Antonín Švehla – tvůrce československé politiky

Antonin-Svehla
Antonín Švehla sehrál v československé politice výraznou roli. Zastával funkci ministra vnitra, dále premiéra a předsedy Agrární strany, tudíž měl nemalý vliv na politické směřování Československé republiky. Seznamte se s jeho politickou filozofií…

Práce je pokusem o rekonstrukci politické filozofie Antonína Švehly a její uplatnění v československém politickém systému. Švehla nepřihlédnul k závěrům dohod mezi zahraničním a domácím odbojem a zahájil budování parlamentní demokracie hned po vyhlášení Československé republiky roku 1918. Ve státě, jemuž chyběla jednotná struktura, kladl důraz na župní zákon. V domácím táboře získal důvěru pravice, levice a spolupracoval i s německými politiky. Z individualisticky založeného zemědělského stavu vytvořil organizovanou skupinu obyvatel, uskutečněním pozemkové reformy vznikla voličská vrstva, která se stala oporou demokracie. Pěstoval státní tradici, odmítal teze o krizi demokracie i krizi parlamentarismu. Švehlův podíl na vzestupu české národní společnosti vysoce hodnotil prezident Masaryk.

Ukázka z knihy

Švehla pocházel ze starého pracovitého selského rodu, narodil se v Hostivaři jako desátý z patnácti potomků Anto-nína Švehly a Marie, rozené Bohuslavové. Švehlův život byl krátký. On sám odhadoval, že nebude trvat déle než šedesát let – tak podle něj odcházeli muži u Švehlů, také jeho otec, hostivařský starosta Antonín Švehla. Nepočítal s dlouhověkostí, kterou bylo možné předpokládat podle stáří jeho maminky Marie.
Autor náležející do francouzského okruhu literatury by si nejspíš nenechal ujít příležitost uvést byť nejistý fakt o existenci prvních zmínek o Švehlově rodu z doby husitských válek. Uvádí jej hostivařská kronikářka, paní Marie Zdeňková, popírá pan František Toulec, syn posledního nájemce Toulcova dvora v Hostivaři, připouští Ferdinand Peroutka a Karel Čapek, kteří ve Švehlově povaze dokonce shledávají určité ušlechtilé rysy, jež by mohly se starým rodem souviset. (str. 61)

Více se o Švehlovi dozvíte z pokračování ukázky.

O edici

Ediční řada Paměť nabízí memoárově laděné texty nejen významných českých vědců, ale i dalších zajímavých osobností, jejichž osudy dobře charakterizují pohnutou dobu 20. století. V edici vycházejí i životopisné monografie a edice korespondence. Partnerem edice Paměť je Galerie Kodl. V edici vyšly např. následující knihy.

zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize

Zdroj informací: nakladatelství Academia

Antonín Švehla: Tvůrce politického systému

Autorka: Eva Broklová

Počet stran: 528
Vazba: vázaná
Formát: 138×207 mm
ISBN: 978-80-200-2711-5
Doporučená cena: 450 Kč

 

Knihu Antonín Švehla: Tvůrce politického systému vydalo nakladatelství Academia.

Eva Broklová

Eva Broklová je česká historička, která se ve své odborné práci zaměřuje na období první Československé republiky. Působila v Masarykově ústavu Akademie věd České republiky. Též přednášela na vysokých školách.


Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAntonín Švehla: Tvůrce politického systému

Broklová, Eva

Academia, 2017

Napsat komentář