S románem do historie

Náhled historie
Vydejte se s námi na cestu! Lépe řečeno – vydejte se na cestu s dnešními knihami. Podíváte se na místa, která jinak navštívit nemůžete, protože vás čeká putování zpátky časem, do minulosti. A to jak do té nedávné, tak i do té velmi, velmi vzdálené…

Tento příběh o dítěti není pěkný ani veselý. Zato bez příkras popisuje válku a krutosti mezi lidmi, který nám tento dětský hrdina vypráví.

Nabarvené ptáče

Autor: Jerzy Kosinski
Přeložila: Ivana Jílovcová-Fiedlová

Počet stran: 254
Vazba: vázaná
Formát: 123×203 mm
ISBN: 978-80-257-2223-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Nabarvené ptáče vydalo nakladatelství Argo.

Žil byl v jednom velkém polském městě malý kluk. Bylo mu šest let a psal se rok 1939. Vystrašení rodiče poslali své dítě na venkov, aby tam válku v nějaké náhradní rodině v bezpečí přečkalo. Snědý kluk s černými vlasy a tmavýma očima, podezřelý z toho, že je Žid nebo Rom, není však nikde vítán. Je symbolem nepřítele německé říše a pověrčiví venkované v něm vidí vyslance zla, který k sobě přitahuje smůlu a neštěstí. Chlapec nikde dlouho nevydrží, je nucen putovat z vesnice do vesnice a chránit si holý život. Popisuje a vypráví, jednoduše a přímočaře, všechno, co vidí. Kromě toho, že je sám drasticky bit a týrán, se navíc stává svědkem mnoha krutostí, kterých jsou lidé s obludnou vynalézavostí schopni se na sobě navzájem dopouštět. Ponižování lidské důstojnosti, fyzické násilí a mučení nezná hranic. Malý poutník, jako hrdina nějaké strašlivé pohádky, pošramocený na těle i na duši nakonec válku přežije, dočká se osvobození, pohřbí Boha i ďábla, přilne k vojákům Rudé armády, a shledá se dokonce i s rodiči. O šťastném konci však nemůže být ani řeč.

————————————————

Začtěte se do knihy z viktoriánské doby, v níž vám bude hudebník Samuel Porten vyprávět o svém životním osudu, lásce a hledání štěstí.

Samuel Porten

Autor: Mojmír Čermák

Počet stran: 132
Vazba: vázaná
Formát: 130×212 mm
ISBN: 978-80-9037-826-1
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Samuel Porten vydalo nakladatelství Cattacan.

Samuel Porten, muzikálně nadané a citlivé dítě, má před sebou slibnou kariéru houslisty, ale jeho dětská duše prochází peklem neharmonické viktoriánské rodiny obchodníka s nemovitostmi a jeho ambiciózní, zneuznané ženy – životem zhrzené matky prahnoucí po uznání. Samuel se před matčiným despotismem uzavírá a začíná si utvářet svůj vlastní svět – plný otázek, hledání a zejména fantazie.
Po nenadálé otcově smrti se v jeho životě příliš nezmění, ale pak do jejich domu přijde Marion, dívka, která se příležitostně stará o chod domácnosti. Vzájemná náklonost Marion a Samuela přeroste v hlubší vztah. Samuel nalézá odvahu k úniku z dusivého sevření své matky a věří, že Marion mu pomůže se osamostatnit. Jejich společný samostatný život se zdá být životním vítězstvím. Samuel ale netuší, jak zrádný se tento krok, na který není připraven, ukáže.
Samuelovy city k Marion jsou konfrontovány s jeho veřejným úspěchem virtuosa a Samuel nedokáže střízlivě zhodnotit svůj nově získaný status celebrity. Status, o němž až příliš pozdě pochopí, jak je iluzorní. Vztah s Marion se hroutí a po jejím nečekaném zmizení se Samuelovi jeho život na dlouhá léta vymkne z rukou. Díky pomoci rodinného přítele pana Harta a také pomoci matky, které není osud syna lhostejný a zpovzdálí vše sleduje, se Samuel těžce a pozvolna ze svých démonů vzpamatovává a postupně nachází vůli k proměně. Je to dlouhý proces, během něhož se mu podaří poznat svoji dceru, najít cestu k novému životu, k novým hodnotám, k poznání sebe samého.
Prchavé štěstí je ale narušováno stále se vracející a hluboko v duši usazenou zátěží. Stíny minulosti i pocit viny mu jsou silným soupeřem. Samuel ale svůj boj nevzdává a bojuje až do posledních chvil.

Začínám vyprávět svůj příběh právě zde, v této chvíli a na tomto místě. I když jsem byl ve stavu, kdy není běžné, že člověk dokáže vnímat své okolí, a vše splývá v jedno, přesto si dovedu zcela zřetelně vybavit jednotlivé okamžiky, neboť úzce souvisejí s momentem, který dokáže změnit celý život a určit jeho další směřování. Nebýt totiž onoho delirantního zjevení a následného reálného obrazu, jenž mě zasáhl svou symbolikou, nebýt onoho kontaktu s mocnostmi, které ovládají naše životy, toho propojení mezi dvěma světy, bylo by zcela jistě všechno jinak.

