Nenechte si ujít v týdnu od 9. do 15. dubna 2018

nenechte_si_ujit
Vypadá to, že jaro už je definitivně tady, a my si tak můžeme užívat sluníčka. Rozhodně by ale byla škoda zapomenout na literární akce, které si pro nás knihovny a knihkupectví připravily. Těšit se můžete například na besedu se spisovatelkou Markétou Harasimovou.

Během příštích dnů se ale můžete setkat také se spisovatelem Markem Šindelkou. A v Praze pokřtí svoji novou knihu V pasti lží francouzská spisovatelka B. A. Paris.

Začneme hned jako první zmíněnou besedou s Markétou Harasimovou. V pondělí 9. dubna přijede tato spisovatelka do Krajské knihovny v Karlových Varech. Akce, která začíná v 17.00, je nazvaná Talkshow nad knihou a autorka vám během ní poodhalí, jak vlastně kniha vzniká a jak se jí žije jako spisovatelce a nakladatelce na plný úvazek. A prostor určitě zbude i na veselé historky z tvorby románů i televizních scénářů. Markétu Harasimovou můžete znát jako autorku knih Vražedná vášeňMrazivé hryPouta z pavučin či Purpurové doteky.

pondělí 9. dubna se podíváme i do ostravského Domu knihy, kde v 16.00 začne veřejné čtení pro děti. Herci Národního divadla moravskoslezského si pro ty nejmenší připravili veselé čtení z knížky Důmyslný rytíř Don Quiote de La Mancha. Tuto nesmrtelnou knížku znají určitě všichni, na své si tak přijdou nejen děti, ale i jejich rodiče a prarodiče. Přijďte si poslechnout čtení o tomto chudém rytíři a jeho boji s větrnými mlýny.

úterý 10. dubna si nenechte ujít akci v pražském Paláci knih Luxor. Od 17.00 zde pokřtí svoji novou knihu francouzská spisovatelka anglického původu B. A. Paris. Po úspěšném thrilleru Za zavřenými dveřmi autorce nyní vychází nový titul V pasti lží. Jeho hlavní hrdina Cass žije docela spokojený život. Během jedné deštivé noci se ale vše změní a její život se obrátí naruby. Součástí křtu této knihy bude i autogramiáda autorky.

MarekSindelkaúterý 10 dubna zavítá do brněnské Knihovny Jiřího Mahena spisovatel Marek Šindelka. V rámci akce Spisovatelé do knihoven se zde setká se svými příznivci a přečte jim něco ze své tvorby. V roce 2005 vydal básnickou sbírku Strychnin a jiné básně a získal za ni Cenu Jiřího Ortena. Nepíše ale jenom poezii, vydal například román Chyba a v roce 2016 pak dokonce obdržel cenu Magnesia Litera za román Únava materiálu. Akce začíná v 17.30 v Ústřední knihovně na ulici Kobližná.

Ve středu 11. dubna se v pražském Paláci knih Luxor můžete zúčastnit dalšího knižního křtu. Od 16.00 zde představí svoji knihu Kapka do žil Jiří Werich Petrášek. Autor je synem jednoho z nejlepších českých herců Jana Wericha. Ve své knize na otce vzpomíná, ale najdete tam i jeho vlastní texty, aforismy, glosy a citáty. Pana Wericha Petráška můžete znát mimo jiné z Českého rozhlasu, kde pracuje jako moderátor. Jeho knihu pokřtí Jan Přeučil a Eva Hrušková.

Ve čtvrtek 12. dubna se vrátíme do jihomoravské metropole. Knihovna Jiřího Mahena v Brně pořádá autorské čtení Michala Žáka z knihy Trochu jinak. Autor pochází právě z Brna a jeho nová kniha obsahuje soubor fejetonů a článků z posledních 28 let jeho profesního života. V roce 1990 začal Michal Žák psát pro Moravské noviny a od té doby již vystřídal řadu jiných listů. Akce začíná v 17.00 v Mahenově památníku.

Letos uběhne přesně 30 let od doby, kdy byla poprvé vydána kultovní kniha z oblasti alternativní medicíny Křížovka života od MUDr. Josefa Jonáše. A to je potřeba náležitě oslavit. Ve čtvrtek 12. dubna se proto můžete setkat přímo s panem Jonášem, a to od 19.00 Městské knihovně v Praze na Mariánském náměstí. MUDr. Jonáš se jako jeden z prvních českých lékařů začal na profesní úrovni zabývat přírodní medicínou. Je průkopníkem holistické medicíny a autorem uznávané metody řízené a kontrolované detoxikace. Jeho pozvání na akci přijala řada významných hostů, za všechny jmenujme například Ivetu Toušlovou, Jana Cimického nebo třeba Petra Sedláčka. Součástí akce bude i hudební vystoupení a videoprojekce.

 Další zajímavé literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář