zážitků nevšedního zástupce dnešní internetové generace.

Tary: příběh parkouristy

Staň se parkouristou a poznej nevšední životní příběh známého youtubera Taryho! Z kluka, který vyrůstal na ukrajinské vesnici, se stal úspěšný youtuber, jehož kanál sleduje více než 450 000 odběratelů. Parkour se pro něj stal symbolem svobody a volnosti. Svými videi vzbuzuje neuvěřitelný zájem o tento fenomén a motivuje mladé lidi k pohybu. Kromě spousty zábavných historek najdete v jeho knize také návody, jak správně začít s tréninkem parkouru.

Historie, současnost, tutoriály
Autoři: Taras PovoroznykMartin Jaroš

Počet stran: 296
Vazba: paperback
Formát: 170×225 mm
ISBN: 978-80-750-5970-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Tary: příběh parkouristy vydalo nakladatelství XYZ.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Tary

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Taras Povoroznyk, známý pod přezdívkou Tary, se narodil v roce 1992 ve městě Ternopil na západě Ukrajiny. V devíti letech se s rodinou přestěhoval do České republiky, momentálně žije v Říčanech. Již od dětství byl fascinován uměním pohybu, a jak sám říká, k této vášni ho původně přivedl parkourový film Yamakasi. V roce 2011 se přidal k akrobatické skupině Urban Sense, se kterou se v roce 2012 zúčastnil soutěže Česko Slovensko má talent. Záhy rozjel úspěšnou kariéru parkouristy, youtubera, kaskadéra i podnikatele. Řídí tři vlastní firmy – Enjoy the Movement, Tary Camp a Tary Workshopy. Svůj příběh sepsal do knihy Tary: příběh parkouristy.

Zdroj informací: nakladatelství Albatros Media

————————————————

Život občas může být velice těžký, zvlášť pokud bydlíte v Severní Koreji. Sungdžu přišel o rodiče, ale rozhodně neztratil budoucnost a naději. Jak se žije osamělému dítěti tam, kde bohatí nemají nic a chudí ještě méně?

S každou padající hvězdou

S každou padající hvězdou jsem věděl, že jsem svobodě blíž.
Přežil jsem dětství a dospívání v Severní Koreji.

Autobiografie severokorejského chlapce jménem Sungdžu, který se ve dvanácti letech musel naučit žít na ulici a postarat se o sebe. Aby vůbec přežil, vytvořil s několika dalšími dětmi gang, naučil se krást, prát se, žebrat i jezdit nákladními vlaky. Sungdžu barvitě líčí svůj drsný příběh a popisuje, jaké to je, když si nedospělý kluk musí najednou vystačit se skupinkou „bratrů“ z ulice, hladovět a prožívat strach z věznění nebo i popravy. Naděje je často jediné, čeho se dá držet. Tyto poutavé vzpomínky rozkrývají čtenáři odlišnou kulturu, kde mnohé z toho, co považujeme za samozřejmé, vůbec neexistuje.

„V jedenácti letech jsem přišel skoro o všechno: o rodinu, o svoje sny i o vzdělání. Ale neztratil jsem úplně všechno. Pořád jsem měl naději, že se zase setkám s rodiči. A tohle přání jsem si opakoval vždycky, když jsem zahlédl, jak padá hvězda.“

Autoři: Sungdžu Lee, Susan McClellandová
Přeložila: Ina Leckie

Počet stran: 272
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-756-5274-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu S každou padající hvězdou vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Nohy se mi třásly. Věděl jsem od kamarádů, že když něco provedou, dostanou výprask. A teď to čekalo i mě. To, jak se na mě děda chladně díval a mlčky při tom bafal cigaretu, mi nahánělo ještě větší strach.

„Kampak máš namířeno?“ zeptal se konečně, když dokouřil a vytáhl z kapsy košile další cigaretu. Měl hluboký a hladký hlas jako med, který jsem občas míval právě u dědy. „Med je hrozně těžké sehnat,“ říkal vždycky, když nořil lžíci do té husté slaďounké hmoty a pak z ní nechal med stékat do šálku horké vody. „To je můj sen chovat jednou včely, které dělají med.“

Byl jsem poražený. Dědovi jsem lhát nechtěl. To si radši vytrpím trest. „Za Bo-Čchem,“ vzdychl jsem po dlouhém tichu. „Jdu se podívat za Bo-Čchem.“

Přečtěte si první kapitolu knihy.