Přečtěte si delší ukázku na našem webu!

————————————————

Catrijn žije v 17. století a jako vdova se musí o sebe postarat sama, což není vůbec jednoduché. Navíc prožije všechny nesnáze doby zahrnující i velkou morovou ránu…

Půlnoční modř

Autor: Simone van der Vlugt
Přeložila: Lenka Řehová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 130×207 mm
ISBN: 978-80-7359-530-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Půlnoční modř vydalo nakladatelství Metafora.

Holandsko druhé poloviny 17. století. Výtvarně nadaná Catrijn se po smrti svého o dost staršího manžela vydává z rodné vesnice poblíž Alkmaaru žít do města, jak vždy toužila. Získá místo hospodyně u bohaté rodiny v Amsterdamu, kde v té době žije a tvoří i Rembrandt van Rijn. Catrijn je zde šťastná, záhy je však kvůli stínu z minulosti nucena dobré místo opustit a odejít až do vzdáleného Delftu. Přijme nabídku pracovat jako malířka v keramické dílně a podílí se na zrození věhlasné holandské fajánse. Najde tu blízké přátele, mezi jinými i Jana Vermeera, a také svou životní lásku. Přicházejí však těžké časy.
V Delftu dojde k obrovskému výbuchu muničního skladu, který v roce 1654 zničil velkou část města. A vzápětí do příběhu razantně vstoupí morová rána, která ve stejném roce postihla většinu země a jež navždy změní i život Catrijn.

————————————————

Je načase se podívat také do českých zemí, a to do doby Marie Terezie. Kdo by neznal tuto slavnou panovnici… V knize Milujte královnu budete mít možnost se s jejím životem seznámit opravdu zblízka.

Milujte královnu

Autor: Anton Hykisch
Přeložil: Václav Králíček

Počet stran: 592
Vazba: vázaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7577-124-7
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Milujte královnu vydalo nakladatelství Host.

Milujte královnu je příběhem silné ženy a zároveň příběhem tereziánské epochy. V pestrém sledu se střídají scény z pražských, bratislavských, vídeňských, berlínských a pařížských paláců i panovnických dvorů, stejně jako z velkolepých knihoven, hudebních salonů, laboratoří, univerzit a selských chalup. Osudy slovenských vzdělanců se proplétají s osudy významných evropských filozofů a hudebníků. Román Milujte královnu je fiktivním bilancováním vladařských záměrů i osudů.

V posledních letech jsem nenáviděla zavřená okna, potřebovala jsem dýchat a mít jistotu, že zachytím v neviditelných komůrkách a lalocích svých plic vlásečnice vzduchu, křehké pápěří kyslíku. V posledních minutách mi bolest roztahovala plíce jako obrovské kovové zvony pana Guericka v Magdeburgu (vzpomínka na přírodovědné pokusy drahého Františka), potom jakoby se zvony zvětšily a jedna jejich polovina zakryla Vídeň a druhá zakryla tuto síň Hofburgu…

Neváhejte a prolistujte si celou ukázku.

————————————————

Dnešní cesta do minulosti končí ve čtrnáctém století v době Jagellonců na českém trůně. Vztah královského páru a dění na královském dvoře nebylo vůbec harmonické…

Královna Žofie a Václav IV.

Autorka: Jaroslava Černá

Počet stran: 229
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 9788075434258
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Královna Žofie a Václav IV. vydalo nakladatelství Alpress.

Mladý Václav IV. se nemůže dočkat sňatku s půvabnou Žofií. Avšak královna brzy po svatbě pozná manželovu krutou tvář, jeho záchvaty vzteku a nenávisti. Nediví se, že král má tolik nepřátel a že mu často jde jak o trůn, tak i o život. Snaží se najít si po Václavově boku své místo a vyrovnat se s jeho výbušnou povahou. Útěchu hledá nejen u svého zpovědníka…

Ozvalo se lehké zaklepání, a když vešla komorná s velkým podnosem plným jídla, Žofie věděla, že král přijde vzápětí. Ani se nestihla posadit do křesla, když se rozrazily dveře a v nich stál Václav s otevřenou náručí.
„Jaký jsi měla den, má drahá?“
„Myslela jsem na pouze na tebe, takže velmi krásný,“ zašeptala Žofie a zvedla k manželovi obdivný pohled. „Jak jen při tom všem zvládáš i své vladařské povinnosti?“

Podívejte se na celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která historická doba vás nejvíce zajímá? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNabarvené ptáče

Kosinski, Jerzy

Argo, 2017

zobrazit info o knizeSamuel Porten
Vzpomínky na život, jaký byl a jaký mohl být

Čermák, Mojmír

Cattacan, 2017

zobrazit info o knizePůlnoční modř

van der Vlugt, Simone

Metafora, 2017

zobrazit info o knizeMilujte královnu

Hykisch, Anton

Host, 2017

zobrazit info o knizeKrálovna Žofie a Václav IV.
Láska na vratkém trůnu

Černá, Jaroslava

Alpress, 2017

Napsat komentář