Romány, které zasáhnou

Mezilidske_vztahy_v_romanech
Některé lidské osudy stojí za zaznamenání. Ať už pro svou výpovědní hodnotu, nebo čistě pro inspiraci v těžkých chvílích. Ponořte se do románových příběhů plných silných lidských emocí a tužeb.

Babe má vše. Peníze, šarm i obdiv. To jí ale nestačí. Touží po lásce a naplnění. Touží se vymanit ze zlaté klece. K tomu jí má dopomoci Truman. Génius, kterému není lehké odolat. Podaří se jim to?

Skandální, fascinující příběh přátelství spisovatele Trumana Capoteho, autora Snídaně u Tiffanyho, a společenské celebrity Babe Paleyovou.
Ze všech hvězd newyorské smetánky září Babe Paleyová nejjasněji. Její dokonalá tvář pravidelně zdobí stránky časopisu Vogue, její vybraný vkus a styl je všemi obdivovaný. Jak se zdá, Babe má všechno: peníze, krásu, osobní kouzlo, šperky, vlivné přátele, váženého manžela, nádherné rezidence. Pod spořádaným, elegantním zevnějškem však přebývá vášnivá, osamělá žena toužící po opravdové lásce a niterném vztahu.
Pak se objeví Truman Capote.
Drobný, zlatovlasý génius s gigantickou osobností doslova vpadne na scénu a pořádně zatřese s Babe a ostatními „labutěmi“, jak výstižně svou skupinku elegantních přítelkyň z nejvyšší společnosti pojmenoval.
Díky nim získá Capote výjimečný přístup do zákulisí manhattanské elity, přímo k nejužšímu kroužku mocných, opředenému skandály a drby.
Nepochybujíc o jeho oddanosti, Babe si ani ve snu nedokáže představit, jakou spoušť za sebou Truman zanechá. Když se z člověka ale jednou stane vypravěč příběhů, nepřestane jím být ani tehdy, když se mu v největší důvěře svěří někdo blízký…
Trumanova proslulost dosahuje vrcholu, když se na jeho hvězdný maškarní Černobílý ples (Black and White Ball) sjíždějí takové celebrity jako Frank a Mia Sinatrovi, Lauren Bacallová či Rose Kennedyová.
Velmi záhy však Truman Capote zažehne literární skandál, jehož zničující následky budou doznívat ještě mnoho let poté.

Labutě z Páté avenue

Autorka: Melanie Benjamin
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-7359-541-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Labutě z Páté avenue vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka

Ta ho jen dál pozorovala, zatímco ostatní si ho podávaly jako novorozené dítě. Když s ním skončily, když ho usadily na vodu a znovu zaujaly svoje pozice, všiml si, že se ocitl mezi nimi a vůdčí labutí. Nejistě, ale s radostí a pocitem, že k nim patří, k ní vykročil. Pořád žasl nad tím, že voda pod jeho nohama není voda, ale ten nejnaleštěnější mramor, pera labutí že nejsou pera, ale kožešina, kašmír, hedvábí a satén sešité dohromady a navlečené na jejich ukázněná těla určená jen ke krášlení.

————————————————

Sousedy si nevyberete. Sara s Neilem měli štěstí. Jejich noví zvláštní sousedé se stali jejich přáteli. Ale na jak dlouho?

Když se do vedlejšího domu nastěhují Gavin a Lou, získají Sara a Neil nadmíru zajímavé, lehce chaotické a poněkud excentrické sousedy, a zanedlouho i blízké přátele. Společné večeře, dlouhé hovory nad vínem, sdílené radosti, starosti i tajemství se stávají součástí života obou dvojic. Může však mezi bohémskou Lou a „obyčejnou“ Sarou existovat skutečné přátelství? Hranice mezi obdivem, závistí a žárlivostí je tenká a pod slupkou bezstarostných sousedských vztahů bublá napětí a číhají temné motivy.

