Soukromé dějiny Starého Města

David Jan Novotny_Soukroma historie Pate ctvrti
Scenárista a publicista David Jan Novotný sepsal své vzpomínky na život v Páté čtvrti, tedy v někdejším Josefově, Židovském městě a dnes součásti Starého Města pražského. Díky jeho knize se dozvíte to, co by vám jinak mohlo uniknout.

Koncem jednapadesátého roku dvacátého století se autor s rodiči přistěhoval do někdejší Páté čtvrti, tj. bývalého Josefova, Židovského města, dnes součásti Starého Města pražského, kde od té doby žije. Déle než pětašedesát let sleduje tedy proměny této čtvrti, jíž procházely dějiny, nuceně či dobrovolně rozjásané průvody, politici, prezidenti, dvojí okupantská vojska, radosti i smutky. V sedmi kapitolách své soukromé historie, mapujících jednotlivá desetiletí, autor vzpomíná na své dětství, na rodinu, na spolužáky a kamarády, na dětské hry v ulicích, na rozdíl od dnešní doby tichých a klidných, na významné osobnosti, které zde žily, i na ty, kteří zmizeli nebo se v průběhu let přistěhovali. Čtenář se v těchto osobitých vzpomínkách dozví mnohé, o čem se v běžných knihách pojednávajících o Starém Městě nikdy nedočte.

 

Soukromá historie Páté čtvrti a okolí

Autor: David Jan Novotný

Počet stran: 404
Vazba: vázaná
Formát: 138×206 mm
ISBN: 978-80-200-2791-7
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Soukromá historie Páté čtvrti a okolí vydalo nakladatelství Academia v edici Paměť.

 

Ukázka z knihy

Po dvaačtyřiceti letech promlouval k  národům Československa a tedy i k obyvatelům Páté čtvrti v novoročním projevu nekomunistický prezident. Tak jak byla většina lidí zvyklá, usedla k televizorům a slyšela neslýchané. Oproti jásavým a sebevědomým projevům předchozí hlavy státu byl projev nového prezidenta kritický a notně ironický. Někteří byli nadšeni, že konečně slyší pravdu, ale byli samozřejmě tací, kteří byli zděšeni, kteří nikdy nepřišli Václavu Havlovi na jméno. Ale to už je úděl všech prezidentů a politiků. Koneckonců bylo by velice podezřelé, kdyby všichni milovali hlavu státu, a nyní nastal čas, kdy ti, kteří ji nemilovali a nemilují ani ty další, to mohou zcela beztrestně a svobodně říci. (str. 265)

Přečtěte si celou ukázku.

 

David Jan Novotný

Prof. MgA. David Jan Novotný (* 28. listopadu 1947 v Praze) je vysokoškolský pedagog, spisovatel, scenárista a publicista. Po maturitě pracoval na poště, jako pastevec krav, divadelní vrátný, závozník v pekárnách či mydlovaru, jako asistent produkce na Barrandově aj. Od roku 2008 přednáší dramaturgii na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Je autorem teoretických textů o dramaturgii a scenáristice, televizních a filmových scénářů, mnoha povídkových sbírek, novel i knih pro děti. Napsal např. knihy Ro(c)k na vsi aneb Obrázky z okolí českoskalického nebo Truhlářská sonáta.

 

Edice Paměť

Ediční řada Paměť nabízí memoárově laděné texty nejen významných českých vědců, ale i dalších zajímavých osobností, jejichž osudy dobře charakterizují pohnutou dobu 20. století. V edici vycházejí i životopisné monografie a edice korespondence. Partnerem edice Paměť je Galerie Kodl. Vyšly zde knihy: Dramatik na pranýři, Dny mého života, Herbář, Osobnost v pozadíŠíp do nebeZlínská jitraKarel Horký – rytíř uliceVolnomyšlenkářEmanuel VoskaVáclav Novotný aj.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSoukromá historie Páté čtvrti a okolí

Novotný, David Jan

Academia, 2018

Napsat komentář