Historické romány

Historicke-romany
V Římském koloseu to vře. Malebná městečka v údolí Rhôny hoří jasným plamenem. Císař a král Karel IV. je těžce zraněn. A v Anglii se schyluje k obrovskému konfliktu. Začtěte se do čtveřice napínavých románů s historickými náměty!

Po smrti Marka Aurelia získal Commodus absolutní moc. A mnoho lidí se kvůli tomu ocitlo v nebezpečí. Aura, dcera keltské kněžky Lugiony, do níž se svého času Marcus Aurelius zamiloval, patří na seznam ohrožených. Nový císař ji totiž nechal předvolat do Říma…

César a gladiátor

Románová sága César a gladiátor se odehrává na neklidné hranici římského impéria, kde se kmeny z dnešních Čech a jižní Moravy často střetávaly s římskými legiemi. Marcus Aurelius byl poslední velký imperátor, který nastolil po markomanských válkách mír v Podunají a zajistil rozkvět celé Panonie. Tehdy poznal při cestách hraničními horami Bohemie keltskou kněžku Lugionu, svoji osudovou lásku. Prožil s ní krásné a šťastné období, ukončené dalšími válkami v jiných částech impéria a také zradou ve vlastní rodině. Ve svých zápiscích si k tomu poznamenal: „S některými osudovými událostmi se musíš vyrovnat, ale lidi, o kterých se domníváš, že tě s nimi osud spojil, miluj – a opravdově! Je nutné život vydržet, prožít ho ve cti a spravedlivosti – a se shovívavostí k nespravedlivým.“ Po smrti Marka Aurelia zůstala Lugiona věrná svému věšteckému a léčitelskému poslání, uznávanému i mezi Římany, ale velké starosti ji čekají s dcerou Aurou, pozvanou mladým césarem z provincie do Říma. O jejím narození v Bohemii nevěděl nic ani její otec Marcus Aurelius, a zprvu ani jeho nástupce Commodus, nový vládce světa, jenž ve svých činech střídá krutost s projevy opravdového přátelství a dokonce lásky. Starší Commodova sestra Lucilla, přítelkyně Lugiony, se zapletla do spiknutí senátorů, kteří se pokusí v Koloseu Commoda zavraždit, a Aura v jeho blízkosti je ve smrtelném nebezpečí. Naštěstí tu je Titus Glaber, Kelt s římským občanstvím, rádce mocných a znalec jejich tajemství, a také mladý Řek Kalixt, kterého si Aura oblíbila, když se ocitla v zajetí Commodova šílenství. V románu se spojují poutavé příběhy hrdinů z keltského i římského světa a hrůzostrašný konec Commodovy vlády rychle vystřídá zvolení nového imperátora Septimia Severa.

Autorka: Anna Bauerová

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 160×246 mm
ISBN: 978-80-7244-406-9
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu César a gladiátor vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

O autorce

Anna Bauerová (* 1929) je kunsthistorička a spisovatelka. Věnovala se správě památek a muzejních fondů ve Středočeském kraji, připravila řadu výstav i stálých expozic, autorka publikací o umění a historii a historických románů z keltské a římské doby. V nakladatelství Šulc-Švarc vydala knihu o jménech Tisíc jmen v kalendáři, tisíciletou historickou epopej Boiohema Srdce v kamenném kruhu, Železný meč a zlatá ratolest a Věčné návraty, keltské romány Zlatý kůň dcery bohů, Sluneční cesta bójských králů, Strážci zlatých kopí, Královna havranů a Císař gladiátorů a další.

Zdroj informací: nakladatelství Šulc-Švarc

————————————————

Uběhlo více než tisíciletí a my se ocitáme v době vlády římského císaře a českého krále Karla IV. Ten se jako jeden z mála postaví za Guillauma Perroneta, lékaře bojujícího proti tyranskému sionskému biskupovi. Co tyto dvě osoby pojilo a jak ona vzpoura nakonec skončila?