Sousedé z čísla 9

Autorka: Felicity Everettová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7306-945-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Sousedé z čísla 9 vydanou nakladatelstvím Pavel Dobrovský – BETA si můžete prohlédnout v ukázce

Přečtěte si více o knize v našem podrobnějším článku.

Ukázka

Sara se mimoděk zadívala z okna. Venku už byla tma a Sara ve skle spatřila svůj odraz, který se vznášel jako hologram před domem na druhé straně ulice. Jeho obyvatelé měli napůl zatařené záclony, ale i tak bylo vidět modravé poblikávání televize.

————————————————

Říká se, že přátelství dvou mužů bývají pevná a nezlomná. Když se úspěšný bankéř najednou ocitne v životní krizi, získá přítele, o kterém by se mu ani nesnilo. A tehdy začíná dobrodružná cesta přes půl světa.

Přátelství dvou mužů a zrada jednoho z nich na pozadí rozpadu států a stahujících se mraků ekonomické krize.
Čtyřicetiletý investiční bankéř, jehož kariéra i manželství jsou v troskách, má jednoho zářijového rána roku 2008 nečekanou návštěvu. Na prahu jeho domu v západním Londýně se objeví snědý muž zanedbaného vzhledu s batohem na zádech, v němž vypravěč poznává svého přítele, někdejší zázračné dítě matematiky, který před lety záhadně zmizel. Přítel má na srdci znepokojivé vyznání. Rahman nás bere na ohromující cestu přes Kábul, Londýn, New York, Islámábád, Oxford, Princeton a bangladéšský Silet, na které se zabývá tématy, jako je láska, sounáležitost, vykořeněnost, finančnictví, věda, náboženství a válka.

Ve světle toho, co víme

Autor: Zia Rahman
Přeložila: Gisela Kubrichtová

Počet stran: 592
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-877-3
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Ve světle toho, co víme vydanou nakladatelstvím Host si můžete prohlédnout v ukázce.

Více o knize se dozvíte v našem podrobnějším článku.

Ukázka

O exilu je kupodivu podmanivé přemýšlet, ale zažívat ho je hrozné. Je to vynucená nezhojitelná průrva mezi lidskou bytostí a rodnou zemí, mezi já a jeho skutečným domovem. Jeho zásadní smutek nelze nikdy překonat. Je sice pravda, že v literatuře i v dějinách najdeme hrdinské, romantické, velkolepé, ba dokonce vítězné epizody ze života exulantů, nejsou však ničím jiným než snahami o zdolání ochromujícího zármutku, způsobeného odloučením. Úspěchy exilu jsou neustále podrývány pocitem nenávratné ztráty.

O autorovi

Zia Haider Rahman (* 1971) pochází z Bangladéše, v dětství s rodiči emigroval do Velké Británie. Studoval na univerzitách v Oxfordu, Cambridgi a Mnichově a na Yaleově univerzitě ve Spojených státech. Pracoval jako investiční bankéř a právník v oblasti mezinárodních lidských práv. Za svou první knihu Ve světle toho, co víme (2014, česky Host 2017) získal v roce 2015 nejstarší britskou literární cenu James Tait Black Memorial Prize a několik dalších nominací.

Zdroj: Host

————————————————

Ze svatby se stala tragédie. Smrtící oheň zničil vše. Minulost i budoucnost. Jaký to mělo celé smysl? A co se té noci skutečně stalo?

V předvečer dceřiny svatby otřese domem June Reidové děsivý výbuch. Následný požár pohřbí celou její rodinu, minulost i budoucnost. Všechno. Zoufalá a ochromená June prchá z místa katastrofy, až skončí v motelovém pokoji kdesi u oceánu, stovky kilometrů od někdejšího domova. Ponořená do drásavých vzpomínek neustále přemýšlí o chybách, jichž se dopustila při výchově jediné dcery Lolly i při budování svého vztahu s partnerem Lukem a které vedly až ke tragickému konci. Zároveň s June však nechává autor promlouvat i další lidi, jichž se tragédie dotkla. A právě díky jejich vyprávění se před čtenářem začíná rozprostírat ucelený obraz toho, co se skutečně stalo, ale také svědectví o síle lidského ducha, o schopnosti vyrovnat se s tragédií nepředstavitelných rozměrů, ale také o moci přátelství a podání pomocné ruky. A v neposlední řadě také o tom, co skutečně znamená mít rodinu.

