Česká próza

inspirovano.zivotem
Česká próza má u mnohých čtenářů své nezastupitelné místo. Pokud i vy máte rádi české autory a nevíte, kterého autora si vybrat, otevřete tyto knižní tipy a nechte se inspirovat!

Chybovat je lidské, ale není těch chyb už trochu moc? Hlavní hrdina se pokusí otočit svůj život o 180°, ale podaří se mu to? A nepřijde tím o hodně, třeba i o život? Jak dopadne Sluneční cyklus?

Všechno se točí kolem Slunce. Od žen, které se rády opalují, přes solární byznys, jenž se díky němu stal podvodem století a kvůli němuž se i umírá, až po tajemství vesmírného počasí. Napínavý román prokládaný výpočty a ekonomickými úvahami vyzývá čtenáře k zamyšlení nad chybami, které člověk i společnost stále opakují. Čeká nás doba temna, nebo se vrátíme k osvícenství? Takovou otázku si klade hlavní hrdina, který se po manažerských zkušenostech v české energetice rozhodne sám podnikat v oblasti obnovitelných zdrojů. Ocitne se přitom až nebezpečně blízko legislativnímu procesu, který je nastaven tak, aby přes cenovou deformaci na trhu umožnil gigantický přesun peněz od spotřebitelů k výrobcům elektřiny z fotovoltaiky. Jeho projekt však provází řada problémů, a když nakonec vypadne ze hry, zjistí, že v ohrožení je nejen jeho postavení, ale i život…

Sluneční cyklus

Autor: Radek Stavěl

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7363-868-9
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Sluneční cyklus vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Ondřeje napadlo, že je to jako za minulého režimu. Všichni musí vědět, že jde o nesmyslné schéma, ale nikdo ze skutečných decision‑makerů se proti tomu nepostaví. Nikdo z nich neřekne: tak dost! Nejedná se o žádný skutečný trh, ale uměle vytvořený nástroj – povolenku – na uměle vytvořeném trhu, kde skupina úředníků z Bruselu vymyslela, kolik jich bude vydávat na trh a kolik přidělovat jednotlivým zemím. A úředníci v jednotlivých zemích zase vymysleli, kolik jich komu z národního přídělu rozdají. Tak jaký trh? (str. 32)

Podívejte se na celou ukázku z knihy.

O autorovi

Radek Stavěl (* 1971) se narodil v Praze, kde také vystudoval VŠE a FAMU. Od poloviny devadesátých let pracoval na různých tvůrčích projektech a pozicích v médiích. Byl zaměstnán v domácích i mezinárodních firmách na pozicích pokrývajících zejména oblasti public relations, marketingu, řízení lidských zdrojů a firemní strategie. Od roku 2016 přednáší a podniká v oblasti komunikace a výzkumu.

Zdroj informací: www.dokoran.cz

————————————————

Být divadelní herečkou není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Role přicházejí a odcházejí, ale co vlastní život? Jak se vypořádat s rozmazleným synem, se svou matkou a se sebou? A co je vlastně Nejlepší pro všechny?

Jak můžeme vědět, co je pro ostatní nejlepší, když sami neumíme být šťastní?
Desetiletý průšvihář Viktor žije v Praze s matkou, divadelní herečkou, která si s jeho výchovou ani s vlastním životem příliš neví rady. Když potom Hana dostává nabídku na natáčení seriálu, bere ji jako příležitost, jak své problémy vyřešit. Přestěhuje Viktora k babičce na venkov a namlouvá si, že pro něj bude nejlepší, když změní prostředí, a pro její matku zase to, že nebude sama.
Viktor se ale cítí zrazený a zoufalý tím více, že rázná babička má jasnou představu o tom, jak by měl život všech kolem ní vypadat. Román sleduje jeho dramatické sžívání s venkovem i osud babičky, která si vedle něj začíná uvědomovat neodvratně přicházející stáří.
Petra Soukupová ve své vrcholné formě znovu ukazuje, jak bravurně dokáže zachytit vyhrocené rodinné vztahy a prožívání dětského hrdiny v okamžiku, kdy si uvědomuje svou bezmoc ve světě dospělých. A také bezmoc dospělých vůči svým vlastním představám o štěstí.
Jedna z důležitých událostí, kterou Viktor na venkově prožije, pak tvoří příběh souběžně vydávané dětské knihy
Petry Soukupové Kdo zabil Snížka?

Nejlepší pro všechny

Autorka: Petra Soukupová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7577-400-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Nejlepší pro všechny vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Viktore, řekla mi mamka, a tak mi říká, když jde o vážný věci. S tebou už to takhle nejde. To říká mamka často. Taky říká, proč jí to dělám, ačkoliv já to samozřejmě nedělám jí. Taky říká, že jestli to takhle se mnou půjde dál, tak se bude muset něco změnit. Co jako změnit, ptal jsem se jednou a myslel jsem, že mamka myslí, že mě dá na jinou školu. To je mi jedno. Hrát online s Ondrou a Karlosem můžu tak jako tak, tak co, a ven pak odpoledne můžeme jít normálně, i když bysme byli na jiný škole. (str. 9)

Prolistujte si ještě dostupnou ukázku.