1352 V plamenech

Philippe Favre vykreslil velkolepý historický román hodný Alexandra Dumase staršího. Lékař z údolí Valais, jistý Guillaume Perronet, se postaví do čela vzpoury obyvatel kraje proti bezpráví a tyranské vládě sionského biskupa Guicharda Tavela i proti vojenským zásahům savojského hraběte Amadea. Zastání najde v osobě Karla IV., římského císaře a českého krále. Co tohoto evropského vládce s Perronetem pojilo? Proč se tak vysoce postavený muž rozhodl zakročit ve prospěch obyčejného provinčního lékaře? Autor v napínavém, romantickém a vtipném románu vrátil život skutečné, ale zapomenuté postavě Guillauma Perroneta a na základě historicky doložených faktů rozehrál barvitý příběh, zalidněný skutečnými i fiktivními hrdiny a odehrávající se v kulisách drsných alpských svahů i v kouzelné krajině údolí Rhôny, plné opevněných hradů, kostelů, usedlostí a vinic. Když ale v kraji vypukne vzpoura, malebná města hoří plamenem.

Autor: Philippe Favre
Přeložil: Tomáš Havel

Počet stran: 380
Vazba: vázaná
Formát: 165×238 mm
ISBN: 978-80-257-2335-7
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu 1352 V plamenech vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Philippe Favre (* 1960) vzdělává žáky i učitele v oboru informační technologie a komunikace. V roce 2016 mu vyšel román Cortex – En état de veille (Kortex – V bdělém stavu). Zajímá se o historii švýcarského kantonu Valais, kde se narodil a kde stále se svou rodinou žije. Je aktivním členem rady nadace Château de Beauregard, která financuje průzkum a zpřístupnění tohoto středověkého hradu nad řekou Rhônou; při souvisejícím bádání v archivech tak opakovaně narazil na jméno Guillaume Perronet, který se ve 14. století stal hrdinou jednoho z prvních povstání obyvatel za svobodu, v jejichž důsledku získalo Švýcarsko dnešní podobu.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Karel IV. figuruje i v našem dalším románu, tentokrát však jako oběť. O jeho těžké zranění se musí postarat slezský lékař Siegfried. Brzy však zjišťuje, že přežít v nehostinném prostředí Železných hor není snadné. Zvlášť v případě, kdy musí odolávat intrikám svého okolí. Dokonce i toho nejbližšího…

Zlomený král

Když je nedaleko hradu Lichnice nalezeno zraněné tělo českého a římského krále Karla IV., na slezského lékaře Siegfrieda připadá nelehký úkol pokusit se panovníka zachránit. A zároveň přežít v nehostinném prosředí Železných hor, kde zjišťuje, že nemůže věřit ani vlastním přátelům, natožpak příslušníkům intrikami prolezlého panovníkova dvora. Zlomený král je napínavá historická detektivka z českého středověku a druhý díl volné trilogie o lékaři Siegfriedovi a židovské dívce Rivce. V pořadí již pátý román mladého českého spisovatele Františka Kalendy čtenáře opět zavádí do blízkosti Karla IV. a poutavým způsobem jim přibližuje historické postavy a události spojené s raným obdobím vlády „největšího Čecha“.

Detektivní příběh z doby Karla IV.
Autor: František Kalenda

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7429-622-2
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Zlomený král vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

„Můj pane! Pomoz mi!“
Ten výkřik musel znít příšerně nepřirozeně. V ústech cítila sucho, ve spáncích bolest. Ještě chvíli a seknu tady sebou, prolétlo jí hlavou, a pak budu potřebovat opravdovou pomoc. I když hned zapochybovala, kdo by ji pak před Matčiným hněvem chránil.
Konečně. Rytíř si všiml ležící dívky, jak v prachu a cárech žadoní o pomoc. Seskočil z koně a posunkem zastavil družinu za sebou. Pohotově napočítala pět mnichů a dva další zbrojnoše, podle všeho šlechticův doprovod.
Je to ještě takový holobrádek, uvažovala. Skoro ještě dítě. Kdoví, jestli už ho vůbec pasovali. Vsadila by se, že pravou bitvu zná zatím jedině z vyprávění.
„Krásná panno!“ vydechl mladík a sklonil se k ní s ustaraným výrazem. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku a nahlédněte také do knihy Vraždy ve znamení hvězdy, prvního dílu této historické detektivní série.