O autorech

Sungdžu Lee získal bakalářský diplom v oboru politických věd a žurnalismu na univerzitě Sogang v jihokorejském Soulu; magisterské studium mezinárodních vztahů absolvoval na univerzitě ve Warwicku v Anglii. O svých zkušenostech přednášel v Centru strategických a mezinárodních studií Stanfordské univerzity, i v anglickém, kanadském a jihokorejském parlamentu. Za svoje aktivity získal několik ocenění, byl hostem mnoha televizních a rozhlasových pořadů a články o něm se objevují v tisku po celém světě. V rámci jihokorejské „Občanské aliance za lidská práva v Severní Koreji“ (NKHR) se Sungdžu Lee podílí na záchraně severokorejských uprchlíků z Číny.

Susan McClellandová je renomovaná kanadská žurnalistka, mimo jiné držitelka ceny Amnesty International Media Award v letech 2005 a 2008. Její kniha The Bite of the Mango, kterou napsala spolu s Mariatu Kamarou, hlavní postavou příběhu, se stala světovým dílem; vyšla ve více než třiceti zemích. Velkého ohlasu se dočkala i její další kniha, Hvězdy mezi Sluncem a Měsícem, rovněž sepsané společně s protagonistkou příběhu Lucií Jang (o útěku ze Severní Koreje).

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

O životě Pabla Picassa toho víme jen málo. Vařila jsem pro Picassa, román inspirovaný jeho jediným známým úsekem, je plný lásky, množství dobrého jídla a hledání vlastního místa pod sluncem…

Vařila jsem pro Picassa

Román o umění, lásce a jídle v čarovné Provenci
Provence, jaro 1936: v přímořském městečku Juan-les-Pins panuje mimosezonní klid. Sedmnáctiletá Ondine, matčina pravá ruka, pracuje ve vyhlášené rodinné restauraci Café Paradis. Příjemným vytržením je pro ni nový zákazník z Paříže, slavný Pablo Picasso, vystupující pod falešným jménem. Ondine mu v pronajaté vile připravuje obědy.
Picasso se ocitá na životní křižovatce a tajný pobyt u moře v Provenci mu může jenom prospět. Ondine začíná díky němu objevovat své schopnosti, talent i touhy. Setkání s Picassem ovlivní její život na dlouho dopředu, přestože každý z nich jde dál svou cestou.
New York, současnost: úspěšná hollywoodská maskérka Céline přijíždí na Vánoce domů a dozvídá se od matky, že její babička Ondine kdysi vařila pro Picassa. Pod vlivem náznaků o tajemné rodinné historii se vydává na jih Francie. V omamné atmosféře Azurového pobřeží a za pomoci několika excentrických přátel z kurzu vaření se Céline konečně může otevřít budoucnosti. Objevuje pravdu nejen o sobě a své rodině, ale také odvahu důvěřovat vlastní intuici.
Vařila jsem pro Picassa je čtivý román plný barev a překvapivých dějových zvratů, který vypráví o umění, provensálské kuchyni, rodinných vztazích a síle tvůrčího přístupu k životu. Podmanivý příběh, inspirovaný jediným málo známým obdobím Picassova života, proplétá fiktivní postavy s historickými v kulisách kouzelné jižní Francie.

Román o umění, lásce a jídle v čarovné Provenci
Autorka: Camille Aubray
Přeložila: Hana Sichingerová

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 132×208 mm
ISBN: 978-80-7359-543-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Vařila jsem pro Picassa vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

V hlubokém tichu slyším, že mi srdce ještě stále rychle bije, jak jsem se sem snažila dostat včas. A teď tu musím čekat na někoho, kdo se chová jako gangster?
Ale došla jsem až sem a neodejdu, dokud se nedozvím, jestli jsem se rozhodla správně. Rozhlížím se kolem a zmocňují se mě pochyby. Najednou mě napadá, že můj hostitel možná učinil tato bezpečnostní opatření, protože mi taky nevěří.
V této výstřední kajutě jsou jen nezbytná a tlumená světla, zářivé slunce sem nemá přístup, což mi připomene, že Riviéra má i své temné stránky. Slyšela jsem, že ve zdejších rušných ulicích občas záhadně zmizí bohatá hrabata nebo rozmařilé zazobané dědičky a že otáčení kola v kasinu vás může zruinovat nebo učinit slavným za jedinou noc. Nerada si připomínám slova dramatika Somerseta Maughama, jemuž se Azurové pobřeží stalo domovem: Slunné místo pro temné lidi. (str. 10)