Měla jsi vůbec někdy rodinu?

Autor: Bill Clegg
Přeložila: Tereza Horáková

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 135×175 mm
ISBN: 978-80-7498-240-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Měla jsi vůbec někdy rodinu? vydalo nakladatelství Domino.

Přečtěte si delší ukázku z knihy v našem podrobnějším článku.

Ukázka

Probudí ho zvuk sirén, je jich hodně, znějí nahlas a jsou blízko. Pak se ozvou klaksony, krátké, vzteklé vrčení jako troubení označující oddechový čas v basketbalových zápasech, které ve škole sleduje, ale nezapojuje se do nich. Na mobilu vidí 6:11, ale v přízemí domu už to hlučně žije a podle zvláštního tónu matčina chraplavého ranního hlasu, který přehlušuje hlas otce a sester, pozná, že se něco děje.

O autorovi

Bill Clegg se narodil v roce 1970, pochází z New Yorku a dlouhá léta se živil jako literární agent. Možná právě na základě této své zkušenosti z druhé strany barikády se rozhodl sám začít věnovat literární kariéře. Je autorem několika memoárů a svými články přispívá do The New York Times, Esquire, New York magazine, The Guardian nebo Harper’s Bazaar. Zatím největšího ohlasu se dostalo jeho beletristické prvotině s názvem Měla jsi vůbec někdy rodinu?, která se těší jak zájmu čtenářů, tak kritiků (a to dokonce i z řad světoznámých autorů) a za niž byl v roce 2015 navržen na prestižní Man Booker Prize.

Zdroj: Domino

————————————————

Jak vyjadřujete své emoce? Pro Elenu je jediným emotivním okamžikem života její práce. Vytváří vůně – nádherné i plné slz a vášně. Jak  naloží se svým výjimečným talentem?

Elena nevěří nikomu. Ztratila všechnu naději a v lásku už nevěří. Pouze tehdy, když vytváří své vůně, dokáže zahnat nejistotu. Pouze zahalená esencemi květů, dřeva a koření ví, jak se zbavit strachu.
Vůně jsou cestou k srdcím lidí. Vyprávějí o nejskrytějších myšlenkách a touhách: iris obdaruje nadějí, mimosa štěstím, vanilka ochraňuje a kručinka učí pokoře. Elena byla odjakživa silná. Od toho dne, kdy ji ještě jako malou holčičku opustila matka, hledá cit a pohlazení. Naučila se spoléhat jen sama na sebe. Své emoce uzamkla za dveřmi. V šestadvaceti letech ji život opět vystavil zkoušce, její talent jí však určil cestu. Cestu, jež ji přivede až do jedné z největších prodejen vůní v Paříži, kde se ještě nyní připravují parfémy podle starodávných receptur. Její výtvory si brzy získají věhlas.
Elena má jedinečnou schopnost pochopit a zhmotnit touhy lidí: dokáže vytvořit tu správnou vůni k znovuzískání ztracené lásky, k překonání ostychu, k nalezení klidu. Doposud však nenašla tu správnou vůni k překonání své vlastní minulosti a k odpuštění.

Tajemné cesty parfémů

Autorka: Cristina Caboniová
Přeložila: Hana Voráčková

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-185-3
Doporučená cena: 358 Kč

Knihu Tajemné cesty parfémů vydanou nakladatelstvím Jota si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Ticho, rozpaky, bezmoc a nakonec hněv. Slova nebyla nikdy její silnou zbraní a v tuto chvíli ji úplně opustila. A tak se podívala z Mattea na Alessi, jako by ji to mohla nějak vysvětlit ona. Chtěla by jí ublížit, veškerou svou silou jí zašlapat.

