Napínavé vyšetřování

Za_krimizivly_napric_Evropou
Zima si svými ledovými drápy pořád ještě pevně drží svou vládu. Člověk si tak nejraději zaleze doma do křesla, ponoří se do napínavého příběhu a zimu sleduje skrz okno. A jaký příběh může být napínavější, než pořádná detektivka?

I když třeba nejste fanoušky romantických románů pro dospívající, určitě vám něco říká jméno Stephanie Meyer. Právě autorka slavného Stmívání se nyní vrací s napínavou krimi knihou, která nás zavede do života bývalé agentky, jež se znenadání ocitá v hledáčku svých vlastních zaměstnavatelů.

Specialistka

Autorka: Stephenie Meyerová
Přeložila: Jana Stupavská

Počet stran: 528
Formát: 148×205 mm
ISBN: 978-80-252-4105-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Specialistka vydalo nakladatelství Egmont ČR.

Bývalé agentce na útěku před někdejšími zaměstnavateli nezbývá než vzít ještě jeden případ, aby očistila své jméno a zachránila si život. Jen málo lidí ví, že pracovala pro vládu Spojených států. Pro oddělení tak tajné, že nemá ani vlastní název. Coby výjimečná specialistka představuje zároveň jedno z nejtemnějších rizik. A tak když její zaměstnavatelé usoudí, že je pro ně nebezpečná, bez varování po ní jdou. Dávno nemá šanci být dlouho na jednom místě nebo používat stejné jméno. Oddělení už zlikvidovalo posledního člověka, kterému snad mohla důvěřovat. Ale ona stále ví cosi, co ji ohrožuje. Prostě ji chtějí mrtvou a brzy. Pak jí její bývalý šéf nabídne možnost úniku a asi jedinou šanci vymazat ze svých zad obří terč. Znamená to však přijmout ještě jeden úkol. Jenže informace, kterou obdrží, její situaci ještě zhorší. Zatímco se odhodlává postavit se všemu čelem a připravuje se na nejtěžší boj svého života, zjišťuje, že postupně podléhá muži, který pravděpodobnost jejího přežití jen komplikuje. Škála jejích možností se rychle zužuje a ona musí zapojit všechny své výjimečné schopnosti takovým způsobem, o jakém se jí dosud ani nezdálo.
Stephenie Meyerová pro tento napínavý román vytvořila vášnivou a fascinující hrdinku se speciální sadou dovedností. A opět ukazuje, proč je jednou z nejprodávanějších autorek na světě.

 Ukázka z knihy

Snímek obrazovky 2018-02-19 v 15.59.08

 

Pokud vás tato kniha zaujala, přečtěte si zdarma celou první kapitolu!

————————————————

O něco klasičtější krimi román nabízí Adrian McKinty, který vypráví příběh irského detektiva, jenž v 80. letech minulého století vyšetřuje případ sériového vraha. To vše v dramatickém prostředí Severního Irska, které je zmítáno teroristickým řáděním neslavně proslulé organizace IRA.

Mrazivá hlubina

Autor: Adrian McKinty
Přeložil: Ladislav Šenkyřík

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 142×208 mm
ISBN: 978-80-7429-814-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Mrazivá hlubina vydalo nakladatelství Vyšehrad.

První svazek detektivní série zasadil oceňovaný irský autor do Severního Irska roku 1981. Neklidný Belfast se stává kulisou surových vražd, které má vyřešit detektiv seržant Sean Duffy, univerzitně vzdělaný psycholog a katolík se slabostí pro ženy a pití. Pátrání v atmosféře bombových útoků IRA a vlády Železné lady zavede Duffyho na stopu homofobního sériového vraha, který má zálibu v opeře. Chandlerovský sarkasmus hlavního hrdiny, napětí a atraktivní příběh uhranuly čtenáře z Evropy, USA i Austrálie.

Ukázka z knihy

Přidal jsem pár kostek ledu a odnesl si nápoj do obýváku: do parádního pokoje, do místnosti k přijímání hostů. Z jakéhosi záhadného protestantského důvodu tenhle pokoj nikdo v Coronation Road nepoužíval. Mívali v něm klavír, rodinnou Bibli a tvrdé židle s vysokými opěradly, které se používaly pouze pro významné návštěvy, mezi něž patřili policajti a ministři.