O autorce

Camille-AubrayCamille Aubray je nositelkou ceny Nadace Edwarda Albeeho. Studovala tvůrčí psaní na University of London v Bloomsbury, kde mezi její spolužáky patřili i takoví budoucí autoři jako Tom Stoppard či Fay Weldonová. Úspěšně absolvovala také výběrový tvůrčí seminář Margaret Atwoodové na Humberově univerzitě v Torontu a se slavnou spisovatelkou se dodnes přátelí. Podílela se na tvorbě scénářů k americkým televizním seriálům, učila tvůrčí psaní na New York University, dosud píše a produkuje pořady pro televizní stanice ABC News, PBS a A&E. Román Vařila jsem pro Picassa je její prvotinou.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Metafora

————————————————

Závod míru, právem přezdívaný Tour de France Východu, sdružoval ty nejlepší jezdce za železnou oponou. Ti se mohli směle rovnat svým západním vzorům. Následující publikace popisuje to nejlepší z šedesátileté cyklistické historie.

Závod míru aneb Tour Východu

Od roku 1948 lákal Závod míru diváky, fanoušky, stal se přehlídkou světové amatérské cyklistiky. Na západ od našich hranic se o této cyklistické senzaci psalo jako o Tour de France východu. Nahlédněte do historie tohoto slavného etapového závodu s téměř šedesátiletou historií. Autor, sám novinář, čerpá z autentických setkání a prožitků. Čtenáři proto může pomoci s odpovědí na otázky, jako například: – Co dokáží novináři, jak tvoří veřejné mínění, ať už na objednávku nebo i bez ní? A to nejen ve sportu. – Proč se stal Jan Veselý miláčkem prvního desetiletí Závodu míru? Za co byl vykázán mezi vlastizrádce… – Proč chtěli francouzští organizátoři překonat železnou oponu na bicyklech a od Seiny dojet přes Prahu až do Moskvy… – Proč Závod míru vypadl z cyklistického kolotoče světových závodů… Musel?

Autor: Jan Chaloupka

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 167×248 mm
ISBN: 978-80-750-5968-0
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Závod míru aneb Tour Východu vydalo nakladatelství XYZ.

Ukázka z knihy

Při boxu se rozhodlo: bude cyklistický závod!

Na podzim roku 1946 se konalo v Praze Všeslovanské mistrovství v boxu. Přítomní novinářští zástupci z  tehdejšího polského Glosu ludu navrhli kolegům z Rudého práva, aby společně uspořádali další sportovní podnik k utužení přátelství mezi našimi národy. Uvažovalo se o motocyklových závodech, fotbalových utkáních, atletice, ale po delších jednáních padlo rozhodnutí – uspořádáme etapový cyklistický závod mezi Prahou a Varšavou! A jak léta běžela, stal se ze slovanské „Tour de France“ největší amatérský závod, Závod míru.

(Tolik z  rozhovoru s  panem Karlem Toclem, spoluzakladatelem závodu a  jeho někdejším hlavním rozhodčím. V Rudém právu a později i v knize Závod míru, vydané Olympií roku 1987, se objevuje tvrzení pana Tocla, že bez Vítězného února by nebylo Závodu míru. Mně nic podobného nesdělil ani nenaznačil. Nezmiňoval se o únoru, natož o vítězném…) (str. 12)

Pokračujte ve čtení ukázky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJosef Hybeš (1850–1921)
Život, dílo a mýtus

Fasora, Lukáš

Nakladatelství Lidové noviny, 2017

zobrazit info o knizeTary: příběh parkouristy
Historie, současnost, tutoriály

Jaroš, Martin – Povoroznyk, Taras

XYZ, 2018

zobrazit info o knizeS každou padající hvězdou

Lee, Sungdžu – McClellandová, Susan

Jota, 2018

zobrazit info o knizeVařila jsem pro Picassa
Román o umění, lásce a jídle v čarovné Provenci

Aubray, Camille

Metafora, 2018

zobrazit info o knizeZávod míru aneb Tour Východu

Chaloupka, Jan

XYZ, 2018

Napsat komentář