Jak obstojí spin-off k populárním Lovcům monster?

hříšníci
Lovci monster jsou knižní řadou oplývající osobitým humorem a originálními nápady. Řada fanoušků proto byla skeptická, když začal vycházet spin-off k této sérii. Dokázala si nová knižní série Paměti lovce monster udržet patřičnou kvalitu?

Kniha Hříšníci ze série Paměti lovce monster, kterou vydalo roku 2017 nakladatelství Fantom Print, vznikla za spolupráce autora původních Lovců monster Larryho Correiy a Johna Ringa, který pojal úmysl vytvořit spin-off (tedy odvozeninu) právě na Lovce monster. John Ringo zaslal rukopis tohoto spin-offu Larrymu Correiovi (vzhledem k tomu, že oba hojně publikují u stejného nakladatele, nebylo započetí spolupráce obtížnou záležitostí), který tento rukopis přepsal k obrazu svému. Tak vznikla série Paměti lovce monster a zároveň nová autorská dvojice. Předcházející (a zároveň první) díl Pamětí lovců monster Grunge se od fanoušků dočkat především pozitivní kritiky, ačkoli se mnozí shodovali, že chybí humorný aspekt, tolik typický pro Lovce monster.

John Ringo je, stejně jako Larry Correia, zkušeným autorem science fiction. K orientaci na subžánr military science fiction ho nejspíše dovedla skutečnost, že sloužil čtyři roky v americkém letectvu jako parašutista. Kromě sci-fi píše i politické thrillery.

Ústřední postavou titulu Hříšníci je elitní lovec monster Chad Gardenier, který je kvůli pletkám s příliš mladou elfkou vyslán do poněkud zdivočelého New Orleans, aby toto město osvobodil od temnoty. New Orleans v osmdesátých letech je v podání Johna Ringa líhní vlkodlaků, stínových démonů, nekromantů, upírů a (pro zpestření vcelku fádního výčtu) i patnáctimetrových krokodýlů chodících po zadních nohou. Toto peklo na zemi může být pro Chada zdrojem astronomických odměn z Fonasilu, na druhou stranu je nutné dodat, že aby si je mohl užít, musí primárně zůstat naživu…

V porovnání s původní sérií Lovci monster si čtenář prvně povšimne změny konceptu. Zatímco Lovci monster jsou sci-fi/fantasy románem se vším všudy, Paměti lovce monster, jak lze tušit již z názvu, jsou psány skutečně jako paměti, tedy jakési deníkové zápisy, jež jdou chronologicky za sebou. Nelze však říci, že by to knihu nějakým způsobem degradovalo, naopak je to zajímavá změna, která v mnoha aspektech přispívá ke kvalitě příběhu. Děj má díky tomu větší spád, protože autor měl příležitost efektivně se vyhnout hluchým místům.

Co se týče humorné stránky knihy, která patřila k největším přednostem Lovců monster, Paměti lovce monster sice nedisponují takovým originálním osobitým humorem, jakým oplýval Larry Correia, ale nutno dodat, že John Ringo tento „nedostatek“ skvěle nahradil svým ostrovtipem. Abych komparaci originálu a spin-offu uzavřela, konstatuji, že knihy Johna Ringa rozhodně nejsou pouhou odvozeninou, ale nabízejí mnoho nových prvků, které příběh posouvají na jinou úroveň. Přitom z knihy nevymizel duch Lovců monster, za což pravděpodobně vděčíme spolupráci Johna Ringa s Larrym Correiou.

Kniha Hříšníci ze série Paměti lovce monster je skvělým čtením nejen pro fanoušky knih Larryho Correiy, ale i pro všechny, kteří mají rádi akční a přitom notnou dávkou humoru okořeněné příběhy na pomezí sci-fi a fantasy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHříšníci – Paměti lovce monster 2

Correia, Larry – Ringo, John

Fantom Print, 2017

Napsat komentář