Kateřina Tučková v nové knize líčí rodinnou historii brněnských textilních baronů

Fabrika -  Kateřina Tučková, Andrea Březinová, Tomáš Zapletal
Oblíbená autorka Kateřina Tučková napsala novou knihu. Vrátila se v ní do Brna a představila jej jako důležité evropské centrum textilního průmyslu. Titul Fabrika vydalo nakladatelství  Host u příležitosti výstavy Brno – moravský Manchester.

Moravský Manchester, tak se říkávalo Brnu v dobách jeho největší slávy. Látky ze zdejších textilek zaplavovaly doslova celý svět a bouřlivý průmyslový rozmach v 19. století proměnil město v sebevědomé a moderní centrum. Slavné vily, nádraží, ulice a parky a koneckonců i brněnský hantec, to vše vznikalo v souvislosti s rozvojem textilnictví. Odvrácenou stranou tohoto vzmachu však byly stávky zbídačených dělníků, sociální problémy a sirotčince plné dětí pracujících od rozbřesku do noci v prachu a hukotu tkalcovských strojů.

Fabrika - Kateřina Tučková

Kniha Kateřiny Tučkové Fabrika vypráví příběh pěti generací rodu Johanna Heinricha Offermanna, který do Brna přišel v roce 1776 jako chudý vlnařský odborník. Zanedlouho však založil manufakturu a stal se jedním z nejvýznamnějších textilních baronů. Ve strhujícím vylíčení rodinné historie se odráží i celá 250 let trvající minulost moravského Manchesteru. Kniha je doplněna odbornými hesly a fotografickým materiálem z brněnských archivů, a je tak dokonalým průvodcem po dnes již zaniklém textilním Brně. Publikace vychází u příležitosti výstavy Brno – moravský Manchester, uspořádané na přelomu let 2014 a 2015 v Moravské galerii v Brně.

 

Autoři

Kateřina TučkováKateřina Tučková (nar. 1980) vystudovala dějiny umění a bohemistiku na FF MU v Brně. Za román Vyhnání Gerty Schnirch (2009) získala cenu Magnesia Litera – Knižní klub Cena čtenářů a byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého, Magnesii Literu za prózu a Cenu Jiřího Ortena. Divadelní adaptaci uvádí od října 2014 brněnské HaDivadlo, všechna představení jsou doposud vyprodaná.

V roce 2012 vydala autorka román Žítkovské bohyně, jenž je fascinujícím příběhem o ženské duši, magii a zasuté části naší historie. Kniha získala tato ocenění: Cenu Josefa Škvoreckého, Český bestseller, Magnesia Litera – Kosmas cena čtenářů a Cenu čtenářů České knihy. Románu Žítkovské bohyně se již prodalo více než 90 000 výtisků a jeho divadelní adaptace uváděná Městským divadlem Zlín se stala hitem sezóny. V březnu 2014 vyšel román na Ukrajině, v říjnu téhož roku v Polsku a aktuálně se překládá do dalších devíti jazyků.
(Zdroj informací a  obrázku: nakladatelství Host + oficiální stránky autorky)

Další knihy Kateřiny Tučkové:

Přečtěte si recenzi na Vyhnání Gerty Schnirch a na Žítkovské bohyně.

 

Autory odborných hesel v publikaci Fabrika jsou Mgr. Andrea Březinová (1973), absolventka oboru dějiny umění a muzeologie Masarykovy univerzity v Brně, a Mgr. Tomáš Zapletal (1977), absolvent oboru dějiny umění a historie tamtéž. A. Březinová dnes působí jako kurátorka sbírky textilu a módy a T. Zapletal jako archivář Moravské galerie v Brně, pro niž připravili výstavní projekt Brno – moravský Manchester.

 

Ukázka

Už pěknou řádku let se každé ráno probouzím v samém srdci moravského Manchesteru. V domě postaveném pro úředníky textilky, jejíž dnešní torzo mám na dohled, stejně jako pavlačové domy dělníků a honosné vily majitelů továren. Srdce textilního Brna tepalo právě tady, na Cejlu. Všechno to mám přímo na očích, ale ty stavby jsou jen skořápky. To tam vevnitř, v jejich útrobách, se odehrávaly pozoruhodné příběhy dělníků, úředníků, továrníků, kteří byli na vertikální ose času mými sousedy. To je to, co mě nejvíc zajímá. Jejich štěstí nebo starosti, po kterých tu dnes nezbylo nic. Továrny zkrachovaly, majitelé vymřeli v koncentračních táborech nebo v lepším případě v emigraci, poslední textilní dělníci už dožívají, v domech bydlí noví nájemníci.

Prolistujte si celou ukázku.

 

Fabrika

Autoři: Kateřina Tučková, Andrea Březinová, Tomáš Zapletal

Počet stran: 226
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7491-479-9
Formát: 138×205

Knihu Fabrika vydalo nakladatelství Host.

Přečtěte si rozhovor s autorkou.

 


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFabrika
Příběh textilních baronů z moravského Manchesteru

Tučková, Kateřina - Březinová, Andrea - Zapletal,Tomáš

Host, 2014

Napsat komentář