Chcete se dozvědět ještě něco málo o této knize? Podívejte se na náš další článek.

O autorce

Petra Soukupová (* 1982) patří k nejúspěšnějším českým spisovatelkám. Vydala pět  knih pro dospělé (K moři, Zmizet, Marta v roce vetřelce, Pod sněhem a Nejlepší pro všechny) a dvě knihy pro děti (Bertík a čmuchadlo, Kdo zabil Snížka?). Za svůj debut K moři získala Cenu Jiřího Ortena, za triptych povídek Zmizet cenu Magnesia Litera – Kniha roku. Jako scenáristka se podílela na sitcomu Comeback (2008–2010) a seriálu Kosmo (2016). Je autorkou předlohy a scénáře filmu Na krátko, který bude mít premiéru na jaře 2018.

Zdroj informací: www.nakladatelstvi.hostbrno.cz

————————————————

Každý život má smysl… I život hlavní hrdinky knihy Myši Natálie Mooshabrové, přestože netuší, jaký. Najde své místo na světě a postaví se mu čelem?

V utopicko-alegorickém románu Myši Natálie Mooshabrové vypráví Ladislav Fuks příběh nešťastné matky zlých dětí, která se ze soucitu k ostatním rodičům málem stává vražedkyní cizích dětí, ale ve skutečnosti je někým zcela jiným, než se jeví svému okolí i sama sobě…
Fuksovo literární mistrovství citlivě doplňuje přednes
Jiřího Ornesta v režii Aleše Vrzáka.

Myši Natálie Mooshabrové (audiokniha)

Autor: Ladislav Fuks
Čte: Jiří Ornest

Vazba: CD
ISBN: 8590236095120
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Myši Natálie Mooshabrové vydalo nakladatelství Radioservis.

Přečtěte si také další článek o této audioknize.

O autorovi

Ladislav Fuks byl autorem zejména psychologické prózy s tématem úzkosti člověka ohrožovaného nesvobodou a násilím. Jako symbol tohoto tématu si vybral 2. světovou válku a holokaust. Většina jeho děl je autobiografická, obsahující typově stále podobnou postavu. Jeho knihy jsou plné těžko odhalitelných žertů a rafinovaných her, které někteří čtenáři nikdy neobjeví.

Zdroj informací: www.kosmas.cz

————————————————

Pochopit sám sebe je mnohdy těžší než pochopit druhé… O tom ví své i hlavní hrdina knihy Poutníkova cesta a genius loci. Pojďte společně s ním objevit širší rozměry tohoto světa skrze sebe.

Zabývali jste se někdy širšími rozměry tohoto světa? Že ne? Ani Jakub nad tím donedávna nepřemýšlel. Avšak potom přišlo volání. Noční snění a vize ho provedly proměnou, ale také tvrdými zkouškami a vlastní katarzí. Vydává se na cesty svým nitrem a přináší nám odtud poselství, které ztvární uměleckým nadáním. Prolínání realit se tak stává skutečností. Je materiální svět, tak jak ho známe, opravdu to jediné, nebo jsme součástí mnohem většího celku s duchovním rozsahem?
Metafyzický příběh obyčejného současného člověka, jehož bytostné Já vnáší do světa forem svá poznání, nám dá nahlédnout za oponu běžných jevů a zve nás do oblasti rozšířeného vědomí. Ukazuje se, že způsob, jakým promlouvá absolutno, není tak vážný, jak se zdálo. Naopak volí až pohádkově hravé a snové symboly.

Poutníkova cesta a genius loci

Příběh o zrození šamana, příběh o životě
Autorka: Monika Micajová

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 110×165 mm
ISBN: 978-80-906481-5-9
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Poutníkova cesta a genius loci vydalo nakladatelství Černý drak.

Ukázka z knihy

Jakub toho dne vstal brzy ráno a podíval se z okna. Měl nejasný pocit, že je dnes něco jinak, nějaká změna ve vzduchu. Pomalu vypil svůj ranní čaj a přemýšlel, jaké plány a povinnosti ho čekají. A protože byl krásný letní den, rozhodl se vyjít trochu dřív a projít se. Šel pěšky a cestou pozoroval život v ulicích města. Sbíral totiž inspiraci pro svůj nový obraz. Již chvíli měl jisté vize, které se objevovaly i ve snech, ale potřeboval si některé detaily ujasnit a promyslet.

Prohlédněte si celou ukázku z knihy.

O autorce

Monika Micajová intenzivně studuje život a jeho zákonitosti. Jejím hlavním zájmem je životní poslání každého jedince, hlubší významy věcí, duchovní cesta a poznání. Věnuje se poradenství a psaní.

Zdroj informací: stránky autorky


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte rádi českou prózu? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSluneční cyklus

Stavěl, Radek

Dokořán, 2017

zobrazit info o knizeNejlepší pro všechny

Soukupová, Petra

Host, 2017

zobrazit info o knizeMyši Natálie Mooshabrové (audiokniha)

Fuks, Ladislav

Radioservis, 2017

zobrazit info o knizePoutníkova cesta a genius loci
Příběh o zrození šamana, příběh o životě

Micajová, Monika

Černý drak, 2017

Napsat komentář