Osud talentované Vítězslavy Kaprálové

Vitka
Kateřina Tučková předkládá čtenáři prostřednictvím divadelní hry svůj vlastní pohled na brněnskou hudební skladatelku a dirigentku Vítězslavu Kaprálovou, která se prosadila v oblasti vyhrazené mužům, ale bohužel zemřela velmi mladá…

Původní divadelní hra na motivy životního příběhu brněnské hudební skladatelky a dirigentky Vítězslavy Kaprálové (1915–1940) očima jiné brněnské rodačky, spisovatelky Kateřiny Tučkové.

Vitka je příběh o závratném vzestupu mladé talentované ženy, která se dokázala prosadit v oblasti dodnes vyhrazené především mužům. Její život byl fascinující směsicí výjimečného nadání, píle a neústupnosti, ale také svobodomyslnosti, kterou šokovala své okolí. Zemřela v pouhých pětadvaceti letech, válkou odříznutá od domova v jihofrancouzském Montpellieru. V té chvíli však už měla za sebou studia v Brně, Praze a Paříži, složila na čtyřicet oceňovaných skladeb, dirigovala významné evropské orchestry a byla životní i tvůrčí partnerkou Bohuslava Martinů, s jehož ženou Charlottou tvořili proslulý milostný trojúhelník. Či mnohoúhelník, vezmeme-li v úvahu její četné milence, mezi nimiž nechyběli známí představitelé meziválečné avantgardy pobývající toho času v Paříži. Kdyby přežila, byla by jednou z nejslavnějších českých žen.

Ukázka z knihy

Z jakého úhlu však její osud nasvítit? Co zdůraznit a co naopak opomenout, jak nalézt správnou míru mezi skutečnou košatostí její osobnosti a karikaturou? Vždyť dostupné zdroje jako by popisovaly rovnou několik Vitek – co pamětník, to jiná podobenka. Ze všech se však vyčíst obdiv k jejímu nadání a k vůli zdolávat překážky, s nimiž se umělkyně potýkala v době, kdy ženino právo na kariéru zdaleka nebylo samozřejmostí. (str. 9)

Vitka

Autorka: Kateřina Tučková

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 128×195 mm
ISBN: 978-80-7577-472-9
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Vitka vydalo nakladatelství Host. A nezapomeňte na ukázku.

O autorce

Kateřina TučkováKateřina Tučková (* 1980) vystudovala dějiny umění a bohemistiku na FF MU v Brně. Za román Vyhnání Gerty Schnirch (naše recenze) získala cenu Magnesia Litera – Knižní klub Cena čtenářů a byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého, Magnesii Literu za prózu a Cenu Jiřího Ortena. Divadelní adaptaci uvádí od října 2014 brněnské HaDivadlo, všechna představení jsou doposud vyprodaná.
V roce 2012 vydala autorka román Žítkovské bohyně (naše recenze), jenž je fascinujícím příběhem o ženské duši, magii a zasuté části naší historie. Kniha získala tato ocenění: Cenu Josefa Škvoreckého, Český bestseller, Magnesia Litera – Kosmas cena čtenářů a Cenu čtenářů České knihy. Románu Žítkovské bohyně se již prodalo více než 90 000 výtisků a jeho divadelní adaptace uváděná Městským divadlem Zlín se stala hitem sezóny. V březnu 2014 vyšel román na Ukrajině, v říjnu téhož roku v Polsku a aktuálně se překládá do dalších devíti jazyků. V neposlední řadě napsala i knihu Fabrika. Též se můžete podívat na reportáž a videoreportáž z autorského čtení a přečíst si dva rozhovory s autorkou.

Zdroj informací a  obrázku: nakladatelství Host + oficiální stránky autorky


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVitka

Tučková, Kateřina

Host, 2018

Napsat komentář