Vyhrajte případ dívky nalezené u Berlínské zdi

dite-stasi-perex
Karin Müllerová je jako vyšetřovatelka Lidové policie přivolána k nálezu těla u Berlínské zdi. Zdá se, že oběť byla zabita při snaze uprchnout. Ovšem kdo by dobrovolně utíkal do Východního Berlína? V celém vyšetřování něco nehraje…

Otázky, na které se nesmí ptát

Východní Berlín 1975. U Berlínské zdi je nalezeno tělo mrtvé dívky. Otázky jsou nebezpečné. Odpovědi mohou zabíjet.

Nadporučici Karin Müllerové je přiděleno vyšetřování smrti náctileté dívky, která se podle všeho snažila prchnout přes zeď – ale ze Západu. Vyšetřování smrdí od počátku. Karin má jako členka Lidové policie z Východu omezené pravomoci, Stasi chce znát identitu mrtvé dívky, ale nepřeje si, aby vyšetřovatelka znala příliš mnoho odpovědí. Brzy je jasné, že někdo manipuloval s důkazy. Müllerová navzdory doporučením sleduje stopu, která překvapivě souvisí s někým jí velmi blízkým…

Dítě Stasi je poutavým příběhem, který kombinuje napínavé vyšetřování s retrospektivním vyprávěním. Jde o thriller z období před pádem Berlínské zdi, od kterého se nebudete moct odtrhnout.

 

Dítě Stasi

Autor: David Young

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Eva Brožová
Počet stran: 336
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 1/2018
ISBN: 978-80-7565-241-6

Přečtěte si více o knize Dítě Stasi, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si také prolistovat krátkou ukázku.

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

 

Ukázka z knihy

Hrstka policistů z různých ministerstev se rozestoupila, aby mohli projít k ležícímu tělu. Jäger kývl a jeden z mužů odhrnul plachtu.
Müllerová se podívala na tělo: dívka ležící na břiše. Jedna noha očividně rozdrásaná – ostnatým drátem na bariéře? –, druhá v nepřirozeném úhlu k tělu. Rány na zádech, zřetelné na bílém triku prosáknutém krví, částečně viditelné pod svrchní vrstvou roztrhané černé látky, která mohla být původně pláštěnkou. Nezdálo se, že by byla vhodně oblečená na zimní počasí. Pravidelné schéma zranění svědčilo o střelbě ze samopalu a tělo leželo hlavou od ochranného valu, směrem k hlavnímu městu. Alespoň tohle se shodovalo s oficiální zprávou. Podívala se zpátky na Zeď, reflektory, strážní věž a budovy kapitalistického Západu na opačné straně, vyzdobené nevkusnými reklamami. Odkud přesně ji zastřelili? Jak to, že se jí podařilo dostat tak daleko?
„Zatraceně!“ vykřikl Tilsner najednou ze svého místa za hlavou dívky. Müllerová si všimla, že Jäger povytáhl obočí, ale slovně ho nepokáral. „Jsem zvědavý, jak zjistíme její totožnost. Ten obličej je totálně zohavený.“ (str. 14)

 

O autorovi

David Young vystudoval humanitní studia na Bristolské polytechnice se zaměřením na moderní historii. Vystřídal několik zaměstnání od uklízeče přes řidiče až po novináře. Nejdříve pracoval v místních novinách, poté pro londýnskou zpravodajskou agenturu a posléze také pro BBC. Studoval kriminální thriller na City University of London, kde získal výroční cenu za svůj debut Dítě Stasi. Nyní se věnuje psaní na plný úvazek. Kniha Dítě Stasi získala několik literárních cen, na Amazonu se dostala mezi pět nejprodávanějších e-knih a stanula v čele žebříčku Historická fikce.
(Zdroj informací: nakladatelství Jota)

 

Vyhrajte knihu Dítě Stasi

Nadporučice Karin Müllerová by ráda dělala svou práci, ale jako členka Lidové policie z Východu má omezenou pravomoc i při běžném vyšetřování, natož v případu, do kterého zasahuje Stasi. Když dostane za úkol odhalit identitu mrtvé dívky, jejíž tělo bylo nalezeno u Berlínské zdi, je neustále hlídána, aby se nedozvěděla až moc. Co se tajná služba snaží utajit, že jsou kvůli tomu schopni zmanipulovat důkazy? To si přečtěte v napínavém debutu Davida Younga.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Dítě Stasi vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Dítě Stasi
probíhá od 5. do 18. února 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 krimi knihy Dítě Stasi

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDítě Stasi

Young, David

Jota, 2018

Napsat komentář