Nehodlal jsem se podobným nesmyslům přizpůsobovat. Dal jsem si do obýváku televizi a gramofon, a třebaže to ještě chtělo v některých ohledech dotáhnout, byl jsem s výsledkem docela spokojený. Stěny jsem natřel azurovou modří, která byla pro Coronation Road dost netypická, a pověsil na ně pár originálů – většinou abstraktních –, které jsem dostal z uměleckoprůmyslové školy. Měl jsem tady i knihovnu plnou románů a knih o umění a elegantní lampu ze Švédska. V hlavě jsem měl hotový plán celého projektu. Připouštím, že nešlo tak docela o můj plán, ale plán to byl v každém případě. Před dvěma lety jsem byl na návštěvě u Greshy, kamarádky z Cushendunu, která začátkem sedmdesátých let utekla z válkou zmítaného Ulsteru do New Yorku. Očividně se vyznala a dařilo se jí všelijak příživničit, trousila jména jako Warhol, Ginsberg, Sontagová. Nic z toho mi hlava nebrala, ale maličko jsem experimentoval a z jejího bejváku na St Mark’s Place jsem byl totálně paf; říkal jsem si, že se pokusím něco z jeho estetiky přenést i sem. V řadovém domku v odlehlé chudinské čtvrti v Severním Irsku existují samozřejmě jistá omezení ohledně toho, co si můžete dovolit, ale když zatáhnete závěsy a zesílíte muziku…

————————————————

Ne vždy však řeší vraždy profesionální detektiv. V knize Thomase Rydahla Poustevník se musí vyšetřování ujmout osamělý taxikář Erhard Jorgensen. Dokáže stařík bez jakýchkoli detektivních zkušeností obstát tváří v tvář vraždě, kterou by policie nejraději hodila za hlavu?

Poustevník

Autor: Thomas Rydahl
Přeložil: Robert Novotný

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-204-4119-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Poustevník vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Na pláži ostrova se najde havarované auto, na zadním sedadle kartonová krabice a v ní tělo chlapečka. Nikdo neví, jak se mrtvé dítě jmenuje, a po řidiči vozu není nikde ani stopa. Vražda je to poslední, co na ostrově potřebují. Bary a větrem bičované pláže jsou už tak poloprázdné a místní policie je pod tlakem, aby vyšetřování ukončila co nejdříve. Samotářský taxikář Erhard Jorgensen, jenž vidí více než ostatní, však policistům nedá pokoj a nedovolí, aby od vyšetřování upustili – nemá co ztratit. Přerušil vztahy se ženou i dítětem a žije životem poustevníka. Otázkou je, zda starý muž, který neví nic o technických vymoženostech moderního světa, dokáže vyřešit vraždu a postavit se vlastní pohřbené minulosti…

————————————————

Detektivka Dítě Stasi je atraktivní především svým historickým zasazením. David Young čtenáře přivádí do Východního Berlína roku 1975. Ponořte se do thrillerového příběhu, který popisuje neklidné město, jež se nevědomky přibližuje k pádu slavné zdi rozdělující ho v půli.

Dítě Stasi

Autor: David Young
Přeložila: Eva Brožová

Počet stran: 336
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-241-6
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Dítě Stasi vydalo nakladatelství Jota.

Východní Berlín 1975. U Berlínské zdi je nalezeno tělo mrtvé dívky. Otázky jsou nebezpečné. Odpovědi mohou zabíjet.
Nadporučici Karin Müllerové je přiděleno vyšetřování smrti náctileté dívky, která se podle všeho snažila prchnout přes zeď – ale ze Západu. Vyšetřování smrdí od počátku. Karin má jako členka Lidové policie z Východu omezené pravomoce, Stasi chce znát identitu mrtvé dívky, ale nepřeje si, aby vyšetřovatelka znala příliš mnoho odpovědí. Brzy je jasné, že někdo manipuloval s důkazy. Müllerová navzdory doporučením sleduje stopu, která překvapivě souvisí s někým jí velmi blízkým…

Dítě Stasi je poutavým příběhem, který kombinuje napínavé vyšetřování s retrospektivním vyprávěním. Jde o thriller z období před pádem Berlínské zdi, od kterého se nebudete moct odtrhnout.