O autorce

Cristina Caboniová je vášnivou pěstitelkou růží a již dlouhý čas se zabývá přírodními esencemi a vůněmi. Žije se svým manželem a třemi dcerami na Sardinii poblíž Cagliari, kde se věnuje rodinné včelařské firmě.

Zdroj: Jota

————————————————

Zastavte se někdy. Dovolte si být tím, kdo je opečováván. Vaše tělo vás upozorní, až bude potřebovat pauzu. Stejně jako Maribeth. Nalezne klíč ke spokojenosti u svých předků?

Přemýšleli jste někdy nad tím, že byste namísto každodenních povinností odjeli pátrat po své rodinné historii? Snili jste někdy o tom, že byste nastoupili do vlaku jedoucího kamkoliv, kde nikdo nevyžaduje vaši neustálou pozornost? Pro Maribeth Kleinovou, úspěšnou matku, manželku a redaktorku časopisu, je to jediné řešení.
Poté, co jí tělo vypoví službu a diagnóza zní infarkt, a poté, co při následném zotavování shledává, že navzdory jejímu zdravotnímu stavu na ni nejbližší okolí stále klade vysoké nároky, si sbalí jen to nejnutnější a uteče z domova v New Yorku do Pittsburghu, kde začne pátrat po své biologické matce. Daleko od svého předchozího života a s pomocí nových přátel se Maribeth konečně na chvíli „zastaví“ a snaží se znovu nalézt životní stabilitu a cestu ke svému dřívějšímu, na pohled spokojenému životu.

Znovu já

Autorka: Gayle Formanová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-0149-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Znovu já vydalo nakladatelství Grada.

Zasoutěžte si o tuto knihu v naší soutěži.

O autorce

Gayle Formanová je oceňovaná prozaička a respektovaná novinářka, která se ve svých článcích věnuje především problémům dospívající mládeže (publikovala např. v časopisech Elle, Cosmopolitan nebo Glamour). Beletrii začala psát, když se v roce 2002 vrátila z cesty kolem světa, kterou podnikla s manželem Nickem. V psaní totiž viděla způsob, jak zůstat na cestách, i když se zrovna doma v Brooklynu stará o dceru Willu, jež se narodila krátce po jejich návratu. Celosvětovým hitem se stal třetí román Gayle Formanové z roku 2009 nazvaný Jestli zůstanu (If I Stay, česky Ikar 2011 a 2014 pod filmovým názvem Zůstaň se mnou). Doposud vyšel ve více než třiceti zemích po celém světě a byl podle něj natočen film s Chloë Gratz Moretz v hlavní roli. Jeho pokračování Kam jsi odešla (Where She Went, 2011) vyšlo v loňském roce a vedle toho vydal Ikar ještě diptych Jen jeden den (Just One Day 2013, česky 2014) a Jen jeden rok (Just One Year 2013, česky 2015), který jako bonus obsahuje novelu Jen jedna noc (Just One Night 2014), již autorka napsala na přání čtenářů.
Zdroj: Bux

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLabutě z Páté avenue

Benjamin, Melanie

Metafora, 2017

zobrazit info o knizeSousedé z čísla 9

Everettová, Felicity

Pavel Dobrovský – BETA, 2016

zobrazit info o knizeVe světle toho, co víme

Rahman, Zia Haider

Host, 2017

zobrazit info o knizeMěla jsi vůbec někdy rodinu?

Clegg, Bill

Domino, 2017

zobrazit info o knizeTajemné cesty parfémů

Caboniová, Cristina

Jota, 2017

zobrazit info o knizeZnovu já

Formanová, Gayle

Grada, 2017

Napsat komentář