Politika v životě, život v politice

inspirovano.zivotem
Dnešní knižní tipy spojuje téma politiky. Můžete se vydat na Blízký východ, zkusit porozumět Kremlu, poznat život spisovatelů za komunismu nebo nahlédnout do příběhů českých a československých prezidentů. Tak neváhejte a čtěte!

Blízký východ je místem, kde se střetávají kontinenty, ale také náboženství. Co všechno ovlivňuje tuto oblast, kde můžeme nalézt počátky lidské civilizace?

Předkládaná kniha je podrobná analýza příčin sociální a politické nestability Blízkého východu
Jde o základní příručku pro pochopení dynamiky a složitosti blízkovýchodního regionu v druhé polovině 20. století. Na základě velmi solidní znalosti historického pozadí problematiky a s pomocí vyváženého mezioborového přístupu a pronikavých vhledů poskytuje autor možný klíč k porozumění nevyzpytatelné a chaotické reality politiky zkoumané oblasti.

Velká blízkovýchodní nestabilita

Arabské jaro, porevoluční chaos a nerovnoměrná modernizace 1950–2015
Autor: Karel Černý

Počet stran: 580
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7422-541-7
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Velká blízkovýchodní nestabilita vydalo nakladatelství Nakladatelství Lidové noviny.

Ukázka z knihy

Blízký východ je v souladu s prvním postojem tradičně líčen jako nekonečně zaostalá část světa, , kde jsou malé ostrůvky modernity, pokrokovosti, vzdělání a západní kultury utopené v moři středověké ignorance, tmářství a islámem podporovaného zpátečnictví. (str. 6)

Ukázku můžete nalézt tady.

————————————————

Kreml je srdcem Moskvy a vlastně i celého Ruska. Hradby tohoto místa ukrývají mnoho tajemství, ale některá z nich můžete objevit i vy!

Ke kolika spiknutím, zločinům a zradám došlo uvnitř červených zdí moskevské pevnosti? Od revoluce byla symbolem Sovětského svazu, který založili Lenin s Trockým, upevnil Stalin, vedli Chruščov a Brežněv, rozložil Gorbačov a do jisté míry obnovil Putin. Kolik stínů, dohadů a tajemství dosud zůstává ukryto za hradbami Kremlu?

Tajemství Kremlu

Staletí slávy, lží a hrůznovlády.
Autor: Bernard Lecomte
Přeložila: Lucie Čapková

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-754-3545-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Tajemství Kremlu vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Nejpodivuhodnější na celé věci bylo, že oba přesně věděli, kdo se je snažil odstranit. Zabijáci a jejich operetní velitel byli pouhými vykonavateli. Pravý objednatel nepovedené vraždy seděl deset tisíc kilometrů daleko od Coyoacánu. Jmenoval se Josif Stalin. Ze své pracovny v moskevském Kremlu řídil Sovětský svaz a tím i celé mezinárodní komunistické hnutí. Desítky milionů komunistů po celém světě byly připraveny slepě ho poslechnout. I ti v Mexiku. (str. 3)

Podívejte se na celou ukázku.

————————————————

Komunismus a následně jeho pád ovlivnil život všem, některým méně, jiným více. Jak ale zapůsobil na život a dílo některých spisovatelů? Jaká byla jejich role ve východní Evropě?

Autor vychází ze své akademicky teoretické i vydavatelsky praktické zkušenosti dvou desetiletí, kdy se profesně věnoval literatuře východní Evropy jako překladatel, literární kritik i vydavatel. Studie rekapituluje literární život a roli spisovatelů ve východní Evropě v posledním půlstoletí. Wachtel zkoumá politické, sociologické i literární podmínky spisovatelů za komunismu a po jeho pádu. Podle něj po roce 1989 skončila „spisovatelská utopie“ vytvořená komunistickými režimy (spolu s nespornou politickou represí zažívali jak oficiální, tak i neoficiální autoři relativně vážené postavení a byli součástí politického a kulturního diskurzu) a autoři se ocitli v realitě, kde si mnozí z nich musí vydělávat jinak než perem a kde se kultivovaná spisovatelská prestiž postupně zhroutila.

Po komunismu stále důležití?

Role spisovatelů ve východní Evropě
Autor: Andrew Wachtel
Přeložili: Martina Kerlová, Dominik Melichar

Počet stran: 316
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-200-8778-7
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Po komunismu stále důležití? vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Asi nejzajímavější otázkou ohledně spisovatelů, kteří se stali politiky (na rozdíl od běžnějšího jevu, kdy intelektuálové vstoupili do politiky po roce 1989), je, do jaké míry jejich politická orientace a taktika ve veřejné politické sféře byla určena trajektorií jejich předchozí literární práce. (str. 112)

Přečtěte si zbytek ukázky.

————————————————

Dokázali byste vyjmenovat všechny prezidenty naší republiky včetně těch československých? Pokud ne, nevadí! Kniha Prezidenti vám odtajní skutečné příběhy těchto mužů. Zapamatovat si je pak bude mnohem jednodušší.

Jak prožívali svoji moc, ale i odpovědnost vůči občanům českoslovenští a čeští prezidenti? V čele naší republiky stálo za dobu její poměrně krátké existence jedenáct mužů, jejichž různorodé charaktery i schopnosti reflektují dějinné zvraty, kterým byl stát během své bouřlivé – nyní již staleté – historie vystaven. Prezidentský úřad byl vždy spojován s jistým majestátem, snad i proto, že ho zastávali přední politici, hrající – tu více, tu méně – úlohu arbitra i nejvýše postaveného reprezentanta naší republiky. Jací to byli lidé? Erudovaný historik a zkušený publicista Vladimíra Liška přináší osobitý pohled na hlavy našeho státu. Tato kniha však není souhrnem biografií, autor se zabývá především některými klíčovými, mnohdy dramatickými momenty jejich působení v prezidentském úřadu. Skutečné příběhy československých a českých prezidentů jsou v některých fázích napínavější než smyšlené historické thrillery.

Prezidenti

Autor: Vladimír Liška

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-750-5876-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Prezidenti vydalo nakladatelství XYZ.

Ukázka z knihy

T. G. Masaryk se prezidentské funkce ujal až po svém návratu do Prahy dne 21. prosince roku 1918. Toho dne též složil v poslanecké sněmovně prezidentský slib a poté se odebral na Pražský hrad a navštívil ve veleslavínském sanatoriu svou manželku Charlottu, která se tu léčila z vážné nervové choroby. Doma ho vítaly desetitisíce nadšených lidí, k nimž promluvil na Staroměstském náměstí. Byl pro ně hrdinou, skutečným prezidentem Osvoboditelem, o jehož zásluhách na vzniku republiky nebylo nejmenších pochybností. (str. 16)

Prolistujte si celou ukázku z knihy.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Co vy a politika? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelká blízkovýchodní nestabilita
Arabské jaro, porevoluční chaos a nerovnoměrná modernizace 1950–2015

Černý, Karel

Nakladatelství Lidové noviny, 2017

zobrazit info o knizeTajemství Kremlu
Staletí slávy, lží a hrůzovlády

Lecomte, Bernard

Alpress, 2017

zobrazit info o knizePo komunismu stále důležití?
Role spisovatelů ve východní Evropě

Wachtel, Andrew Baruch

Academia, 2017

zobrazit info o knizePrezidenti

Liška, Vladimír

XYZ, 2017

Napsat komentář