O autorovi

František Kalenda (* 1990) se věnuje cestování, překládání z angličtiny, francouzštiny a portugalštiny a především psaní: povídek, fejetonů i knih. Povídky píše od dětství, v roce 2011 debutoval historickým románem Despota. V roce 2012 začal s psaním příběhů pro děti na pokračování s názvem Kocour, pes a sirotek. Bydlí v blízkosti bývalého přemyslovského hradiště v Roztokách u Prahy, o kterých také často píše. Miluje Olomouc, Prahu a všechna města s podobně působivou historickou atmosférou. Během svých cest navštívil drtivou většinu Evropy, Izrael a další státy Blízkého východu. V současné době studuje magisterský obor antropologie na Univerzitě Karlově.

Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad

————————————————

O sto let později se ocitáme v Anglii, kde tou dobou vládne Jindřich VI. Anglický. Richard, vévoda z Yorku, využívá panovníkovy slabosti a posiluje v zemi svůj vliv. Jenže král se tou dobou zázračně uzdravuje. A konflikt, dnes známý jako Válka růží, může vypuknout…

Válka růží 2: Trojice

Píše se rok 1454 a král Jindřich VI. je už přes rok upoután na lůžko. Královy zájmy jen s obtížemi hájí jeho oddaná žena Markéta z Anjou za pomoci vrchního vyzvědače Derryho Brewera. Zatímco panovník chřadne a chvílemi upadá do bezvědomí, svou pozici v zemi upevňuje Richard, vévoda z Yorku. A spolu se Salisburym a Warwickem vytvářejí vlivnou trojici, jež se snaží zlomit panovníkovy přívržence. Jenže vtom se Jindřich VI. jako zázrakem uzdravuje. Boj o moc může opět vypuknout naplno a obě strany čeká první bitva u St. Albans, tradičně označovaná jako počátek Války růží…

Autor: Conn Iggulden
Přeložil: Ivan Ryčovský

Počet stran: 488
Vazba: vázaná
Formát: 152×212 mm
ISBN: 978-80-259-0798-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Válka růží 2: Trojice vydalo nakladatelství Plus.

Ukázka z knihy

Teď, na dohled od Westminsteru, cítil tíhu očekávání těch, kdo jej následovali, znovu probuzenou víru každého z lordů, které v uplynulém roce odstavili Yorkovi oblíbenci. Jejich stížnosti proti rodu Nevillů dosud nikdo nebral vážně, jejich žaloby zamítali soudci placení lordem protektorem. Teď se král probral z mdloby a oni celí okřáli jakoby opilí štěstím. Rozradostnila je i skutečnost, že obyvatelé vesnic kolem Londýna vybíhali na silnici, aby pozdravili projíždějícího Jindřicha. Opustili sváteční tabule i bohoslužby, stáli podél cest a jásali, když rozpoznali barvu praporců a došlo jim, že je král konečně zpátky. Stovky lidí zaplnily každé volné prostranství a snažily se neztratit panovníka z dohledu. Ten zatím toužil jen po odpočinku. Nohy v brnění se mu třásly a kolikrát zvedl ruku, aby si otřel pálící pot z očí, ale jeho rukavice pokaždé jen zaskřípala o železné hledí přilby. (str. 112)

Stáhněte si celou ukázkovou kapitolu.
Trojici
předcházela Bouře. Více informací o ní najdete v našem článku.

O autorovi

Conn Iggulden (* 1971) o sobě tvrdí, že je odmalička fascinovaný příběhy. Než se stal spisovatelem na plný úvazek, přednášel sedm let historii na Londýnské univerzitě. Napsal již několik historických románů, z nichž některé se představily i českým čtenářům, např. trilogie o Čingischánovi či tetralogie věnovaná životu Julia Caesara.

Zdroj informací: nakladatelství Albatros


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCésar a gladiátor

Bauerová, Anna

Šulc-Švarc, 2018

zobrazit info o knize1352 V plamenech

Favre, Philippe

Argo, 2018

zobrazit info o knizeZlomený král
Detektivní příběh z doby Karla IV. 2. díl trilogie

Kalenda, František

Vyšehrad, 2018

zobrazit info o knizeVálka růží 2: Trojice

Iggulden, Conn

Plus, 2018

Napsat komentář