Ukázka z knihy

Snímek obrazovky 2018-02-19 v 16.03.20

 

Podívejte se do kompletní verze této online ukázky.

————————————————

Začtěte se do románu slavné britské spisovatelky P. D. Jamesové, který vypráví příběh básníka a inspektora Scot Yardu Adama Dalglieshe. Ten se tentokrát musí vypořádat s děsivou vraždou mladé studentky.

Rubáš pro slavíka

Autorka: Phyllis Jamesová
Přeložila: Drahomíra Hlínková

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 128×210 mm
ISBN: 978-80-267-1063-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Rubáš pro slavíka vydalo nakladatelství Motto.

Čtvrtý případ inspektora Dalglieshe. Ve Slavičím domě se mladé ženy stávají ošetřovatelkami a učí se zmírňovat utrpení. Když však jedna ze studentek při ošetřovatelském výcviku hraje pacientku, je děsivě, brutálně zavražděna. Další dívka umírá za stejně záhadných okolností a je na Adamu Dalglieshovi ze Scotland Yardu, aby odhalil vraha, který jako lék na všechny nemoci předepisuje smrt.

Ukázka z knihy

Slečna Muriel Bealová, inspektorka škol pro výcvik ošetřovatelek při Ústřední radě ošetřovatelek, se probudila toho dne, kdy se stala první vražda, brzy po šesté hodině; s loudavostí přiměřenou časnému ránu si uvědomila, že je pondělí 12. ledna, kdy má jet na inspekci školy při nemocnici Johna Carpendara. Zaznamenala už napůl první důvěrné známé zvuky nového dne: Angelin budík zmlkl téměř dřív, než si uvědomila, že jej slyší; zaslechla Angelu, jak funí a šourá se po bytě, jako by tu cupalo neohrabané, ale dobromyslné zvíře; vnímala příjemné cinkání šálků připravovaných pro první ranní čaj. Přinutila se otevřít oči; odolávala zrádnému přání skrčit se ve vyhřáté posteli a nechat myšlenky sklouznout do blažené nevědomosti. Co ji jen přimělo povědět představené Taylorové, že přijede brzy po deváté a zúčastní se už první vyučovací hodiny třetího ročníku studentek? Je to směšné a zbytečně brzo. Nemocnice je v Heatheringfieldu na hranici mezi Sussexem a Hampshirem asi padesát mil odtud; aspoň část cesty by měla urazit před rozedněním. A pršelo; už od minulého týdne se stejnou odpornou vytrvalostí pršelo. Zaslechla slabé svištění pneumatik na Cromwell Road a příležitostnou spršku na okenní tabule. Bohudíky, včera si dala tu práci, prohlédla si plán Heatheringfieldu a našla si přesnou polohu nemocnice. Rostoucí tržní město, nadto neznámé, by se mohlo za vlhkého pondělního rána stát motoristovi bludištěm, kde by ve spleti dopravy jen marnil čas. Instinkt jí napovídal, že dnešek bude perný. Protáhla se pod pokrývkou, jako by se na něj vyzbrojovala. Natáhla ztuhlé prsty a skoro vychutnávala ostrou okamžitou bolest napnutých kloubů. Už je napadá artritida. To se ostatně dalo očekávat. Je jí koneckonců čtyřicet devět. Načase, aby se začala trochu šetřit. Co pro všechno na světě ji vedlo k myšlence, že by se mohla dostat do Heatheringfieldu před půl desátou?

Celou ukázku si můžete stáhnout na tomto odkazu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete knihy detektivní i mnohé další.

Jaká je vaše nejoblíbenější detektivka? Napište nám do komentářů!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSpecialistka

Meyerová, Stephenie

Egmont ČR, 2017

zobrazit info o knizeMrazivá hlubina

McKinty, Adrian

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizePoustevník

Rydahl, Thomas

Mladá fronta, 2017

zobrazit info o knizeDítě Stasi

Young, David

Jota, 2018

zobrazit info o knizeRubáš pro slavíka

Jamesová, Phyllis Dorothy

Motto, 2018

Napsat komentář