Poznejte historii Peru a Bolívie

Bohumir Roedl_Dejiny Peru a Bolivie
Nakladatelství Lidové noviny pokračuje ve vydávání krásných publikací z edice Dějiny států. Tentokrát se můžete začíst do přepracovaného vydání poutavých Dějin Peru a Bolívie. Rozšiřte své poznatky o těchto latinskoamerických zemích.

Od Inků až k prvnímu japonskému prezidentu v Peru. Od španělské conguisty přes revoluční roky 1952 a 1968 až k demokracii. Rozšířené a přepracované vydání Dějin Peru a Bolívie od nestora české iberoamerikanistiky Bohumíra Roedla mapuje mimo jiné pozoruhodné souvislosti mezi českými a peruánskými dějinami – pouhých sedm let dělí nástup Habsburků na český trůn v roce 1526 a jejich nástup na trůn Inků roku 1533. Nezbytnou součástí publikace je i kapitola o rozmanitém kulturním vývoji obou latinskoamerických zemí.

 

Dějiny Peru a Bolívie

Autor: Bohumír Roedl

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 160×210 mm
ISBN: 978-80-7422-617-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Dějiny Peru a Bolívie vydalo Nakladatelství Lidové noviny v edici Dějiny států.

 

Ukázka z knihy

PŘÍCHOD INKŮ DO CUSKA A VLÁDA RODINNÝCH KLANŮ

V polovině 13. století byli Inkové jen jedním z více etnik, obývající údolí Cuska a hovořící převážně jazyky kečua, aymara a pukina. Původní jméno etnika, nazývaného dnes Inkové, neznáme; inka byl titul udělovaný jeho vládcům. Legendy, kterými vysvětlovali Inkové svůj původ, se shodují v tom, že Manco Capac se svou sestrou a manželkou Mama Ocllo založili město Cusco. Jedna z legend, kterou zachytil Pedro Sarmiento de Gamboa (asi 1530–1592), vypráví o čtyřech bratrech, Ayaru Manco, Ayaru Auca, Ayaru Cache a Ayaru Ucho, kteří se vypravili se svými sestrami-manželkami z jeskyně v Pacarectambo (paqáriq – „ten kdo vychází“) v dnešní provincii Paruro hledat nové místo, kde by se usadili. (str. 23)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Bohumír Roedl

Bohumír Roedl st. (* 1929) je český iberoamerikanista, zabývající se především koloniálními dějinami španělské Ameriky, indiánskými povstáními a působením českých misionářů.

Informace byly čerpány ze stránek Nakladatelství Lidové noviny.

 

Dějiny států

V edici Dějiny států Nakladatelství Lidové noviny vyšla už řada zajímavých publikací o nejrůznějších zemích, např. Dějiny MongolskaDějiny Iráku, Dějiny IndieDějiny ŠpanělskaDějiny Makedonie nebo Dějiny Ruska.


Nakladatelství Lidové noviny vzniklo v roce 1993 v deníku Lidové noviny. Tento původ do jisté míry předurčil vydavatelský směr NLN. Tituly a projekty mají převážně odborný, vzdělávací a informační charakter s důrazem na mimořádnou náročnost, kvalitu a novost obsahu i zpracování. Nakladatelství se cítí odpovědné za obsah textů, které připravuje, i za myšlenky, které svou prací podporuje. Je pro něj důležité správné a bohaté užívání českého jazyka a váží si toho, že s ním spolupracuje řada vynikajících odborníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDějiny Peru a Bolívie

Roedl, Bohumír

Nakladatelství Lidové noviny, 2018

Napsat komentář